Lahananın sağlığa faydaları

Lahana lif, protein, flot, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin ile birlikte C ve K vitaminlerini de içerir. Kalsiyum, demir, magnezyum, demir, manganez, fosfor ve çinko açısından da zengindir. 1 porsiyon lahana, günlük K vitamini ihtiyacının %90’nını içerir. Polifenol ve sülfür içeriği nedeni ile güçlü antioksidan içeren lahana, çok sağlıklı bir sebzedir. İşte, lahananın faydaları hakkında detaylı bilgi.

Kilo vermeye yardımcıdır;

Lahana, kilo vermeye çok yardımcı olan bir sebzedir. 1 bardak lahana yaklaşık 21 kaloridir. Bol lifli olduğundan, uzun süre tok tutar ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca lahana bol su içerir, bu da kilo vermeye yardımcıdır.

Kalp sağlığı;

Kırmızı lahana, vücutta kalp hastalıklarına neden olabilecek olan iltihaplanmayı önler. Kan basıncını düşürür ve böylece kalp hastalıklarından korunmuş olursunuz. Lahananın içinde bulunan potasyum kan basıncını dengeler. İyi kolesterolün artmasını sağlar.

Beyin sağlığı;

İçeriğinde bulunan iyot sayesinde, lahana beyin fonksiyonlarını düzenler. Sinir sistemi dengeye girer. Alzheimer ve bunamanın önüne geçmeye yardım eder. Lahananın içinde bulunan K vitamini, konsantrasyonu arttırmakta çok önemlidir. Lahana hafızanın güçlü kalmasını sağlar.

Sindirim;

Sindirim sağlığı, lahana sayesinde çok rahat bir şekilde korunur. Lahana bol liflidir. Lif, bağırsak hareketlerini düzenler. Kabızlığı önler ve mide yanması gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Sindirim sorunlarını hafifleten doğal anti-inflamatuar özellikler taşımaktadır.

Kan şekeri;

Lahana, kan şekerini düşürür ve insülin üretmeye destek verir. Lahananın içinde olan lif, şeker emiliminin yavaşlamasını sağlaması nedeni ile şeker hastalığının gelişmesini durdurur.

AIDS’e karşı koruma;

Lahanada yer alan lif ve kükürt, zararlı toksinleri bağlar ve vücut tarafından emilmesini önler. Toksinlerin atıklardan arınmasını sağlar.

Mide ülserinden korur;

Mide ülseri konusunda lahana çok etkilidir. Lahana bir amino-asit üreterek, mideye kan akışının artmasını sağlar. Böylece, mide astarı kuvvetlenir ve ülser iyileşir.

İltihaplar;

Lahana vücutta iltihap oluşmasını engeller. Özellikle ağrı ve iltihap oluşmasını engellemek için haftada en az 1 defa lahana yenilmelidir.

Göğüsleri dikleştirmek;

Lahana, lokal kılcal damarları genişletir ve bölgede kan akışını arttırır. Dokularda oluşan tüm tıkanıklıklar rahatlıkla düzelir. 1 lahananın yaprakları buzdolabında yarım saat kadar bekletilir. Göğüs, bir lahana yaprağı ile sarılır ve yaprak oda sıcaklığına geldiğinde yenisi ile değiştirilir.

Burkulmuş bilekler;

El ya da ayak bileğinizi burkarsanız;

Lahananın dış yapraklarını çıkarın ve hafif ezin. Folyoya sararak fırında ısıtın. Burkulan alana bu yaprakları koyun. Üzerini gazlı bezle sarıp, yaklaşık 30 dakika kadar bekletin. Günde iki defa 1-2 gün kadar uygulamaya devam edildiğinde ağrı ve şişlik geçecektir.

Kaynak: Bu yazı, milliyet.com.tr/lahananin-sagliga-faydalari-pembenar-galeri-alternatiftip-2584516/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply