Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir?

kemik erimesi

Kemik erimesi (Osteoporoz) nedir: Kemik erimesi, menopoz ile birlikte başlayan bir süreçtir. Hemen hemen her kadında şiddeti farklı olmak üzere gerçekleşir. Kemikler incelir ve kırılgan bir hal alır. Östrojen hormonunun azalması ve kalsiyumun kemiklerden uzaklaşması kemik erimesini tetiklemektedir. Menopoz döneminde hormon tedavisi gören kadınlarda veya kalsiyum desteği alanlar kemik erimesini az şiddetle atlatırlar. İşte, kemik erimesi ;

Kemik erimesinde kemik dışarıdan aldığı darbeye karşı savunmasızdır. Düşme, çarpma gibi durumlarda kemik hemen kırılabilir. 45 yaş sonrası hızlanan bir durumdur. Kemik erimesine bağlı olarak kırıklar, omurga, bel, kalça, el bileği ve omuzda oluşur.

Kemik erimesi belirtileri nelerdir?

Sırt ve bel ağrısı, boyun ağrısı,

Boy kısalması, öne eğik kambur duruş,

El bileği, kalça ve omurga kemiklerinde kolay kırıklar, kemik ağrıları ve hassasiyet,

Ağrı ve kırıklar kaynaklı hareketsizlik.

Kemik erimesi risk faktörleri

Yaşın ilerlemesi ile birlikte kemik erimesi yaşanılır bir durumdur. Yaş, ırk ve genetik yapı kemik erimesinin hızını belirler. Çocukluktan itibaren yeterince kalsiyum alınmadığında sağlıklı kemik gelişimi oluşamaz. İlerleyen yaşlarla birlikte kemik sağlığı korunamaz. Çeşitli vitaminlerin yetersiz alınması, aşırı tüketilen sigara, alkol, kafein ve sodyum kaynaklı kemik erimesi hızlandırılır. Düzenli yapılan spor, hafif ağırlık kaldırma, yüzme kemik erimesini yavaşlatır.

Kemik erimesi tanısı, kemik mineral yoğunluğu ölçümü ile koyulur. Kemik mineral yoğunluğu ne kadar düşükse kırık oluşma riski o kadar fazladır. Kemik erimesinden kurtulmak için, kalsiyum düzenli alınlaı, östrojen hormonu yeterli olmalıdır. Çocukluk döneminde güçlü kemikler oluşursa ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden o oranda az zarar görülür. 40-45 yaş aralığında günlük 1.200 mg/dl kalsiyum alınmalıdır. Fiziksel aktivitelere önem verilmeli eklemlerin esnekliği sağlanmalıdır.

Kalsiyum ve D vitamini kaynakları

Süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler bol kalsiyum barındırır. Günlük, 1 bardak süt, 1 kase yoğurt, 1 dilim peynir ve 1 tabak yeşil yapraklı sebze kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır. D vitamini, normal güneş ışığına çıkma ile deride sentezlenir. Günde 15 dakika kadar güneş banyosu yapmak yeterli D vitamini almayı sağlar. Fakat, kemik erime testlerinde kemik yoğunluğu düşük çıkan kişilerde ilaç takviyesi yapılmaktadır. Bu ilaçlar aylık, haftalık hatta yıllık bile olmaktadır.

Leave a Reply