Kış aylarında tüketilmesi gereken 10 besin

kışa girerken tüketilmesi gereken 10 besin

Kışa girerken ve kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken 10 mucizevi besin

Metabolizmanızı kışa hazırlamak ve ani sıcaklık değişimleri nedeniyle hastalığa yakalanmamak için önemli bazı besin maddelerinin tüketilmesinde fayda vardır. Bu besin maddelerinden bazılarının faydaları çiğ tüketildiğinde, bazılarının ise pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Mevsime uygun şekilde beslenmek ve kışa girerken tüketilmesi gereken 10 besin ile ilgili bilgiler vereceğiz.

1- Karnabahar:

Anti kanserojen özellikteki karnabaharın içeriğinde fitokimyasallar bulunmaktadır. Bu faydalı sebzeyi salata, püre veya kıymalı yemeğini yaparak tüketebilirsiniz.

2- Bal kabağı:

İçeriğinde Omega-3, diyet lifi, vitamin ve mineraller bulunan balkabağı antioksidandır ve cilt sağlığına iyi gelmektedir. İçeriğinde betakaroten bulunan bal kabağı serviks, kolon kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri, cilt kanseri ve mesane kanserine yakalanma riskini düşürmekte, tüketenlerin kalp hastalıklarından korunmasına katkı sağlamaktadır.

3- Brüksel lahanası:

Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı vücudun doğal savunma mekanizmasını aktive eden Brüksel lahanası, aynı zamanda çok iyi bir demir kaynağıdır. Brüksel lahanasını 7 dakika kadar buharda pişirerek tükettiğiniz zaman en fazla faydayı göreceğinizden emin olun.

4- Turp:

Kökünde C vitamini, yapraklarında A ve K vitaminleri ile folat bulunmaktadır. Metal nesnelere temas ettirmeden yani seramik bıçak ya da cam rendeyle rendeleyerek salatalarınızda kullanabilirsiniz. Turp’un kanı temizleme ve gut hastalığına karşı koruma özelliği vardır. Bağırsakların temizlenmesinde, cildin tazeliğinde, saçların sağlıklı olmasında, kabızlığı gidermede ve stresi azaltmada da oldukça etkilidir.

5- Taze ceviz – Fındık:

Bu her iki gıda maddesi de çok iyi birer enerji deposudur. Vücuda enerji ve güç verdiği gibi, zihin yorgı-unluğuna da iyi gelmektedir. Hergün bir avuç tüketilmesi halinde kalp krizi riskinin de düşmesini sağlamaktadır.

6- Balık:

Mevsim balıklarını haftada en az 2-3 defa tüketmek gerekir. Omega-3, fosfor, bol vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle anne karnındaki bebeklerin gelişiminde, çocukluk döneminde beyin gelişiminde, yetişkinlerin ve yaşlıların göz, kalp damar sağlığı ve karaciğer sağlığında oldukça fayda sağlamaktadır. Balığı kızartma yerine buğulama ya da fırınlama yöntemlerinden birini uygulayarak tüketirseniz çok daha sağlıklı tüketmiş olursunuz.

7- Armut:

Bağırsak sağlığı açısından oldukça faydalı olan armut, fırınlama ve haşlama yapılarak tatlı halinde de tüketilebilir.

8- Elma:

Elmanın içeriğinde kalbe faydalı flavonoidler ve antioksidan öğeler barındırmaktadır. Vitaminin çoğu kabukta olduğundan çok iyi yıkanarak tüketilmesinde çok fayda vardır.

9- Ayva:

Kabızlığa iyi gelen ayva, bronşite ve öksürüğe de iyi gelir. Çekirdekleri çıkarılıp kaynatılarak içildiğinde göğsün yumuşamasını sağlar. Bal ile ayva çiçeğini karışımı macun olark tüketildiğinde baş ağrısını giderir. Damar sertliği, karaciğer sağlığı, yüksek tansiyon ve safranın düzenlenmesi konularında da yararlıdır.

10- Nar:

Damar sağlığına iyi gelen nar özellikle kalbi korumada etkilidir. Damar tıkanıklığına da iyi gelen narın tansiyonu düşürme özelliği de vardır. Narın içinde 10 bardak yeşil çay ve 4 bardak kızılcık suyuna denk antioksidan bulunmaktadır. Doğal bir antioksidan kaynağı olduğundan tümörlere karşı da etkilidir.

Leave a Reply