Kısırlık (İnferlite) durumunda yapılan tahliller ve testler

kısırlık testleri

Kısırlık nedeni ile doktora başvurulduğunda hem kadın hem de erkeğe belirli tarama ve testler yapılır. Erkeklerde, sperm testi ve ürolojik muayene yapılır. Kadınlarda pelvik muayene, ultrasonografi, hormon tahlilleri gibi pek çok test uygulanır. Burada amaç, kısırlığın kaynağını bulmaktır. Bu şeklide tedavi planlanır.

Pelvik muayene ve ultrasonografi

Hastada miyom, kist gibi pelvik sorunların olup olmadığı incelenir. Doğumsal rahimde olan perdeler, yapışıklıklar gibi rahim anomalileri ultrason ile detaylı incelenir. Tüpler kapalı ya da açık olup olmadığını anlamak için rahim filmi çekilebilir.

Hormon tahlilleri

Kısırlıkta etkili olan hormonlar LH, FSH, prolaktin hormonu, progesteron ve östrojen hormonları hakkında kan tahlilleri yapılır. Adetin 2. Veya 3. Günü FSH ve östrojen hormonu ile yumurtalıkların durumu, göğüsten süt geliyorsa prolaktin hormonu ve tiroid hormonu, adetin 21. Günü yapılan progesteron hormonu ölçümü ile yumurtlamanın olup olmadığı anlaşılır.

Over rezerv testleri (yumurtalık kapasitesi)

Bu testler ile kadında yumurtalık rezervinin ne kadar olduğu hakkında bilgi edinilir.  Adetin 3. Günü bazal FSH, E2 (estradiol östrojen ve klomifen sitrat (CC) testi yapılır.

Salin infüzyon sonografi (SİS)

Suku ultrason isimli bu testte, rahim içine sıvı verilir ve ultrason yapılır. Bu sayede, rahim genişler ve duvarında miyom, polip gibi oluşumlar incelenir.

Histeroskopi

Rahim içine kamera ile bakmak işlemidir. Rahim içinin tam görüntülenmesi ve tedavisi için kullanılır. Rahim içi polip ve miyomlar histeroktomi yardımı ile alınabilir. Genelde rahim filmi ve sis yapılan hastalarda durum normal ise yapılmaz. Fakat bir patoloji varsa uygulama yapılarak temizlenir.

Laparoskopi

Genelde tüplerin tıkalı olup olmadığını anlamak için rahim filmi çekilir. Fakat bu film ile tam tanı koyulamaz. En güvenilir yöntem, laparoskopi uygulamasıdır. Kist benzeri bir durum olduğunda ve tüplerin kapalı olduğundan şüphe duyuluyorsa laparoskopi ile tam tanı koyulur. Tüp içine ver,ilen mavi sıvı ile tüplerde olan tıkanmalar anlaşılır ve yapışıklık varsa rahatlıkla açılabilir.

Leave a Reply