Dudakta sivilce neden olur? Dudak sivilcesi için doğal ve bitkisel çözümler

Dudakta sivilce ve dudak etrafındaki uçuklar bazen acı verici olabilirler. Dudakta çıkan sivilce kırmızı ve büyük bir şişlik şeklinde olabilir. Dokunmaya karşı hassas olan sivilcelerin içinde iltihaplanma meydana gelebilir. Dudaklarda uçuk oluşumu ise, ilk başta kaşıntılı ve şişlikle başlayıp, sonrasında kabuk bağlamadan evvel içinde sıvı toplanan kabarcıklara dönüşmektedir. Yazımızda, dudakta sivilcenin nedenleri ve doğal tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Dudaklardaki sivilceler ve uçuklar arasındaki farklılıkları başlangıçta anlayabilmek güçtür. Bu durum genellikle akne, hormon bozukluğu ve alerjik reaksiyon gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Fakat dudakta uçuk, daha çok bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle meydana gelen viral enfeksiyon olarak tanımlanmaktadır.

Dudaktaki sivilce ve uçuk konusunda, çok etkili doğal tedavi yolları bulunmaktadır. Bunlar; Çay ağacı yağı, manuka balı ve yemek sodası gibi doğal ürünlerdir. Bunlara değinmeden evvel, dudakta sivilce ve uçuk arasındaki farklara bir göz atalım;

Dudaklarda çıkan sivilce ve uçuklar hemen hemen aynı görüntüdedir. Fakat bu durumların gelişmelerinin sebepleri ve tedavi şekilleri farklılıklar göstermektedir.

Dudakta uçuk

Bulaşıcı bir virüs olan Herpes simplex-1 (HSV-1) kaynaklı olarak gelişen bir durumdur. Bu viral bir enfeksiyon olup, dudakta, burunda ve ağız etrafında içi sıvı dolu küçük ama acı verici kabarcıklar meydana getirmektedir. Kabarcıkların patlamasıyla sarı renkli bir sıvı akışı olur ve daha sonra kabuklanır.

Dudaklardaki uçuklar ağrılı bir sürece neden olabilir ve tümüyle geçmesi 2-3 hafta kadar sürebilir. İlk başlarda ufak ufak karıncalanma ya da yanma hissi ile birlikte şişlik görülür. Bu şişlikler zaman içinde kabarcık haline gelir ve yeme içme eylemlerinde güçlük yaratır.

Uçuklar yalnızca dudaklarda değil, ağız içinde ve burunda da görülebilmektedir. Dikkat edilmediği taktirde boyna, yanak içlerine, yanaklara ve damakta lezyona neden olabilir. Kimi uçuklarda kas ağrıları, halsizlik ve hafif ateş gibi viral enfeksiyon belirtileri olabilmektedir.

Dudaklardaki uçukların iyileştirilmesi için oldukça etkili bitkisel doğal tedaviler vardır. Medical Science Monitor adlı dergiye göre; Balda bulunan antiviral özellik HSV-1 virüsüne karşı savaşta katkı sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda, tedavide uçuğa bal sürüldüğünde asiklovir merhem kadar etki gösterdiği belirlenmiştir.

Dudakta sivilce

Sivilceler, vücudun her bölgesinde çıkabilmektedir. Ama dudak çevresinde üst dudak veya alt dudakta gözenekler tıkandığı zaman büyük olasılıkla sivilce oluşacaktır. Ciltteki gözeneklerin iç kısmında ölü deri hücreleri, yağ ve bakteriler birikmekte ve sivilceye neden olmaktadır. Bunlar, bazen içinde sıvı olan kabarcıklar şeklinde olabilmektedir.

Dudakta çıkan sivilce veya akneler, kötü bir görüntüye neden olabileceği gibi acı verici de olabilmektedir. Bazen dudaktaki sivilceler patlayabilir ve enfeksiyonun yayılmasına fırsat verebilir.

Dudakta sivilcenin nedenleri nelerdir?

Dudak sivilcelerinin oluşmasının en başta gelen sebebi, ağız çevresindeki içi sıvı dolu olan aknelerdir. Sivilceler, ölü cilt hücrelerinin fazlalık cilt yağlarıyla birleşmesinden ve kıl köklerini tıkamasından dolayı oluşmaktadır. Tıkanmış olan cilt gözeneklerinde bulunan bakteriler infalamasyona sebebiyet verir ve sivilcelerin oluşmasını mümkün kılar.

Dudak sivilcelerinin diğer nedenleri olarak, adet döngüsü döneminde meydana gelen hormonal bozukluklar, aşırı şekilde terleme ve cilt gözeneklerinin tıkanmasına yol açan kozmetikler sayılabilir.

Dudak etrafındaki gözeneklerde tıkanıklık;

Dudak çevresinde yer alan gözenekler enfeksiyonlu değilse, kırmızı ya da beyaz noktalar biçiminde oluşabilir. Bu tıkanan gözenekler, siyah noktaların veya beyaz noktaların meydana gelmesine de neden olmaktadır. Tıkalı gözeneklere ya da tıkalı kıl köklerine tıp dilinde komedon adı verilmektedir. Siyah nokta oluşmasının nedeni ise, komedonların açık olması ve içindeki yağların hava ile temas edip oksitlenmesidir. Dudak üzerindeki siyah noktalar ile beyaz noktalar, akneyle birlikte veya akne olmadan da oluşabilmektedir.

Hormonal bozukluklar;

Kadınlardaki dudak sivilcelerinin çok görülmesinin nedenlerinin başında hormonal bozukluklar gelmektedir. Hormonlarda yaşanan iniş çıkışlara göre farklı günlerde yüz ve dudaklarda sivilceler daha fazla görülebilmektedir. Hormonlar, ciltteki yağ üretimini kontrol eder. Bu durum, ölü cilt hücrelerinin ciltteki gözenekleri tıkamasına ve sivilce oluşumuna neden olan bakterilerin gözenekleri iltihaplandırmasına yol açmaktadır.

Hormonlarda meydana gelen dengesizlikler, cildi negatif bir şekilde etkiliyorsa hormonların dengesini sağlamak amacıyla başvurulacak besinler vardır. Mesela; Tam tahıllar, Hindistan cevizi yağı, brokoli ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bunlardan bazılarıdır.

Yetersiz beslenme ve sivilce ilişkisi;

Beslenmeniz yeterli değilse, yeteri kadar vitamin ve mineral tüketmiyorsanız dudak sivilcesi sorunu daha fazla görülebilir. Bir araştırma sonucuna göre, bazı besinler kimi insanlarda dudak sivilcesi oluşumunu arttırabilmektedir. Glisemik indeksi yüksek gıdalarla beslenenlerde dudak sivilceleri çok daha yaygın olarak yaşanmaktadır. Yüne gerçekleştirilen bazı araştırma sonuçlarına göre; A vitamini, çinko ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir beslenmenin dudak sivilcelerinin görülmesini azalttığı belirlenmiştir.

Alerjik reaksiyonlar;

Çevresel tetikleyiciler ve bazı ürünlere karşı gelişen alerjik reaksiyonlar dudak sivilcelerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Kozmetik ürünler, gıdalar ve havada bulunan bazı alerjenler kişileri değişik şekillerde etkileyebilir. Ciltte rahatsızlığa yol açan ve türlü reaksiyonlara neden olan cilt bakım ürünleri de iltihaba ve sivilceye sebebiyet verebilmektedir. Dudaktaki sivilceler bazı durumlarda birden bire gelişebilir, kaşıntıya ve kızarıklıklara yol açabilir. Bu tür alerjik reaksiyonların en çok etkilediği bölgeler dudaklar, yüz, gözler ve boyundur.

İçeriğinde zararlı maddelerin olmadığı cilt ürünlerinin kullanılması dudaklarda sivilce problemini giderebilir. Dudaklarınızda sivilceye yol açtığına emin olduğunu ürünleri kullanmaktan sakınmalısınız.

Tüylerin alınması;

Dudak üzerindeki kılların alınmasından dolayı da sivilce oluşabilir ve iltihaplı kabarcıklara neden olabilir. Özellikle ağda, kullanıldığı bölgelerde sivilceye neden olmaktadır. Bu sivilce oluşumlarına kaşıntı, cilt inflamasyonu ve kızarıklık da eşlik etmektedir.

Stres;

Yaşanmakta olan stres, kişinin bağışıklığını etkilemekte ve akneye oldukça yatkın hale getirmektedir. Araştırmalarda akne ve sivilce arasında bir bağlantı kurulmuştur. Stresin artış göstermesi, sivilcelerin daha da şiddetli olmasına neden olabilmektedir. Stres kaynaklı sivilcelerden kurtulabilmek amacıyla, stres yönetimi teknikleri uygulanarak kontrol altına alınması gerekir.

Aftöz ülser;

Sivilceden daha farklı olsa da, aftöz ülser dudakta ülser benzeri beyaz görünüme sahip lezyonlara ve ağız içi yaralarına yol açabilir. Aftöz ülser baharatlı ve asitli yiyecekler, stres,vitamin eksiklikleri ve ağız yaraları nedeniyle oluşmaktadır. Bunlar dudaklarda ağrılı ülsere neden olur ve yeme içme ile birlikte konuşma fonksiyonunu da güçleştirir. Bu tür vakalarda hastaların iyileşme süreci ortalama 7-14 gün kadardır. Aftöz ülser, kesinlikle sivilce ve uçuklarla karıştırılmamalıdır.

Fordyce Spots;

Dudaklardaki beyaz-sarı renkteki şişlikler, Fordyce spots olarak adlandırılan bir cilt problemidir ve sivilce ile karıştırılmamalıdır. Bunu tam olarak anlayabilmek için dudaklar gerilerek yakından bakılır. Dudakların üzerinde küçük beyaz kapsüller şeklindedir. Bu tür durumlar insanların %90’ında olabilmektedir ve özel bir tedavi gerektirmemektedir.

Mukosel;

Alt dudakların etrafında, yanakların içlerinde ve damakta tükürük ya da mukustan dolayı meydana gelen yuvarlak yumrulara mukosel adı verilmektedir. Dudakların ısırılması ya da emilmesi, dudaklarda bulunan tükürük kanallarının mukusla dolmasına neden olmaktadır. Bu durum kişinin ağzında rahatsızlık meydana getirir ve yeme eyleminin zorlaşmasına yol açar. Mukosel, bazı durumlarda kendiliğinden iyileşmektedir, ancak iyileşmezse tedavisi gerekir.

Dudaktaki sivilceler nasıl geçer? Bitkisel çözümler;

Çay ağacı yağı;

Anti-mikrobiyel özelliği nedeniyle cilt sorunlarında doğal bir bitkisel çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Çay ağacı yağı kızarıklıkları, gözenekleri tıkayan bakterileri ve iltihabın azaltılmasını sağlamaktadır. Çay ağacı yağının doğrudan sivilce ve aknelere uygulanması, benzoil peroksit kadar etki sağlamaktadır.

Dudaktaki sivilcelerde, bir damla çay ağacı yağı doğrudan sivilcelerin üzerine günde 2 kez uygulanır. Dudak ve ağzın etrafındaki cildin temizlenmesini sağlamak amacıyla doğal bir temizleyici yapabilirsiniz. Bunun için;

  • 10-12 damla kadar çay ağacı yağı ve 30 ml tatlı badem yağı karıştırılır.
  • Bu karışım bir parça pamukla dudaklara ve ağız çevresine sürülür.
  • Yaklaşık 30 dakika kadar bekletilir.
  • Uygulama sırasında karışımın ağza girmemesine dikkat edilmelidir.

Cadı fındığı yağı;

Doğal bir astrenjan olan cadı fındığı yağı, dudaklardaki sivilce iltihaplarının azalmasına ve tedavi sürecinin hızlanmasına katkı sağlar. Dudaklardaki aftöz ülser, sivilce ve alerjik reaksiyonlarda fayda sağlamaktadır.

Anti-infalamatuvar özelliği de bulunan cadı fındığı yağının, antiseptik ve antioksidan özellikleri de vardır. Bu özellikleri sayesinde dudaklardaki sivilce problemlerini gidermede ve başka cilt sorunlarının tedavisine katkı sağlamaktadır. Cadı fındığı yağından faydalanmak için;

  • Cadı fındığı yağına bir parça pamuğu batırın.
  • Yağa batırdığınız pamuğu dudaklarınıza sürün. Dudaklarınızdaki sivilceye yol açan bakterileri yok etmek ve iltihabı azaltmak için birkaç dakika kadar bekleyin.
  • Dudaktaki sivilceler ya da aftöz ülser iyileşene dek günde 2-3 defa uygulayın.

Yemek sodası;

Dudaktaki sivilcelerin iyileştirilmesinde doğal bir tedavi yöntemi olarak yemek sodası da kullanılmaktadır. Sivilcelerin yanı sıra uçuklar, aftöz ülser gibi bazı cilt lezyonlarının tedavisinde antimikrobiyel etki göstermektedir. Gerçekleştirilen bir araştırmada yemek sodası, oral bakterilerin aktivitelerini de önlemektedir.

  • Bir kaseye bir yemek kaşığı yemek sodası koyun.
  • Üzerine bir miktar su ekleyin ve macun kıvamına getirin.
  • Elde ettiğiniz macunu dudaklarınıza sürüp 15-30 dakika kadar bekletin.
  • Dudağınızdaki sivilce probleminiz bitene dek günde 1 defa uygulayın.

Elma sirkesi;

Antiseptik özelliği bulunan elma sirkesi, dudaklarınızdaki sivilceleriniz için doğal bir çözümdür. Elma sirkesi, ayrıca antibakteriyel özelliği olan asetik asidi oranı yüksek olan bir besindir. Asetik asit, bakterilerden kaynaklanan iltihabı gidermekte yardım etmektedir. Ciltteki pH seviyesini düşürmekte ve bakterileri öldürmektedir. Dudaklardaki sivilcelerin giderilmesinde elma sirkesini şu şekilde kullanabilirsiniz;

  • Filtre edilmiş elma sirkesini eşit oranda suyla karıştırın.
  • İçine bir miktar pamuk batırın ve bunu dudaklarınıza uygulayın.
  • 10 dakika süreyle bekletin ki acınızı ve inflamasyonu azaltın.
  • Daha sonra dudaklarınızı ılık su ile yıkayın.
  • Dudaklarınızdaki sivilceler iyileşene kadar günde 1 defa uygulamaya özen gösterin.

Aloe vera;

Aloe vera, sivilcede olduğu gibi diğer pek çok cilt sorunlarında da kullanılmaktadır. Cilt sağlığının korunmasını sağlayan, sivilceleri önleyen vitamin, mineral ve nemlendirici içerikleri bulunmaktadır. Aloe vera’nın sivilce ve yaraları iyileştirici özellikleri vardır. İçerisinde bulunan enzimler ve antiinflamatuvar özellikler, cilt gözeneklerinin daha da küçük görünmesini sağlar. Kullanımı ise şu şekilde fayda sağlayacaktır;

  • Aloe vera bitkisinin yaprağından bir miktar doğal aloe vera jeli çıkarın.
  • Bu jeli direkt olarak sivilcenin üzerine sürün.
  • Etkisini görmek için günde 3 defa bunu uygulayın.
  • Dudaklarınızdaki sivilce iyileşene dek uygulamaya devam edin.

Dudakta bulunan sivilce nasıl patlatılır?

Dudağınızdaki sivilceden hızlı bir şekilde kurtulmak için patlatma yoluna gidecekseniz dikkatli hareket etmeniz gerekir. Hijyene özen gösterilmediği taktirde, sivilcenin daha da büyümesine ve enfeksiyonun yayılmasına yol açılabilir. Konunun uzmanları sivilcelerin patlatılması, durumun kısa vadeli olarak giderilmesini sağladığını belirtmektedirler. Sivilcenin büyük olması ve bu durumdayken patlatılması, enfeksiyonun daha derine nüfuz etmesine neden olacaktır.

Sivilce patlatırken dikkat edilecekler;

  • Sivilce, üzerinde görünür bir iltihaplı beyazlık olduğunda patlatılmalıdır.
  • Sivilceyi patlattıktan sonra eller iyice yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
  • Patlatmak için temiz bir iğneyi ateşe tutun ve sterilize edin. Sonrasında da iğneyi alkollü bir mendille temizleyin.
  • Patlatmadan evvel sivilceyi de alkolle temizleyin.
  • İğnenin ucunu sivilceye yavaş bir şekilde batırın.
  • İçinde bulunan iltihabın çıkmasını sağlamak için yavaş bir şekilde sivilceyi sıkın. İltihap çıkmazsa sıkmayı bırakın ve uygulamadan vazgeçin.
  • En son olarak da sivilceyi alkollü bir mendiller yeniden silip temizleyin.

Kaynak: Bu yazı, iyibakkendine.com/dudakta-sivilce-neden-olur-nasil-gecer-dogal-bitkisel-cozum/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply