Migren ağrısına karşı yapılacak 10 öneri

 

migren ağrısına karşı 10 öneri

Migren ağrısına karşı yapılacak 10 öneri

Migren, kişinin günlük hayatını ciddi derecede negatif etkileyen bir baş ağrısı türüdür. İnsanın yaşantısını kabusa çevirmeye yeten migren ağrısına karşı alınması gereken en temel önlemlerin başında stresten uzaklaşmak ve dengeli beslenmek gelmektedir.Migren ağrısı daha çok tek taraflı zonklama, bulantı ve kusmanın da eşlik edebildiği, hareket etmeyle birlikte artan, ışık, ses ve koku hassasiyetinin de görüldüğü bir baş ağrısıdır. Yazımızda sizlere, migren ağrısına karşı 10 öneri vereceğiz.

1- Rasgele ağrı kesici kullanmayın:

Başı ağrıyan birçok kişi çözümü ağrı kesicilerde aramaktadır. Baş ağrısının türü migren ise ve 4-5 adetten fazla ağrı kesici ilaç kullanıyorsanız bundan hemen vazgeçmelisiniz. Fazla ağrı kesici kullanmak migreni daha da şiddetlendirmekte ve ataklarda sıklığa neden olmaktadır. Yapılması gereken rasgele ağrı kesici almak yerine bir nöroloji uzmanına görünmektir.

2- Stresle başa çıkmaya çalışın:

Aşırı stres altında iseniz ve bununla başa çıkamıyorsanız migren riski taşıyorsunuz demektir. Migren, depresyon ve anksiyete ile ilişkili olabilmektedir. Bunlar migrenin tetikleyici faktörleri arasında gösterilmektedir. Bu sorunlarla ilgili bir uzmanla görüşmeli ve gereken desteği alarak stresle baş etmeyi öğrenmelisiniz. Stresi azaltmak için meditasyon ve yoga gibi egzersizlerden de faydalanabilirsiniz.

3- Migren günlüğü:

Migreni tetikleyen alkol, nitrat barındıran pastırma, sucuk, salam ve sosis gibi et ürünleri, monosodyum glutamat içeren gıdalar, deniz ürünleri, baharatlar, çikolata, nişasta, fazla tuz ve eskitilmiş peynir gibi gıdaların mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekmektedir. Ancak her migrenli hastada bu saydıklarımızın tetikleyici olmayabileceği de unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak migren ağrısını tetikleyen gıdaları tespit etmek için migren günlüğü tutun. Migren ağrınız başladığında önceki öğünde ne yiyip içtiğinizi kontrol edin.

4- Öğünleri atlamayın:

Yaşadığınız migren ağrısına karşı 2 ana öğün, 3 ara öğün yemeye özen gösterin. Öğünlerinizi hiçbir şekilde atlamayın. Çünkü öğünleri atladığınızda kan şekeriniz düşer ve migren ağrınızı tetikler.

5- Parlak ve sarı aydınlatmalı ortamlarda durmayın:

Parlak ışık, yanıp sönen ışıklar, floresan ve geometrik desenli alanlar migreni tetikleyebilmektedir. Migreniniz varsa yaşam alanlarınızda sarı ışık kullanmaktan, karanlıkta televizyon izlemekten kaçının.

6- Her gün aynı saatte yatın ve kalkın:

Migreni olanlarda uyku çok önemli bir yer tutmaktadır. Yapabilirseniz aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Fazla uyumak da migreni tetikleyen faktörlerden biridir. Dolayısıyla günde 9-10 saati geçirmemeye önem verin.

7- Sigara ve parfüm kokularından uzaklaşın:

Migrenli kişilerde koku reseptörleri aşırı hassas olabildiğinden, çamaşır suyu, sigara kokusu ve çok ağır parfüm kokularından uzak durmaya gayret edin.

8- İçeriğinde yüksek östrojen bulunan ilaçları almayın:

Migren ataklarında hormonal değişiklikler, regl dönemindeki su tutulumu ve östrojen artışı tetikleyici faktörlerdendir. Migren hastası kişilerin bu süreçleri dinlenerek, beslenmesine özen göstererek ve de gerekirse ilaç alarak geçirmeye çalışın.

9- Zorlayıcı egzersizler yapmayın:

Hareketle artış gösteren bir baş ağrısı türü olan migrende seyahat ve fazla egzersiz tavsiye edilmemektedir. Daha çok hafif yürüyüşler ve yüzme gibi aktiviteler önerilmektedir. Bu egzersizler, kişide serotonin salgısını arttırmakta ve stresi azaltmaktadır. Sonucunda da migren ağrısına karşı iyi gelmektedir.

Leave a Reply