Migren ağrılarına ve şikayetlerine karşı 7 öneri

Migren çok şiddetli baş ağrısı, aşırı gürültüden rahatsızlık ev mide bulantısı gibi belirtilerle baş göstermektedir. Migren, kişinin iş ve sosyal hayatını çok ciddi bir şekilde olumsuz etkileyebilmektedir. Migren atağı geçiren kişiler bazen işlerine gidemiyor, sosyal aktivitelerini erteleyebiliyor, atak yaşadığında bütün işlerini bırakabiliyor, sessiz ve karanlık bir ortamda ağrılarının geçmesini bekleyebiliyor. Yazımızda, migren şikayetlerine karşı 7 öneri vereceğiz. Ama önce migren ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgileri paylaşalım. İşte, detaylar;

Migrenin en başta gelen nedeni strestir;

Migren, ani gelişen bir stres yüzünden başın ağrıması veya ağrı sıklığının artması şeklinde meydana gelmektedir. Bozuk uyku düzeni veya fazla uyumak, çok uzun süre aç kalmak da migreni tetikleyebilmektedir. Kadınların adet döneminde yaşadıkları hormonal değişimler nedeniyle de migren ağrılarında artış olabilmektedir. Lodoslu havalar, sigara kullanmayanların sigara dumanı olan ve yoğun ışık kullanılan ortamlarda olmaları, alkollü ve mayalı içecekler, parfüm ve deterjan kokuları migrenin tetiklenmesine yol açabilmektedir.

Migren tedavisinde amaç, yaşanan ağrıların sıklığını azaltmaktır;

Kişiye migren tanısı yapıldıktan sonra, yapılacak olan tedavinin ne olacağını belirleyen en önemli nokta hastanın atak sıklığıdır. Eğer kişi her ay üç ya da daha fazla atak yaşıyorsa, hastaya koruyucu bir tedavi uygulanmakta ve atakların sıklığı azaltılmaktadır. Migren atağı aylık üçten daha az ise, yalnızca ağrının yaşandığı zaman ağrı kesici uygulaması ile tedavi gerçekleştirilmektedir. Ağrı kesicilerin alınması aksatıldığı zaman, ağrı daha da şiddetlenebilir ve tedavi edilmesi zorlaşabilir.

Migren tedavisinde botoks en etkili yoldur;

Şayet kişi aylık 8 ve daha fazla migren atağı yaşıyorsa, ya da ayın yarısını ağrılarla geçiriyorsa kronik migren hastasıdır. Kronik migren tedavisinde en etkili yol botoks işlemidir. Hastanın kaslarına botoks toksini olarak isimlendirilen, kırışıklıkların giderilmesinde kullanılan madde verilmekte ve kasların aktivitesi azaltılmaktadır.

Migren hastalarına yapılan botoks alın bölgesi, şakalar, başın arka bölümü ve boyun bölgesinde belirlenen bazı noktalara uygulanmaktadır. Botoks ile kasların aktivitesinde azalma sağlandığı zaman migren ağrısı da azalır. Kasları daha fazla gergin olan hastalara, çok daha yoğun botoks maddesi enjekte edilmekte, yoğunluğu az olan kaslara ise daha az botoks maddesi enjekte edilmektedir. Sürekli olarak yenilendiği zaman, hastalarda sürekli bir iyileşme süreci yakalanabilmektedir.

Migren şikayetlerine karşı öneriler;

1- Migreni olanların uyku düzenlerini bozmamaları gerekir.

2- Dengeli ve yeterli bir beslenme yapın, öğünlerinizi kesinlikle atlamayın.

3- Stresten ve gerilimden olabildiğince uzak durulması gerekir.

4- Düzenli bir şekilde ağır olmayan sporlar yapın.

5- Lodoslu havalarda dışarı çıkmayın.

6- Aşırı gürültülü ve yoğun ışıklı ortamlardan uzak durun.

7- Her gün kesinlikle 2-3 litre kadar su tüketin.

Baş ağrısı ve migren hakkında bilmeniz gerekenler

Migrene ne iyi gelir, Migren için 10 etkili tedavi yöntemi

Migren Ağrısını Geçirmenin En Kolay Yolu

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/migren-sikayetlerine-karsi-7-oneri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply