Kemik suyunun faydaları ve tarifi

Kemik suyu, çok eski dönemlerden bugüne kadar ulaşmış olan çok mükemmel bir besindir. Eski dönemlerde eğer bir hayvanın canını beslenmek için alıyorsanız, o canlıyı onurlandırmak için her parçasını değerlendirmelisiniz. Uzun zaman evvel hayvanların kemiklerinin değerlendirilmesi amacıyla kaynatılması gerektiği keşfedilmiştir. Kemik suyu hiç de basit bir besin maddesi değil. Çünkü insanların tüketmesi gereken en sağlıklı birkaç besinden biridir. Yazımızda, kemik suyunun faydaları ve kemik suyu tarifinin yanı sıra birçok konuya da değineceğiz. İşte, detaylar;

Kemik suyunun özellikleri nelerdir?

Doğru bir şekilde hazırlanan kemik suyunda aşağıda sıraladığımız bütün bileşenler yer almaktadır. Bunlar;

  • Kemik suyunda karbonhidrat bulunmaz. Büyük bölümü proteinden oluşmaktadır. Kemik suyunun 25 gramında ortalama 1,8 – 5,6 gram protein
  • Kemik suyunda bulunan protein; glutamin, arjinin, glisin ve prolin yönünden çok zengindir.
  • Kemik suyunda jelatin, kondrotin ve glukozamin bulunmaktadır.
  • Kemik suyunda bol miktarlarda potasyum, kalsiyum, selenyum, fosfor ve magnezyum yer almaktadır.

Kemik suyunun böyle bir zenginliğe sahip olmasının nedeni, uzun süre sıcak suda pişirilmesidir. Pişirme esnasında kemikteki protein yapıları oluşan sıcaklıkla parçalanmakta ve suya geçmektedir. Temel yapı taşı olan proteinlerle birlikte dağılan iskelette suya geçer ve kemiğin içindeki bütün besin öğeleri emilmiş olur.

Kemik suyunun faydaları nelerdir?

Biraz evvel kemik suyunda bulunan değişik maddelerin isimlerini verdik. Bunlar belki yabancı olduğunuz isimlerdir, ancak merak etmeyin. Çünkü birazdan bunların vücutta nasıl kullanıldığını ve sağladığı yararları anlatacağız.

Kemik ve eklem sağlığı:

Kemiklerimiz kalsiyum ve fosfor yönünden oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bu minerallerin vücuda alınması özellikle büyüme ve gelişme çağında büyük faydalar sağlamaktadır.

Yapılan araştırmalarda menopoz öncesinde kadınlar yeterli miktarda kalsiyum tüketmedikleri zaman, menopozdan sonra çok ciddi kemik erimesi riskiyle karşılaşabilmektedirler. Bu nedenle kemik suyu, özellikle kalsiyum açısından fakir bir beslenmeye sahip kadınlar için mükemmel bir seçenektir.

Eklemlerin yapısındaki kolajenin yapı taşı jelatindir. Bundan dolayı kemik suyu mükemmel bir eklem koruyucudur. Kemik suyunun glukozamin ve kondrotin içermesi de diğer özelliğidir. Bu maddelerin eklem dokularını onarıcı ve koruyucu özellikleri vardır. Özellikle orta ve ileri yaşlarda görülen ve eklem yıkımıyla seyreden osteoartrit hastaları üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar, glukozamin ve kondrotin tüketilmesinin eklemlerdeki ağrıları azalttığını ve kısıtlı hareketleri uzun süreçte geliştirdiğini ortaya koymuştur.

Ciddi bir eklem rahatsızlığı olan osteoartritte bile yardımcı olan bu bileşenler, diğer eklem rahatsızlıklarında da önemli faydalar sağlamaktadır. Yani glukozamin, kondrotin ve jelatin hepsi de ayrı ayrı muhteşem eklem ve kemik takviyesidir. Bunların tamamı yoğun egzersiz yapan, eklem/kemik sağlığına dikkat gösteren kişiler açısından çok faydalıdır.

Kilo verme:

100 gram kemik suyunda ortalama 270 kalori bunmaktadır. Bu kalorinin büyük bir kısmı da protein tarafından sağlanmaktadır. Kaynağı protein olan kalorinin başkaca makro besinlere nazaran çok daha az bir verimle kullanıldığını varsayarsak, kemik suyunun çok daha az yağlanma riski meydana getirdiğini belirtebiliriz.

Tüketilen protein, sağladığı doygunlukla kişinin açlığını önemli ölçüde gidermektedir. Kendinizi çok aç hissediyorsanız, öncelikle kemik suyu tüketmeyi denemelisiniz. Bununla birlikte, kemik suyunda bulunan arjinin maddesi, infalamasyon mekanizmasını durdurarak kilo almayı yavaşlatmakta ve kilonun vücutta daha az zarar vermesini sağlar.

Vücuttaki yağ kütlesinin artış göstermesi, hücrelerde daha çok inflamasyon oluşumuna yol açmaktadır. Bu da neredeyse tüm kronik hastalıklar açısından risk meydana getirmektedir. Risk oluşturduğu hastalıkların başında kalp damar hastalıkları gelmektedir.

Kemik suyunun diğer etkileri:

Kemik suyunun yukarıda bahsettiğimiz iki önemli faydasından başkaca etkileri de bulunmaktadır. Bunlar;

  • İçeriğinde bulunan aminoasitler nedeniyle mükemmel bir sporcu içeceğidir.
  • İçeriğindeki glisin sayesinde çok rahat bir uyku uyunmasını sağlar.
  • Bağırsaklarda bulunan mukus tabakası yararlı bakterilere ev sahipliği yaparken, besinlerin ve diğer maddelerin kana geçmesini düzenlemektedir. İçeriğindeki jelatin hasar gören mukus tabakasının onarılmasını ve geçici koruyucu bir tabaka oluşmasını sağlar.
  • Kemik suyunda az oranda yer alan hyaluronik asit ve prolin deriyi desteklemekte ve derinin elastikiyetini korumaktadır. Yaşlılığın etkilerini azaltmak isteyenlerin kemik suyu içmeleri bu açıdan büyük fayda sağlamaktadır.

Kemik suyu tarifin ve yapılışı

Kemik suyunun hazırlanması hem zor hem de dikkat isteyen bir iştir. Kemik suyu hazırlarken dikkat edilecekler;

  • Tavuk kemiği kullanılmamalıdır. Çünkü tavuk kemiğinde ağır metaller olabilir. Özellikle genç büyükbaş hayvanların kemikleri tercih edilmelidir.
  • Öncelikle kemikler sirkeyle ıslatılmalıdır. Bu sayede kemik suyunun çok daha zengin olması sağlanır.
  • Kemiklerin yüksek sıcaklıkta kısa süreli pişirilmemesi gerekir. Düşük sıcaklıkta uzun süreli pişirme tekniği kullanılırsa kemik suyunun daha zengin olması sağlanır.
  • Kemik suyunun uzun süre kalması için, kullanılmayan kısmı buzdolabında hemen muhafazaya alınmalıdır.
  • Kemik suyunun içine fazla içerikler eklenmemelidir. İlave edilen sebzeler sonradan çıkarılmak istendiğinde önemli ölçüde besin kaybı yaşanır.
  • Kemik suyu parçacıklı olabilir. Bundan dolayı süzülecekse bir kez olmak kaydıyla ince bir süzgeçten geçirilebilir.

Kemik suyu tarifi ise şu şekildedir;

  • Öncelikle kemiğin genç büyükbaş hayvanın ayak bacak kemiği olan femur kemiği olmalıdır.
  • Kemik ilk önce kaliteli bir sirke ile yıkanmalıdır.
  • Ortalama 20 dakika kadar kemik kızartılmalıdır ki, bu daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Kemiğin girebileceği büyük bir tencereye, kemiklerin tepesine gelecek şekilde temiz su ilave edin.
  • Tencere kısık ateşin üzerine alınmalıdır. Kemik suyunun içerisine karabiber, tuz, soğan ve havuç ilave edilmesi unutulmamalıdır.
  • Kemik yaklaşık 6 saat kadar kısık ateşte pişirilir. Sürenin sonunda ocaktan alınarak tüketilmeye hazır hale gelmiştir.

Sağlıklı bir yaşam sürmek, kilo vermek, kaliteli uyku uyumak ve eklem sorununu gidermek isteyen kişiler için kemik suyu bulunmaz bir nimettir. Bu nedenle buzdolabınızda sürekli olarak elinizin altında doğru hazırlanmış ve kullanıma hazır kemik suyunu bulundurmanız önemlidir.

Kırıkları iyileştiren kelle paça çorbası

Tavuk suyuna çorbanın faydası tıbben kanıtlandı

Kaynak:

fitekran.com/kemik-suyunun-faydalari-ve-tarifi

Leave a Reply