Astım hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi

astım hastalığı nedenleri belirtileri ve tedavisi

Astım hastalığının belirtileri tedavisi ve nedenleri nelerdir, astım hastalığında dikkat edilecek noktalar. Astım hastalığı, mevsim değişikliklerine bağlı ve kış ayları nedeniyle uzayan öksürük, solunum yolu enfeksiyonları, sıklıkla soğuk algınlığına yakalanma, hırıltılı nefes alıp verme ve ailede alerjik hastalıkların bulunması nedeniyle bireylerde olabilecek bir hastalıktır.

Kişideki alerji, saman nezlesinden astıma kadar önemli solunum yolu sorunlarına neden olabilmektedir. Astımın şiddeti kişiden kişiye farklılık gösteren, hatta aynı kişide bile zamanla değişkenlik gösteren ve ataklar şeklinde seyreden kronik bir rahatsızlıktır. Tüm dünyada 300 milyon, ülkemizde de yaklaşık 4 milyon kişi astımdan etkilenmektedir. Erken teşhis ve uygulanacak düzenli tedavi, alerjik astım hastalığının kontrol edilebilmesinde oldukça önemlidir.

Astım hastalığı belirtileri:

Bazı fiziksel spor aktivitelerini gerçekleştiren kişilerde değil, maraton koşusu yapan sporcularda dahi nefes darlığı görülebilmektedir. Astım, akciğerlerde yer alan bronşları tutmakta, nefes darlığı, göğüs sıkışması ve kuru öksürük gibi şikayetlere yol açmaktadır. Hastanın hava yolunda mikrobik olmayan bir iltihaplanma ve tıkanıklık görülmektedir. Astım hastalarının yakınmalarında gün içinde bile değişiklikler yaşanmaktadır. En önemli belirtisi olarak uzun süreli kuru öksürük olabileceği, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebileceği belirtilmektedir.

Alerjik astım hastalığının oldukça fazla belirtisi vardır. Ancak en önemli belirtisi uzun süren kuru öksürüktür. Tempolu yürüme ve koşma sırasında göğüsteki hırıltı sesi, sigara dumanı, boya kokusu, yemek kokusu ve ağır bazı kokular nedeniyle yaşanan öksürükler, nefes darlığı, gece ve sabah yaşanan inatçı öksürükler, nefes darlığının uyku bozukluğuna neden olması, bazı dönemler nefes darlığında yaşanan artışlar alerjik astımın belirtileri arasındadır. Ayrıca soğuk algınlığına bağlı göğüste ağrıların olması ve iyileşme sürecinin 3 haftayı geçmesi, yaşanan şikayetlerde mevsimsel değişimlerin olması ve şikayetlere bağlı kullanılan ilaçlarla mevcut yakınmalarda azalma da alerjik astım hastalığının belirtileridir.

Alerjik astım tedavisi:

Astım sorununun erken teşhisi ilerleyen dönemlerde akciğerlerde ortaya çıkabilecek hasarları da önlemektedir. Tedavide verilen ilaçların düzenli olarak kullanılması, durumu kötüleştiren alerjenlerden uzak durulması, sigara ve kötü kokularla birlikte enfeksiyonlardan korunmak gerekmektedir.

Astımı tetikleyen faktörler nelerdir?

Kişiden kişiye değişiklik gösteren alerjik astımı grip, zatürre, bronşit, boya, yemek, sigara, çamaşır suyu ve deterjan gibi maddelerin ağır kokuları, ev tozları ve polen gibi alerjenler, stres ya da üzüntü gibi durumlar tetiklemektedir.

Leave a Reply