Karın Şişkinliği Neden Olur ve Nasıl Geçer İşte tedavisi

karın şişkinliği

Karın Şişkinliği Neden Olur ve Nasıl Geçer İşte tedavisi: Karın şişkinliği, sindirim sistemi kaynaklı olarak, gaz oluşması ile ortaya çıkan ve karında dolgunluk, sertliktir. Karın şişkinliğinin binlerce nedeni olabilir. Genellikle gaz kaynaklı olsa da sürekli oluşuyorsa kesinlikle doktora danışılmalıdır. Kolon kanseri başta olmak üzere bazı kanser türlerinde karın şişkinliği yaşanabilir. İşte, karın şişkinliği nedenleri ve tedavisi;

Karın şişkinliği nedenleri

Karın şişkinliğinin başlıca nedeni düzensiz sindirim sistemidir. Bir şeyler yediğinizde, besinler kimyasal reaksiyonlarla parçalanır, bu parçalardan enerji yapılır. Parçalanmayanlar atık haline gelir ve vücuttan atılır. Sindirim sisteminde oluşan aksaklıklarda, sindirim yapılamaz ve sülfür içerikli gazlar oluşur. bu gazlar bağırsaklarda birikir ve zamanla bağırsağı gerer. Bu durumda şiddetli ağrı ve karın şişkinliği oluşur.

Karın şişkinliğine neden olan gazlar nasıl oluşur?

Laktoz intoleransı, hassas bağırsak sendromu, gıda alerjileri, gaz üreten gıdalar, fasulye, brokoli, lahana, soğan, enginar, armut, elma, şeftali, meşrubat, süt ve ürünleri, fruktoz gibi yapay tatlandırıcılardır.

Karın şişmesinin diğer nedenleri

Aşırı yemek, bağırsak kanalında tıkanıklıklar, kabızlık, bağırsak parazitleri, menopoz.

Karın şişkinliğinin teşhisi

Karın şişkinliği nedeni ile bir doktora başvurduğunuzda, öncelikle bazı testler yapılır. Karın bölgesinde olan hava ve gazı anlamak için karın röntgeni, ince bağırsaklarda bir sorun olup olmadığını anlamak için bağırsak röntgeni, midenin sindirim yeteneği, MR, Ultrason ve tomografi ile tümör, bağırsaklarda yağ artışı, yemek yedikten sonra metan ve hidrojen testleri yapılır.

Karın şişkinliği tedavisi

Karın şişkinliğinde, lifli gıda kullanma, bağırsak temizliği, beslenme alışkanlıklarının değişmesi başlıca tedavi yöntemleridir. Beslenme alışkanlıklarının değişimi, günlük ne kadar ve hangi saatlerde yemek yenildiği ile değişir. Bu noktalar not edilir. Rahat ettiren yiyecekler ve zaman aralıkları dikkate alınmalıdır.

Gaz üretimine engel olan durumlar; meyve ve sebzeler, bol su içmek, karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durma, işlenmiş gıdalardan kaçınmak, tuz alımını azaltmak.  süt ürünlerini azaltmak, aşırı sıcak ve soğuk yememek, kafeinli içecekleri bırakmak, yağı azaltmak. egzersiz yapmak, adet öncesi ilaç kullanmak, lif alımını arttırmak, her yıl bir defa kolon testi yaptırmaktır. Yukarıda olan listeye dikkat edildiğinde karında şişkinlik ve gaz oluşumu engellenmiş olur.

Leave a Reply