Dışkı rengine ve şekline göre olası hastalıklar

Dışkı renklerine göre hastalıklar ve belirtileri. Günümüzde sağlığımızın değerini daha iyi anlıyoruz. Fakat vücudun yolladığı sinyallere pek dikkat etmiyoruz hala. Hangi dışkı rengi hangi hastalığın habercisi olabilir, mesela; daha evvel dışkınızı kontrol ettiniz mi? Belki de hiç aklınıza gelmemiştir, ancak dışkınızın rengi ve şekli sağlık hakkında sizlere pek çok şey söyleyecektir. İşte, dışkı rengine ve şekline göre sağlığınızı test etmenin yolları;

Dışkı renkleri ne anlama geliyor?

  • Beyaz renkli dışkı neden olur;

Dışkının grimsi, kil renginde beyazımsı olması safra yetmezliğinin bir işaretidir. Bununla birlikte safra kesesi ve karaciğer ile alakalı problemleri de işaret etmektedir. Bu organlar safranın üretildiği ve depo edildiği organlardır. Beyaz bir dışkının gelmesi, safra taşının olduğu ayrıca siroz hastalığı olduğu manasına da gelebilmektedir. Kahverengi dışkının içinde beyaz kısımların olması Crohn hastalığını da gösterebilir.

  • Yeşil renkli dışkı neden olur;

Dışkıdaki yeşil renk, ıspanak gibi klorofil yününden zengin sebzelerden, yeşil renkli içeceklerden ve demir takviyelerinden meydana gelebilmektedir. Dışkıdaki yeşil renk besinlerden kaynaklanmıyorsa, dışkı sindirim borusunu hızlı şekilde geçmiş ve yeteri kadar bilirubin ve safra alınamamıştır.

  • Sarı renkli dışkı neden olur;

Dışkının sarı renkli olması, yağ emiliminin zayıf olmasına ve safra yollarının tıkanıklığına işaret edebilir. Diğer bir nedeni de, pankreasta üretilen kronik pankreatit, çölyak ve kistik fibrozu tanımlayacak enzim eksikliği olarak söylenebilir. Ayrıca çok miktarda havuç tüketildiği zaman veya sarı renkli besinler yendiğinde de sarı renkli dışkı oluşabilir.

  • Siyah renkli dışkı neden olur;

Siyah dışkılama aspirin, demir takviyeleri ve ibuprofen alımı ya da bağırsaklarda kanama yüzünden olabilmektedir. Bağırsaklarda kanama olmasından dolayı sıkıntınız varsa kesinlikle doktora muayene olmalısınız. Daha çok tüketilen besinlerden kaynaklanır. Mesela; yaban mersini ve meyan kökü dışkının siyah olmasına yol açabilmektedir.

  • Kırmızı renkli dışkı neden olur;

Dışkının kırmızı olmasına pancar, domates ve kırmızı renkli bazı içecekler yol açabilmektedir. Şayet kırmızı dışkının nedeni gıdalar değilse, kesinlikle doktora gidilmesi gerekir. Örneğin; ülseratif kolit, hemoroid ya da kanser gibi ciddi bir hastalık dışkının kırmızı olmasına neden olabilir.

Dışkı şekilleri ve anlamları;

Yapılan dışkının görünümü keçi dışkısı veya fındık gibiyse, büyük olasılıkla şiddetli bir kabızlık sorunu var olabilir. Bu tip bir dışkının olması vücutta lif bulunmadığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle tam buğday makarnalar, mercimek ve ahududu gibi lif yönünden zengin besinlerin tüketilmesi gerekir.

Dışkının görünümü eğer sosis şeklinde, topaklı ve geniş bir yapıdaysa kabızlığı işaret edebilir. Bu dışkılama da genellikle lif eksikliği nedeniyle kaynaklanır. Kişinin kullandığı antidiyareik ilaçlar ve fiziksel aktivite azlığı da bu tür dışkılamaya yol açabilmektedir. Kişilerin daha fazla sebze ve meyve yemeleri, ayrıca düzenli egzersiz yapmaları gerekmektedir.

Dışkının görüntüsü tıpkı çatlak sosis gibiyse daha çok su içmeyi ve bolca yürümeyi unutmayın.

Dışkınızın görünüşü pürüzsüz ve yumuşak ise, bu dışkı mükemmel bir dışkı tipidir. Dengeli şekilde beslenmenize devam edin ve stresten uzak durun.

Dışkının görüntüsü yumuşak, açık kenarlı ve topaklı ise hafif şiddette ishalin olduğuna işaret eder. Bunun yanı sıra, irritabl bağırsak sendromu kaynaklı da olabilir. Bu nedenle kraker, muz ve patates benzeri lif yönünden düşük besinleri tüketmelisiniz.

Dışkının görüntüsü kenarları düzensiz ve yumuşak bir formdaysa, bu dışkı şekli de hafif ishal nedeniyle olabilir. Tükettiğiniz besinler belki de çok lifli besinlerden oluşmaktadır. Özellikle muz ve haşlanmış patates gibi gıdalar tüketmelisiniz. Bu dışkı türü iki günü geçtiği halde düzelmediyse kesinlikle bir doktora görünmelisiniz.

Ayrıca dışkı üzerine yapılmış ilginç ve tebessüm ettiren kısa bir belgesel. B.O.K(besinlerin oksitlenmiş kalıntısı) 🙂

Kaynak: Bu yazı, mynet.com/diski-rengine-ve-sekline-gore-sagligi-kontrol-etmenin-yollari-1214387-mykadin#6541275 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply