İrritabl bağırsak sendromu (İBS) ile ilgili sorular ve cevaplar

Kısaca İBS olarak bilinen bu bağırsak hastalığında, iltihap ya da tümör söz konusu değildir. Bağırsakların çalışmasında bozukluk vardır. Hastada karın ağrısı, dışkılamada değişimler, ishal veya kabızlık vardır. Bazı hastalarda dışkıda sümüksü bir yapı, acil dışkılama isteği ve anormal dışkı şeklide oluşabilmektedir.

İBS kimlerde görülür?

Daha çok kadınlarda görülür, ancak gençlerde ve orta yaşlılarda da ortaya çıkabilir. İlerleyen yaşlarda görülme sıklığı azdır.

İBS’de şikayetler nelerdir?
Hastalıkta şikayetler sadece bağırsaklarda değildir ve tüm sindirim sistemine yansıyabilir. Yemek borusu ve mide boşalması sorunları hastaların ¼’ünde bulunur. Tüm sindirim sistemi aşırı derecede duyarlıdır. Hastalarda sık idrara gitme, idrarda yanma, mesanenin tam boşalamaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ağrılı adet görme, ağrılı cinsellik ve adele ağrıları da görülebilen bulgulardır.

İBS teşhisi nasıl koyulur?

Rahatsızlık duyulduğunda doktora gidilir. Yapılan kan tahlilleri ve endoskopik görüntüleme ile tanı için çalışmaya başlanır. Hastanın yaşı ileriyse, hastada kanama, kilo kaybı, kansızlık, uykudan uyandıran şikayetler, kabızlık, kontrol altına alınmayan ishal ve ailede bağırsak kanseri varsa kesinlikle kolonoskopi yapılır. Genelde hastalar, bu durumları bir şikayet kabul etmediğinden doktora da gitme sıklığı düşüktür. İBS hastalarında okula, işe gidememe ve sosyal hayatta sıkıntılar çok sık yaşanır.

Şikayetlerde artış ne zaman olur?

Kronik bir hastalıktır. Bu nedenle her an ve dakika hastanın şikayeti olmaz. Psikolojik stres, alkol, bazı ilaçlar, mevsimsel değişimler ve gıda zehirlenmeleri hastalığı tetikleyebilir.

İBS’nin görülme sıklığı nedir?

Her ırkta ve her cinste ortaya çıkan bir hastalıktır. Kadınlarda daha sık oluşur. İleri yaşlarda sıklığı azdır. Ortalama olarak toplum içinde %10 civarında görülür. Gelişmiş ülkelerde daha sık oluşmaktadır. Bunun nedeni olarak, çevresel etmenler düşünülmektedir. Ülkemizde, %6-19 aralığında, yani ortalama olarak %10 civarında görülür.

İBS kansere döner mi? ve tedavisi

İBS kansere dönmez. Kişide sadece hayatı zorlaştırır ve yaşam kalitesini bozar. İBS, tekrarlayan ve kronik bir hastalık olduğundan tam olarak bir tedavisi yoktur. Hastaların şikayetlerinin fazla olduğu zamanlarda hastaya ilaç verilir. Kabızlıkla seyreden İBS hastalarında, kabızlığa karşı kullanılan ilaçlar çok daha etkilidir.

Hastalara tedavide özel bir diyet önerilmez. Fakat hastanın yediği bir yiyecek sonrası şişkinliği oluyorsa, o yiyeceğin yenmemesi önerilir. Bazen de ne yenilirse yenilsin hastada şikayet olmaz. Bazen de hiç yemek yenilmese bile şikayetler oluşur. Hastalık kroniktir ve değişkenlik gösterir.

İBS ve stres:

Stres hastalığın tetiğini çeker. Pek çok hasta stresli olduğu durumlarda, şikayetleri çok daha fazla artmaktadır. Stres İBS’nin nedeni değildir, fakat şikayetleri arttırır. Bu nedenle, stresle başa çıkılabilmelidir ve gerekirse profesyonel destek alınmalıdır.

Leave a Reply