İyileşmeyen yaraların olası nedenleri ve tedavisi

iyileşmeyen yaralar

İyileşmeyen yaraların olası nedenleri ve tedavisi

Yaraların iyileşmesi bazen uzun süreyi alabilir. Fakat, normal olarak yaralar en fazla 3 hafta içinde iyileşir. Bazı ameliyat yaraları, travmalar ile alınan yaralarda beslenme şekli, yaranın temizliğine ve bakımına bakılması ile yaranın iyileşmesi hızlanabilir. Bazen de yaralar iyileşemez ve uzun süre bekler. Bunun başlıca nedeni yaranın iltihaplanması ya da ödemlerdir. İşte, iyileşmeyen yaraların nedenleri ve tedavisi;

İyileşmeyen yaraların nedenleri

Enfeksiyonlar

Yaranın enfeksiyon kapması iyileşme sürecini uzatır. Bakteriler yara içinde çok fazla toksin üretir ve böylece yaranın iyileşme süresi çok fazla uzar. Vücudumuzda yaraların bir kısmı enfeksiyon kaparsa bu durumda bağışıklık sistemimiz omu tedavi etmek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır.

Kan dolaşımında aksaklıklar

Alınan oksijen ve besinler yaranın olduğu yere kan yolu ile gider. Kan biriken bakteri ve toksinlerin atılmasını da sağlar. Kan dolaşımında oluşan aksaklık kaynaklı olarak, kan akışında olan azalma oksijenin ve besinlerin yaraya ulaşmasını engelleyerek yaranın geç iyileşmesine neden olmaktadır. Şeker hastalığı, yaşlı olmak, damar hastalıkları, anemi, obezite ve sigara içmek dolaşım bozukluklarına neden olur.

Yaranın durumu ve yeri

Yaranın vücutta olduğu yer ve durumu yaranın iyileşmesi açısından çok önemlidir. Vücutta su kaybı, basınç, fazla su olması yaranın iyileşmesine engel olur. Yaranın bazen hızlı iyileşmesi için üstünde olan ölü dokunun kaldırılması gerekebilir.

İlaç kullanma

Kartikosteroid ilaçlar, kemoterapi gibi uygumlalar yaranın iyileşmesini yavaşlatır.

Yaş

Geçmeyen yaralar genelde ilerleyen yaşlarda daha sık rastlanan bir durumdur. Yaşlanma ile birlikte, düşük antikor üretimi, yavaş endokrin sistemi nedeni ile enfeksiyon riski hızla artar. Ayrıca kronik olan diyabet ve kalp hastalıkları da, kan dolaşımını yavaşlatarak yara iyileşmesini engeller.

Yetersiz beslenme

Vücutta olan yaraların iyileşmesi için A-C vitamini ve çinko gereklidir. Eksik ve yetersiz beslenme yara iyileşmesini engeller.

İyileşmeyen yaralar için tedavi

Yaranın sık sık antiseptik ile temizlenmesi yara iyileşmesini hızlandırır. Yaranın temizlenmesi sonrası üzerinin kapatılması enfeksiyonlardan koruma yapar.

Derimizin temel taşı proteinlerdir. Kesiklerde ve oluşan yaralarda protein sayesinde yara yeri kapanır. Yaraların onarılması için gerekli olan antikorlar ve bağışıklık hücreleri yeterli protein alımı ile olur.

Yaraların onarılmasında gerekli olan ekinezya, şamdan çiçeği, adaçayı, mercanköşk aynı zamanda iltihaba engel olur. Bal, içinde bakteri barındırmayan doğal bir tedavi edicidir. Yaraların üzerine sürülen bal, yarayı enfeksiyondan korur. Ayrıca aloe vera kremleri özellikle yaralar ve yanıklarda yaranın hızlı iyileşmesini sağlar.

Leave a Reply