Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu normal kabul edilen bir hastalıktır. Hormon düzeylerinin farklılaşması idrar yolu enfeksiyonuna kapı açmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonunda doktor bazen antibiyotik kullandırabilir fakat doz ayarlaması çok dikkatlidir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

İdrar yaparken yanma ve ağrı, sık idrara çıkma hissi ve çıkma, idrarın az boşaltılması, bulanık ve kokulu idrar, kanlı idrar, cinsellikte ağrı, alt karın kısmında ağrı ve hafif ateş olması başlıca idrar yolu enfeksiyonu belirtisidir. Eğer, böbreklere atlayan bir idrar yolu enfeksiyonu varsa, yüksek ateş, titreme, bulantı ve kusma oluşur.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte geçirilen idrar yolu enfeksiyonu erken dönemde bebeği etkilemez. Fakat kesinlikle tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde, idrar yolu enfeksiyonu böbreklere atlar ve böbrek enfeksiyonu gelişebilir. Bu durumda anne adayı çok daha tehlikeye girebilir. Bebeğin kilosunun az olması ve rahim kasılmaları ile erken doğum oluşabilir. Bu nedenle, idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olduğunda hemen doktora gidilmeli ve kesinlikle tedaviye başlanmalıdır.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Progesteron yüksekliği:

Hamilelikle birlikte progesteron hormonu yükselir. Bu durumda idrar kanallarında genişleme ve idrar akımında yavaşlama oluşur. İdrarın tam olarak boşaltılamaması, idrarın bir kısmının göbeğe geri kaçması, büyüyen rahmin idrarın akmasına engel olması progesteron yüksekliği ile oluşur.

İdrar içeriğinin değişimi:

Hamilenin idrarında şeker artması ve asitlik derecesinin düşmesi bakteri üremesi için zemin hazırlar. Bu durumda hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu oluşur. Fakat sağlıklı bir hamilelikte idrarda şeker yükselmesi olmamaktadır.

Temizliğe önem vermek:

İdrar yolu enfeksiyonlarında başlıca sebep temizliğe önem vermemektir. Hamilelikte bebeğin büyümesi ile hareket etmek ve temizlik zorlaşır, böbrek taşı nedeni ile idrar kanalı tıkanması ve daralmalar, omurga hasarı nedeni ile idrar kanalının boşalmakta zorlanması ve cinsellik idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi:

Antibiyotikler:

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, hamile olmayanlarla hemen hemen aynıdır. Tek fark, antibiyotikler daha kısa düre kullanılır. 1-2 gün içinde belirtiler antibiyotiklerle azalır. Doktorun verdiği süre ve dozda antibiyotik kullanmak çok önemlidir.

Hastane yatışı:

İdrar yolu iltihabı çok ilerlemiş ise hasta hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Bu sayede, hastalık çok daha rahat kontrol altına alınır. Çünkü, bu durumda olan hastalık bebeğe zarar verebilir.

Bol su içmek, idrar yolu iltihabını engellemek için gereklidir. Bol miktarda kızılcık şerbeti içilebilir, karnın üzerine sıcak uygulamalar yapılabilir, kahve ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.

Leave a Reply