Baş ağrısı ve migren hakkında bilmeniz gerekenler

bas-agrisi-ve-migren-hakkinda-bilinmeyenler

Çağımızın hastalıklarından biri olan migren ve baş ağrısı hemen herkesin sorunu. Bu sorundan kurtulmak istiyorsanız neler yapmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. 

Gerilim baş ağrısı:

Bazı gevşeme teknikleri ve akupunktur, migrenin tedavisinde ve bir takım hastalıklarda etki etmektedir. Birçok insanın sıklıkla karşılaştığı ağrı türlerinden biri olan gerilim baş ağrısına neyin yol açtığı tam olarak bilinmemektedir. Bir kısım insan bu tür bir ağrıyla nadiren karşılaşsa da, pek çok insan günde birkaç defa veya daha çok karşılaşabilmektedir.

Bu şekildeki baş ağrıları, daha çok orta yaşlarda yaşanmaya başlamaktadır ve birkaç yıl aralıklarla sürmektedir. Baş çevresinde sanki lastik bir bandın sıkıştırmasına benzer bir sıkılık ve baskı olarak belirtiler verir. Genellikle günün ilerleyen saatlerinde başlamakta, saatler hatta günler boyunca sürebilmektedir. Hissedilen baş ağrısı oldukça şiddetli, güçlükle anlaşılabilecek veya ikisinin arasında bir seviyede olabilir. Yaşanan ağrının şiddetinde farklılıklar olabilir. Bazen fazlalaşır ya da azalır, ancak bu değişiklikler uykudan uyandıracak kadar kişiyi rahatsız etmez.

Gerilim baş ağrısında herhangi bir tedavi bulunmamakla birlikte, sinüslerin muayene edilmesi ya da görme testleri yapılarak bu ağrıların sebepleri öğrenilebilir. Eğer elde edilen bulgular gerilim baş ağrısını işaret ediyorsa, doktorunuzun vereceği size uygun ilaçlar sayesinde ağrılar hafifletilebilir ve rahatlamanız sağlanabilir. Bundan başka yapılacak herhangi bir yöntem maalesef yoktur.

Gerilim baş ağrıları, kaygılı ve depresif olan kişilerde yaygın bir şekilde görülür. Bundan dolayı da stres yönetimi ve depresyon tedavileri hastaya yardımcı olabilir. Bu tip baş ağrılarında masaj yapmak, sıcak veya soğuk duş yapmak, gevşeme hareketleri yapmak, dinlenme, egzersiz ve doğru beslenme de iyi gelebilir.

Cluster baş ağrısı:

En şiddetli baş ağrısı türlerinden biridir. Daha çok göz içinde ve etrafında şiddetli ağrılarla belirtilerini vermektedir. Bu tür bir baş ağrısı yaşayan kişiler, bu durumu aralıklı bir şekilde haftalar ve aylar süren bir dönemde, her gün 1-5 ağrı nöbeti geçirerek ve takip eden dönemde de ağrısız bir dönem şeklinde yaşarlar.

Cluster baş ağrısı yaşayan kişilerin yaklaşık %20’sinde kronik olarak seyretmektedir. Bu ağrıların kesinleşmiş bir nedeni ve tedavisi de bulunmamaktadır. Kişinin yaşantısı süresince etkisini gösterebilmekte, kalıcı bir zararı ve başka bir hastalıkla bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak göz çevresinde görülen şiddetli ağrılar ve göz tansiyonu yaşanabileceği için vakit kaybetmeden doktora muayene olunmalıdır. Doktor muayenesi yapılmadığında altında yatan başka bir nedenden ötürü göz kayıpları gibi ciddi neticelerle karşılaşılabilir.

Cluster baş ağrıları daha çok erkeklerde görülmektedir ve ilk belirtileri genellikle 20’li yaşlarla birlikte yaşanır. Bu tür bir baş ağrısının yaşandığı dönemlerde, ağrı nöbetlerini tetikleyebileceği için sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu ağrılar, uykuya geçtikten yaklaşık 2-3 saat sonra birdenbire başlamaktadır. Oluşan ağrı, gözün arkasında hem şiddetli hem de içlere doğru hissedilen yakıcı bir özelliktedir. Nadiren yanaklarda, kulakların yanlarında ve bu bölgelere yakın yerlerde görülebilmektedir.

Bu baş ağrısının yol açtığı etki ile gözlerde gözyaşı, kanlanma, göz kapaklarında sarkma, kızarıklıklar, yanaklarda şişme ve yanmalar, burunda tıkanıklık ve sonrasında da akıntı şeklinde belirtiler vermektedir. Görülen bu belirtiler sağ tarafta veya sol tarafta olur, her iki tarafta birden olmamaktadır.

Leave a Reply