Light ürünler zararlı mı?

Light ürünleri tercih edenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de, Light ürünlerin zararlı olup olmadığıdır, peki gerçekten bu ürünler, insan sağlığı açısından tehlike oluşturuyor mu bu konuyu yakından inceleyelim, işte detaylar. Son yıllarda kilo vermek isteyen pek çok kişi light ürünler tüketmeye hatta neredeyse bu tür ürünlerle beslenmeye başladı. 

Öğünler arasında atıştırmalıklar tüketmeyi seven birisiniz, mesela; bisküviler, kuruyemişler, çikolatalar ve meyveler yiyorsunuz ve bir de baktınız kilo almaya başlamışsınız. Kendi kendinize hemen tedbir alarak öğün atlamak ve aç kalmak gibi eylemlere giriştiniz, hatta öğünlerinizin arasında tükettiğiniz ürünleri de light ürünlerden seçmeye başladınız. Ancak light ürünler konusunda kafanızı karıştıran bir şeyler olduğunu fark ettiniz. Çünkü bu ürünlerin zararlı toksik etkilerinin olduğu ve kanser yaptığı ile ilgili söylemler duymaya başladınız. Bu söylenenler doğruysa peki, ne yapacaksınız? Bunun cevabı oldukça basit… Konuyla ilgili bilinçlenmelisiniz, ancak bu bilgileri doğru kişilerden almalısınız. Yani uzman olmayan arkadaşınıza ya da komşunuza sorarak bilinçlenemezsiniz.

Light ürünler nedir?

Türk Gıda Kodeksinin belirlediği ve toplam enerji miktarı minimum %25 azaltılmış olan ürünler light ürünler olarak kabul edilmektedir. Bu ürünlerin yağ ve şeker oranları sınırlı, posa içeriği yüksek olmaktadır. Bu sayede bir besin öğesinin az olması, diğer bir besin öğesinin fazla olmasıyla dengelenir. Bu şekilde kalori kısıtlaması sağlarken, yüksek posa içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi vermektedir. Bu kapsamda bisküviler, çikolatalar ve unlar gibi besinler de girmektedir. Beslenme programınızda bunlar gibi besinlere yer vermek sağlığını yönünden herhangi bir tehlike yaratmaz. Ayrıca kalori kısıtlaması yaptığınız için kilo vermeniz hem sağlıklı hem de daha dengeli gerçekleşecektir. Tabi burada porsiyonlarınıza dikkat etmeniz önemli bir faktör… Çünkü sağlık problemi bulunmayan kişilerin basit şeker grubunu dışarıdan almalarına gerek yok. Vücut, tüketilen besinleri parçalayarak şeker alımını yapacaktır.

Kalori mikarına göre light ürünlerin sınıflandırılması:

  • Kalorisiz; 5 kaloriden daha az kalori içeren porsiyonlar,
  • Hafif; 1/5 oranından daha azı yağdan gelen kalori,
  • Düşük; Her bir porsiyonu 40 kaloriden daha az içerir,
  • Kalorisi azaltılmış; Aynı ürünün bir porsiyonluk kalori miktarından %25 oranında daha az kalori içermesi,

Şeker terimlerine bağlı sınıflandırma;

  • Şekersiz; %5’ten daha az şeker içeren porsiyon,
  • Az şekerli; Bilinen standart tatta olmaması,
  • Şekeri azaltılmış; Aynı besinin bir porsiyonluk miktarında bulunan şekerden %25 daha az şekerli olması,
  • Şeker ilave edilmemiş; Şekersiz olması. ( Şeker eklenmemiş olması, şekerli bir maddenin ilave edilmemeiş olması, doğal tat içermesi )

Yağ terimlerine bağlı sınıflandırma;

  • Yağsız; %5’ten daha az yağlı bir porsiyon,
  • %100 yağsız; Tamamıyla yağsız bir porsiyon,
  • Düşük yağlı; Bir porsiyonda 3 gramve daha az miktarlarda yağ olması,
  • Yağı azaltılmış; Aynı besinin bir porsiyonundaki yağdan %25 daha az yağ olması.

Burada insanların özellikle dikkat etmeleri gereken şey, light ürün diye kalorisiz olduğunun düşünülmesi ve çok daha fazla tüketilmeye başlanmasıdır. Bu durumda toplam alınan kalori arttığından kilo alma olasılığında da artış olmaktadır ve bundan dolayı tüketimlerinde mutlaka dikkat edilmelidir.

Şekersiz olan içecekler ise, çok az kaloriye sahiptirler ve tüketiminde belli bir yere kadar herhangi bir sorun yoktur. Ancak belli bir yere kadar, çünkü aşırı içilmesi bazı kişileri ishal yapabilmekte veya ödem sorunu ile karşı karşıya bırakabilmektedir. Ancak toksik bir etki meydana getirebilmesi için çok büyük miktarlarda içilmesi gerekir.

Ayrıca tatlandırıcı içeren içeceklerin kanser yapıp yapmadıkları ile ilgili gerçekleştirilen çalışmalarda, tatlandırıcıların kanseri tetiklediğine veya yaptığına dair bir bulgu elde edilememiştir.

Light süt ve süt ürünleri ise, içeriğindeki topla yağ miktarı azltıldığından ve herhangi bir besin değeri kaybı bulunmadığından 5 yaş üzerindeki herkes tarafından tüketilebilir.

Light ürünle diyabetik ürün arasında ne fark vardır?

Diyabetik ürünlerin içinde şeker yerine aspartam, asesülfam ve sorbitol gibi tatlandırıcılar bulunmaktadır. Ancak kalori miktarında herhangi bir azalma söz konusu bile değildir. Belki de normalden daha fazla kalori bile içerebilmektedir. Bundan dolayı, diyabetik ürünleri tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır.

Leave a Reply