Gece yemek yenir mi? Zararı var mı?

Geceleri geç vakitlerde yemek yemek birçok kişi için keyif verici bir alışkanlık ve bir kaçamak olarak görülmektedir. Pek de masum bir alışkanlık olmayan gece yemek yemenin zararları ve nasıl önlenebileceği konusunda sizlere bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Gece yemek yeme alışkanlığı;

İlk kez 1955 yılında Amerikalı bir psikiyatrist tarafından “ aşırı yeme bozukluğu” şeklinde kategorilenen gece yeme alışkanlığı, kişinin toplamda alması gereken kalori miktarının %25’inden daha fazlasının gece tüketilen yiyeceklerle alınması olarak ifade edilmiştir.

Yapılan bu tanımlamanın sonrasında pek çok araştırma gerçekleştirilmiş, geceleri yemek yemenin sıklığı ortaya konulmuştur. İngiltere’de yapılan bu araştırmalarda 100 kişiden ikisinde gece yemek yeme sendromu görülmüştür.

Gece yeme alışkanlığı zararlı mıdır?

Geceleri yemek yiyenlerde pek çok hastalık riskinde artış olduğu gözlenmiştir. Bunların öne çıkanları obezite, reflü ve diyabettir. Bunların yanı sıra bu alışkanlığa sahip kişilerin depresyona çok daha yatkın oldukları ve uyku sorunu yaşadıkları belirlenmiştir.

Geceleri yoğun yemek yiyenlerin büyük bir kısmında kilo sorunu bulunmasına karşın, kimilerinde yemek yeseler bile kilo almadıkları görülmektedir. Ancak böyle olması gelişmesi muhtemel hastalıkların riskinde artış olmayacağı anlamı çıkarılamaz.

Japonya’nın geleneksel sumo güreşlerinde müsabaka yapan güreşçilerin gece yemek yemeleri ile bu kilolarına kavuştukları da bilinmektedir.

Gece yemek yemenin zararlarını ortaya koyan bir araştırmaya bakacak olursak;

Gerçekleştirilen bir pilot çalışmayla, geceleri yemek yeme sorunları bulunan erkek ve kadınların yapılan telkinlerle bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri amaçlanmıştır. Yapılan 10 seanslık telkinle birlikte, gece atıştırmalarını terk eden kişilerin bu süre sonunda 3,5 kg verdikleri ve çok daha az depresif oldukları belirlenmiştir.

Bu aşamada dikkat çekmek istediğimiz bir konu var. O da, gün içinde normal bir şekilde yemek yiyen kişilerde yemek yeme zararlı bir alışkanlık olarak öne çıkmaktadır.

Bölünmüş beslenme programları ya da Intermittent Fasting uyguluyorsanız, yemek öğünleriniz de gece vakitlerine denk geliyorsa merak etmeyin. Çünkü gün içinde kalori alımlarınızı tamamlamıyor ve gece öğünleriniz için kendinizi hazırlayabiliyorsunuz.

Yukarıda bahsettiğimiz bir beslenme türünde aşırı kalori alımı yapmadığınız, belirli bir düzene bağlı olarak beslendiğiniz noktada geceleri yemek yeme konusunda özgürsünüz.

Gece aşırı yemek yiyor musunuz? Kendinizi test edin:

Geceleri yemek yiyen kişilerin büyük bir kısmı böyle bir alışkanlıklarının olmadığını söylerler. Bu, tamamen gece yemek yemelerinin sürekli olmadığını düşünmelerinden ve bütünüyle kontrol edebildikleri bir durum olduğundan kaynaklanmaktadır. Bu durum tıpkı sigarayı bırakmaya çalışmadan evvel sigaraya bağımlı olduklarını kabul etmemeye benzemektedir.

Şimdi sıralayacağımız sorulardan en az bir tanesine vereceğiniz cevap evet ise, gece yeme alışkanlığınız olabilir.

  • Sabah kalktığınızda aşırı aç ya da aşırı tok olarak mı uyanıyorsunuz?
  • Gece uykunuzdan uyanarak yemek yiyor musunuz?
  • Gece vakitlerinde kendinizi daha depresif ve mutsuz olarak mı tanımlıyorsunuz?
  • Geceleri tokken bile yemek yediğiniz zamanlar var mı?

Gece yeme alışkanlığına karşı çözüm önerileri;

Gün içinde kendinizi aç bırakmayın:

Kendinizi aç bırakırsanız vücut strese girmeye başlamakta ve bunun önüne geçmek için bazı önlemler almaya başlamaktadır. Bunların birçoğu kesinlikle gece yemek yemeye teşvik edici türdendir.

Atladığınız öğle yemeği ve daha sonraki ara öğünler akşam yemeği vaktine aç girmenize neden olmaktadır. Akşam yemeklerinizi gayet doyurucu bir şekilde yeseniz bile, vücut yeniden aç kalacağınızı düşünmekte ve yemek yeme ihtiyacına yönlendirmektedir. İşte, gece yemek yeme alışkanlığı bu aşamada ortaya çıkmaktadır.

Böyle bir durumla karşılaşmamak için yapılması gereken şey gayet basittir. Buna göre ana öğünlerinizi kaçırmadan yapacağınız ara öğünlere mümkün olduğu oranda özen göstermelisiniz. Bu sayede gece yeme alışkanlıklarınızı baskılayabilirsiniz.

Beslenmenizde besin eksikliklerine özen gösterin:

Alınan bazı yağlar, vitaminler ve mineraller açlık hissine neden olmaktadır. Bunların eksik alınmış olması geceleri yemek yemeye teşvik edebilmektedir. Eksikliği görülen maddelerin en başta gelenleri D vitamini, krom ve Omega-3’tür. En fazla kadınların yaşadığı ve geceleri sıklıkla görülen tatlı krizleri tümüyle bir sorun teşkil etmektedir.

Stresi kontrol altına alın:

Yaşana stres pek çok insanda kontrolsüz beslenme alışkanlığını teşvik etmekte ve tetiklemektedir. Eğer yoğun bir baskı ve stres yaşıyorsanız olabildiğince beslenmenizi kontrol etmeye çalışmalısınız. Geceleri yemek yeme yerine stresten kurtulmaya ya da olabildiğince azaltmaya çalışmalı ve kontrolü kesinlikle kaybetmemelisiniz.

Uyku düzenini sakın bozmayın:

Geç vakitlere dek uykusuz kalmanız kesinlikle acıkmanıza yol açacaktır. Bu aşamada yaşanan açlık normal olsa da, belli bir süre sonra gece yemeleri alışkanlık şekline bürünecektir.

Bunun önüne geçebilmek için özellikle erken uyumaya çalışmalı, gece atıştırmalıklarının yoğunluğunu ve sıklığını azaltmaya çalışmalısınız. Çünkü gece atıştırmalıkları gündüz vakitlerinde tüketilen besinlerden daha çok sağlıksız besin barındırmaktadır.

Ayrıca, sporcuların birçoğu gece öğünlerine büyük önem vermektedir. Bu durum bu kişilerin yoğun kalori alma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamaları için bir gerekliliktir. Şayet profesyonel bir sporcu ya da bir sumo güreşçisi değilseniz geceleri yemeye hiç ihtiyacınız yok.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/gece-yemek-yemek-hakkinda-her-sey/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply