Karaciğer yetmezliği nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Karaciğer yetmezliği ciddi bir hastalıktır ve hayati önem taşımaktadır, işte bu hastalık hakkında sizler için araştırdığımız detaylı bilgi.Karaciğerimiz vücudumuzun en önemli organlarındandır. Sağ kaburgamızın alt kısmında bulunan karaciğer, ağır bir organdır. Karaciğerimiz yağ, protein ve şeker oranlarını dengeler, safra üretimini sağlayarak sindirime yardımcı olur. Kanda bulunan şekeri glikojene çevirir ve depolar. Antikor üreterek, bağışıklığı destekler. Hormon dengemizi düzenler. Tüm bu işlevleri nedeniyle, vücuttaki en önemli organlarımızdan biridir. Karaciğerde oluşan en ufak hastalık, vücutta ciddi hastalıklara neden olur.  İşte, karaciğer yetmezliği belirtileri ve tedavisi;

Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

Karaciğer yetmezliğinde deride sararma ile birlikte sarılık (göz beyazında sarı renk oluşması), karında su birikimi ve şişme, bilinç bulanıklığı ve sersem olma hali oluşur. Nefeste küf kokusu, sağ üst karın bölgesinde hassasiyet oluşması, yüksek tansiyon, nabız düşüklüğü, beyinde ödem olması,  vücutta morarma olması, kan kusmak, dışkıda kan olması ve nefes almada güçlük çekme karaciğer yetmezliğinin diğer belirtileridir.

Karaciğer yetmezliği neden olur?

Zehirli toksinler;

  • Karaciğerimizde çok fazla toksin madde birikebilir. Karaciğer içinde biriken bu maddeleri temizlemek karaciğer için çok zor olabilir. Zamanla bu durum karaciğer yetmezliğine neden olur.
  • Sürekli olarak alkol alan kişilerde, zamanla karaciğerde yetmezlik başlamaktadır.
  • Kullanılan bazı ilaçlar, karaciğerde ve vücutta toksin oluşturabilir. Bunlardan bazıları; siprofloksazin, nitrofurantoin, halotan, doksisiklin, statinler, metrokreksat, disulfiram ve flutamide’dir.
  • Zehirli mantarlar ve karbon tetraklorür gibi kimyasallar, fosfor, arsenik,
  • Ekstazi, kokain gibi uyuşturucu maddeler,
  • Reye sendromu ve bazı bitkisel karışımlar karaciğer yetmezliğine neden olur.

İltihaplar;

  • Bazı virüsler, karaciğerde çok ciddi iltihaplar oluşturur. Bu durum zaman içinde karaciğerde fonksiyon kayıplarına neden olur. Zamanla karaciğer, karaciğer yetmezliğine girer.
  • Viral hepatit, adenovirüs ( üst solunum yolu enfeksiyonu yapan virüs), epstein-Barr virüsü ve viral kanamalı ateş sayılabilir.

Bazı hastalıklar;

Bazı hastalıklar karaciğer yetmezliği kaynaklı oluşabileceği gibi hastalıklar kaynaklı yetmezlik oluşabilir.

Hepatosellüler karsinom (karaciğer kanserinin bir türü), yayılan karsinom, Wilson hastalığı, fruktoz intoleransı, galaktozemi, karaciğerde yağ birikimi, karaciğer damarlarından kan sızması, kalıtsal karaciğer hastalıkları, kistik fibroz, hemokromatoz hastalığı zamanla karaciğer kanserine dönebilir.

Diğer nedenler;

Kalp hastalıkları, şeker hastalığı, kanda yüksek kolesterol ve trigliserid, yetersiz beslenme ve uzun süre kortikosteroid tedavisi karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Karaciğer yetmezliği tedavisi nasıl yapılır?

Karaciğer yetmezliği pek çok hastalık kaynaklı olabildiği gibi, değişik aşamalarının olması nedeniyle tek bir tedavisi yoktur. Hastaların hastalıklarının aşaması, kişisel durum ve karaciğerin durumuna göre tedavisi planlanır. Hastanın, öncelikle karaciğer yetmezliğine neden girdiği belirlenerek tedavi planlanır.

İlaç tedavisi;

Hastalarda yetmezliğin durumuna göre bazı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, beyinde oluşan sıvının artmasını engellemek, vücutta oluşan iltihapları azaltmak, kanın pıhtı atmasını engellemek ve kanama riskini düşürmek ve zehirlere panzehir etkisi yaratmak için kullanılır.

Ursodiol;

Safra akışını hızlandırır, hücre ölümünün önüne geçer, bağışıklığı kuvvetlendirir ve oksidasyon hasarı azalır.

E vitamini ve K vitamini;

E vitamini, toksinleri temizler. K vitamini ise, kanın sağlıklı pıhtılaşmasını sağlar.

Sukralfat;

Mideyi korur ve ülseri iyileştirir.

Silymarin ve denamarin;

Oksidasyon hasarını engeller ve karaciğeri korur.

Metronidazol;

Karaciğerde bakteri kaynaklı oluşan iltihabı önler.

Prednizone;

Hepatit için kullanılır.

Destekleyici tedaviler;

Karaciğer yetmezliğinde, hastaların bağışıklık sisteminin gelişmesi için çalışılmalıdır. Bağışıklığı tamamlayan bitkisel tedaviler kullanılabilir. Ayrıca yeterince beslenemeyen hastalara damardan destek verilebilir.

Karaciğer nakli;

Karaciğerde artık fonksiyonlar tamamen bittiyse, karaciğer nakli yapma konusu gündeme gelir. Bu durumda karaciğerin neden yetmezliğe girdiği, beyin hasarı olup olmadığı, gönüllük ve doku uyumu dikkate alınır. Organ nakli için hastaya bir organ gereklidir. Nakil için, hayatını kaybeden insanlardan, canlı vericilerden veya yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen hastalar donör olmaktadır.

Organ bağışı bekleyen pek çok hasta hayatını kaybetmektedir. Bazı hastalara, yakınlarından bir kısım karaciğer parçası alınarak yapılan nakillerde yaşam şansı yükseltilir. Verici olan kişi ile hasta, ciddi manada tetkiklerden geçirilerek uyum sağlanırsa işlem gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, mutlaka organ nakli değerlendirilmelidir.

Karaciğer yetmezliğinden korunmak için yapılacaklar;

Akraba evliliğinden uzak durmak,  hamilelikte dikkatli olmak ve doktor kontrolünde testleri yaptırmak, hepatitler için aşı olmak, doğru beslenme, alkolün sınırlanması, temizlik, gereksiz ilaç kullanmamak, ortak eşyaların kullanımından uzak durmak, cinsellikte korunmak ve yaban mantarı yememek başlıca karaciğer yetmezliğinden korunma yöntemleridir.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/karaciger-yetmezligi-belirtileri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply