Dudak kuruması, çatlaması ve Dudak soyulması neden olur?

Dudak kurumasının bilinen pek çok nedeni vardır. Fakat genellikle vitamin eksikliği, şeker hastalığı, vücudun susuz kalması, ilaçların yan etkisi ve kuru hava nedeni ile oluşmaktadır. Çatlama, soyulma ve kuruma çok ciddi sıkıntı yaratabilir.

Dudaklarda oluşan kurumalar ve çatlamalar aslında ciddiye alınmalıdır. Çünkü, bazı hastalıklardan kaynaklı oluşabilmektedir. Özellikle, vitamin eksikliklerinde dudaklarda çatlaklar oluşur. Dengeli beslenme ve vitamin takviyeleri ile bu durumun önüne rahatlıkla geçilebilir.

Vitamin eksikliği kaynaklı dudak kuruması ve çatlaması:

Genelde dudaklarda oluşan çatlama ve soyulmalar, B vitamini ve grubunun eksikliğinden kaynaklanmaktadır. B2, B3 ve B6 vitamini eksikliğinde B vitamini eksikliğiniz oluşur. B2 vitamini; peynir, badem, dana eti, yumurta, balık yağı, susam ve ıspanakta bulunur. B3 vitamini; balık, hindi, tavuk, karaciğer, dana eti, kuru meyveler, muz, avokado ve ıspanakta bulunur. B6 vitamini; ay çekirdeği, antepfıstığı, balık, tavuk, kurutulmuş meyveler, muz ve avokadoda bulunur. Bu grup yiyecekler yenilerek, B grubu vitamin eksikliği giderilir. Ya da B vitamini takviyesi alınır. Bu sayede dudaklarda kuruma ve soyulma ortadan kalkar.

Vücudun susuz kalması kaynaklı dudaklarda kuruma ve çatlama:

Dehidrasyon yani vücudun susuz kalması nedeni ile dudaklarda kuruma, çatlama ve soyulmalar oluşur. Gün içinde sadece susayınca su içiyorsanız, vücudunuz susuz kalır. Her gün en az 8 bardak su mutlaka tüketilmelidir. Özellikle havanın kuru olduğu bölgelerde dudaklar nemini kaybeder. Bunun  başlıca nedeni, dudaklarda yağ tabakası olmamasıdır. Bu sayede, dudaklar hızla nemini kaybeder.

Çinko eksikliği kaynaklı dudaklarda çatlama ve kurumalar:

Günlük çinko ihtiyacınızı karşılamadığınızda, dudaklarda kurumalar ve çatlamalar oluşur. Günlük çinko ihtiyacınız, 10-25 mg.dır. Dana eti, peynir, kuruyemişler ve fasulye çinko açısından zengindir. Bu gıdalar kesinlikle tüketilmelidir.

İlaçların yan etkisi kaynaklı dudaklarda kuruma ve çatlamalar:

Genelde bazı ilaçlar dudak kuruluğu yaratır. Depresyon, ağrı kesici, soğuk algınlığı ve alerji ilaçları dudaklarda kurumaya neden olan bazı ilaçlardır. Kullandığınız ilaçlar, dudak kuruluğu yapıyorsa doktorunuzdan değiştirme isteyiniz.

Dudakları yalama ve ısırma alışkanlığı kaynaklı kuruma ve çatlamalar:

Dudaklarınızı sürekli olarak yalıyorsanız, tükürüğünüz dudaktan kuruyunca kalan nemi de kaybedersiniz.

Ağızdan nefes alma;

Ağızdan nefes alma alışkanlığı, dudaklarda ve ağız içinde kurumalara neden olur. Uyku apnesi, burun kemiği eğriliği, soğuk algınlığı ve sinüzit kaynaklı ağızdan nefes alıyor olabilirsiniz. Bu hastalıkların tedavi edilmesi ile sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Dudak kuruluğunun diğer nedenleri nelerdir?

Sigara içmek, uzun süre yemek ve su içmemek, aşırı sıcak ya da soğuk hava, diyabet, stres, üzüntü, depresyon, B3 vitamini eksikliği, A vitamini yüksekliği, bazı kan hastalıkları ve AIDS hastalığı sayılabilir.

Dudak kuruluğu nasıl geçer?

Dudak kuruluğu sık yaşanıyorsa bir kan tahlili yaptırın. Eksik olan vitaminleri kesinlikle destek alarak tamamlayın.

Günde 8-10 bardak su kesinlikle için.

Bol taze meyve ve sebze yiyin.

Aloe vera yaprağının jelini dudaklarınıza sürün.

Dudak nemlendiricisi kullanın.

Bulunduğunuz odanın çok kuru olmamasına dikkat edin.

Kaynak: yeniakit.com.tr

Leave a Reply