Hangi besinlerde A vitamini bulunur?

A vitamini hangi besinlerde bulunur? Kemik, cilt, diş ve dokuların korunmasında önemli rol oynayan A vitamini, gözlerdeki retinada yer alan pigmentlerin üretiminde de kullanılmakta ve retinol olarak tanımlanmaktadır. A vitamininin genel özelliği düşük ışıkta görme kapasitesini geliştirmesi ve göz sağlığını korumasıdır.

A vitamini hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda farklı şekillerde yer alan bir vitamindir. Retinol olarak hayvansal gıdalardan alınabilmektedir. Bitkisel gıdaların bazıları karotenoidler şeklinde adlandırılan bileşenler içerir ve bu bileşenler vücutta A vitaminine dönüştürülür.

A vitamini alımı ne kadar olmalı?

Yaşa göre günlük A vitamini alımı 0-6 aylık bebekler 400 mcg, 7-12 aylık bebekler 500 mcg, 1-3 yaş çocuklar 300 mcg, 4-8 yaş çocuklar 400 mcg, 9-13 yaş çocuklar 600 mcg, 14-18 yaş arasındakiler 900 mcg €, 700 mcg (K), 19 yaşından büyükler 900 mcg (E), 700 mcg (K) olmalıdır. Belirtilen A vitamini miktarları sağlıklı bir kişinin alması gereken günlük miktarlar olup, Amerikan tıp enstitüsü tarafından önerilmiştir.

Göz sağlığında A vitamininin önemi:

E ve C vitaminleri ile beraber A vitamini de göz sağlığının korunmasında önemlidir. A vitamini eksikliğinde göz kuruluğu, görme bozuklukları ve gece körlüğü gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra A vitamini katarakt oluşma riskini de düşürmeye yardımcıdır.

A vitamini bulunan besinler nelerdir?

Bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarından A vitamini alınabilmektedir. Bitkisel besin kaynaklarından alınan karotenoidler, bazen A vitaminine dönüştürülememekte veya vücudun ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu duruma en başta alkol tüketimi, yüksek miktarda A ve D vitamini alımı, sindirim sistemi problemleri ve reçetesiz ya da reçeteli bazı ilaçlar neden olabilmektedir.

Bitkisel A vitamini kaynakları:

Havuç, kale, pazı, hardal yeşilliği, kavun, kırmızı biber, pırasa, bezelye, karpuz, kayısı, maydanoz, tatlı patates, ıspanak, şalgam, kabak, mercimek, papaya, domates, greyfurt, kuşkonmaz, yeşil fasulye, Brüksel lahanası ve brokoli gibi gıdalar A vitamini bakımından zengindirler.

Hayvansal A vitamini kaynakları:

İnek sütü, keçi sütü, ciğer ezmesi, yumurta, karides, peynir, somon, yoğurt, tuna balığı, sardalya ve tavuk gibi besinlerde A vitamini bulunmaktadır.

Leave a Reply