Diş kökü iltihabı belirtileri ve tedavisi

diş kökü iltihabı

Diş kökü iltihabı, bakterilerin dişlerinin dibine yerleşmesi ile oluşur. Kök olarak iltihaplanan diş, ciddi ağrılara ve şişliklere neden olur. Bu durumda hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. İlaç sayesinde bakterilerden arınan diş ya çekilir ya da kanal tedavisi ile kurtarılmaya çalışılır. İlerleyen iltihaplarda genelde diş çekilerek tedavi sonlanır. Diş kökü iltihabı, tehlikelidir ve hemen tedavi edilmelidir. İlerleyen iltihaplar, kulak ve beyne hatta göze atlayabilir.

Diş kökü iltihabı belirtileri

Diş kökünde şişme, şişkinliğin boyna, çeneye ve yüze çıkması, soğuğa ve sıcağa hassasiyet,  şiddetli ve zonklayan ağrı, geceleri oluşan ağrılar, ağrının enseye ve başa, kulağa vurması, ateş, halsizlik, yutkunma güçlüğü, uykusuzluk, nadir olarak tüm diş köklerinde ağrı olarak ortaya çıkmaktadır.

Diş kökü iltihabı nedenleri

Dişlerde olan çeşitli kırıklar, çürükler neticesinde bakteriler hızla artar. Bakteriler, mineyi deler ve diş özene ulaşır oradan da ilerleyerek kökte çoğalmaya başlar. Ağız ve diş sağlığına dikkat etmemek, şekerli gıdaları çok tüketmek, diş minesinde olan çatlakların büyümesi, çürükler ve kırıklar kaynaklı oluşur.

Diş kökü iltihabı tedavisi

Diş kökü iltihabında kesinlikle hemen doktora gidilmelidir. Hastaya diş doktoru hemen ağızdan alınan antibiyotik kullandırmaya başlar. Bazen çok nadir olarak ilerleyen iltihaplarda doktor hastaya iğne ile antibiyotik verebilir. İltihabın komple kurutulmasından sonra, diş kökü temizlenir.

Kanal tedavisi

Dişin tüm kökü temizlendikten sonra diş içi doldurulur ve üst kısım porselen ya da kaplama ile kapatılır. Kanal tedavisi, dişte olan kanallarda çok hasar olmadığında uygulanan bir tedavidir.

Diş çekimi

İlerleyen ve diş kanallarında ciddi hasar veren diş kökü iltihabında hastanın dişi alınmak zorunda kalır. Diş çekimi yapıldıktan sonra hastaya bir süre daha istenilirse antibiyotik kullandırılır. Senede 1 defa olsun yapılacak olan diş doktoru muayenesi ve düzenli fırçalama ile dişlerin çekilmesi önlenmiş olur.

Diş kökü iltihabında ağrı

Antibiyotik kullanmaya başladıktan yaklaşık 1 gün ya da 12 saat sonra diş ağrısı geçecektir. Bu sürede ağrı çok ciddi noktalara ulaşabilir. Bu durumda kuvvetli ağrı kesiciler kullanılabilir. İltihaplı olan diş soğuk ve sıcağa maruz bırakılmaz. Karanfil diş kökünde bekletilebilir. Tuzlu su ile gargara yapılabilir.

Leave a Reply