Grip belirtileri ve bulaşma yolları

grip-belirtileri-ve-bulasma-yollari

Her yıl milyonlarca insanı etkileyen grip nedir nasıl bulaşır ve nasıl önlemler alınmalı işte detaylar. Grip yani tıp dilinde ki ismiyle influenza dünyanın en fazla görülen hastalığıdır. Her yıl yaklaşık olarak 500 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor ve grip konusunda yapılan araştırmalarla her yıl aşı geliştiriliyor. Fakat, virüs sürekli değişim geçirdiğinden aşı bazen etki etmiyor. Çünkü, değişim yaşamış farklı virüsler de her yıl ortaya çıkıyor.

Grip, influenza A ve B virüsleri ile oluşur. Bu virüsler içinde çeşitli değişkenler vardır. Bu nedenle grip geçirip bağışıklık kazansak bile tekrar grip oluruz. Çünkü, değişkenlerde olan değişimler virüsü farklı hale getirir. Bu nedenle yapılan aşıda etki etmeyecektir. Dünyada ölümcül salgınlar olmasının da nedeni budur.

Grip nasıl bulaşır?

Grip olan hasta ile direk temasta olmak,

Havada asılı kalan virüsü solumak,

Hastanın akıntılarının bulaştığı eşyalar ile temas etmek,

Kapalı alanlarda veya merkezi klimalı olan bir alanda çalışmak veya bulunmak grip bulaşmasına neden olur.

Hapşırma ile 40 metre, öksürme ile 6 metre, konuşma ile 2 metre havaya virüs saçılır. Grip aslında her mevsim yaşanır. Fakat, kışa aylarında çok daha fazla ortaya çıkar. Kış aylarında daha fazla olmasının sebebi, kapalı ortamlarda kalma ile alakalıdır. Kapalı alanlarda grip çok daha kolay bulaşır. Ayrıca, soğuk havada enerji ihtiyacı olur vücut bunu karşılarken yorulur ve direnci düşer. Böylece hastalıklara daha açık hale gelir.

Gribin kuluçka süresi ve bulaştırıcılık:

Grip virüsünün kuluçka süresi 1-4 gündür. Çocuklarda bu süre 10 gün bile olabilir. Yetişkinlerde belirtiler ortaya çıkmadan 1 gün önce bulaştırma başlar.

Grip belirtileri:

Grip halsizlik ile başlar. Kas ve baş ağrıları, iştahsızlık, halsizlik, yüksek ateş,  öksürük ve boğaz ağrısı diğer belirtileridir. Çocuklarda bulantı, kusma ve ishalde, kulak iltihabı görülebilir. Çocuklarda ve yaşlılarda grip çok önemlidir. Bu insanların bağışıklık sistemi düşük olduğundan zatürre, orta kulak iltihabı, beyin zarı ve beyin dokusu iltihabı oluşabilir. Bu nedenle yaşlılarda ve çocuklarda grip bulaştığında mutlaka doktora danışmakta fayda vardır.

Gripten korunmak için yapılması gerekenler:

Mümkün olduğunca kapalı alanlarda durmamak,

Evi mümkün olduğunca havalandırmak ve nemli tutmak,

Beslenmeye ve sıvı alımına dikkat etmek ve hastalarla mümkün olduğunca temas halinde olmamak gripten korunmayı sağlar.

Leave a Reply