Nefes alırken ağrı olması nedenleri ve tedavisi

nefes almada ağrı

Nefes alırken ağrı olması nedenleri ve tedavisi

Nefes alırken oluşan ağrıların olası nedenleri, nefes alırken ağrı olması: Nefes alıp vermek normal ve sağlıklı bir olaydır. Gün içinde nefes alıp verdiğimizin farkında bile olmadan yaşarız. Fakat, bazen nefes alıp verirken ağrımız oluşabilir. Bu ciddi sorunların habercisi olabileceği gibi bazen de önemli olmayan bir sorun kaynaklı oluşabilir. İşte, nefes alırken ağrı nedenleri ve tedavisi;

Nefes alırken ağrının nedenleri

Yaralanma

Göğüs kemiklerine alınan darbeler, travmalar nefes alıp verirken ağrıya neden olabilir. Göğüste morluk, kas gerginliği veya göğüs kafesinde kırıklar varsa nefes alıp verirken ağrı oluşur. Hasarlı olan kemikler nefes alıp verirken birbirine sürtünür ve ağrı yapar.

Akciğer zarı iltihabı

Akciğer zarı iki kısımdır. Göğüs kafesi ve akciğerleri sarmalayan zar, normal nefes alıp verirken birbirini engellemez. Çünkü, içi su dolu olan keseciklerle iki zar birbiri üzerinde kayar. Fakat, keseciklerde iltihap oluşursa birbirine sürtünme yapar. Bu durumda soluk alıp vermede ağrı oluşur.

Zatürre

Zatürrenin başlıca belirtisi nefes alıp verirken ağrı olmasıdır. Ateş, öksürük ve nefes darlığı ile ilerleyen zatürrede, akciğerlerde olan hava keseleri iltihaplıdır.

Bronşit

Bronşit, solunum yolunda olan bronşlarda iltihaplanma ile başlar. Nefes alıp verirken ağrı, balgam, öksürük, ateş başlıca belirtilerdir.

Akciğerde kan pıhtısı

Akciğerde olan kan pıhtısı genelde bir damarda oluşan pıhtının akciğere taşınması ile oluşur. nefes alıp verirken ağrı ve nefes darlığı yapar. Hemen hastaneye gitmek ve acil müdahale almak gereklidir.

Kalp zarı iltihabı

Akciğerlere yakın olan kalp dokusunda oluşan iltihap, solunum sırasında sıkıntı yaratır.

Nefes alıp vermede ağrının diğer nedenleri

Nezle, astım, faranjit, kalpte kan azlığı, KOAH, amfizem, kalp yetmezliği, verem, akciğer kanseri olarak sayılabilir.

Ateş, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, nefes nefese kalma, göğüs ağrısı, terleme, burun kanaması, soluk cilt, cildin mavi olması, öksürükte kan, baş dönmesi, sersemlik ve bayılma olduğunda hemen hastaneye gidilmelidir.

Nefes alıp vermede ağrının tedavisi

Zatürre, akciğer zarı iltihabı ve bronşit gibi durumlarda hasta hemen antibiyotik kullanmaya başlamalıdır. Astım ve KOAH hastalarında özel tedaviler uygulanır.

Nefes alıp verirken oluşan ağrının tedavisinde alt yapısında oluşan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Fazla hareket etmemeli, dinlenmelidir.

Leave a Reply