Diş gıcırdatma (bruksizm) ve tedavi yöntemleri

diş gıcırdatma

Diş gıcırdatma ya da bruksizm, daha çok geceleri uyku esnasında dişleri istem dışı sıkmak suretiyle yapılan bir eylemdir. Bu durum hiç normal değildir ve kişiyi çok rahatsız eden bir ses ortaya çıkarmaktadır. Yazımızda sizlere diş gıcırdatma ve tedavi yöntemleri ile ilgili kısa bilgiler vereceğiz.

Bruksizm ya da diş gıcırdatmanın daha çok kalıtımsal olduğu varsayılmakta ve ülkemizde her 5 kişiden ikisinde olan bir durumdur. Diş gıcırdaması olan insanların %5-10’unda bu eylem sırasında uyguladıkları kuvvet nedeniyle dolgularının düşmesi ve dişlerin kırılması gibi zarar verici durumlar oluşabilmektedir. Bazı kişiler de çene eklemi disfonksiyonu, sabah nedensiz bir baş ağrısı ve yüz ağrılarından şikayetçi olabilmektedirler.

Diş gıcırdatma eyleminin psikolojik ve fiziksel pek çok nedeni bulunabilir. Bu nedenlerin başında stres gelmektedir. Stres yaşandığı ve artış gösterdiği dönemlerde kişilerdeki diş gıcırdatma da şiddetlenmektedir. Bruksizmin başka bir nedeni de dişlerdeki kapanma bozuklukları olabilmektedir.

Sizde de bruksizm ya da diş gıcırdatması olup olmadığını anlamanız için aşağıdaki sorulara cevap verin;

1- Gece dişlerinizi gıcırdattığınızı eşiniz ya da ailenizden birisi size söyledi mi?

2- Omzunuzda ve boynunuzda ağrılar meydana geliyor mu?

3- Eklemlerinizden klik sesi gibi bir ses duydunuz mu?

4- Sabah kalktığınızda çene ekleminizde, kulaklarınız ve yüz kaslarınızda bir ağrı ya da yorgunluk belirtisi var mı?

5- Dişlerinizde hassasiyet durumu söz konusu mu?

Bu sorulardan birkaçına olumlu cevap veriyorsanız, bruksizm konusunu düşünmelisiniz.

Bruksizmin tedavisi:

Diş gıcırdatmasının (bruksizm) neden olduğu sorunların tedavisi her zaman olmasa da ortadan kaldırılması mümkündür. Yapılan tedavi genellikle akut sorunları çözmeye odaklı uygulanmakta, diş hekimi ile fizyoterapistin birlikte çalışmasını gerektirebilmektedir. Hastaya kasların gevşemesini sağlayacak tedavilerin yanı sıra diş tedavisinin yapılması da problemin ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Bu tedavilerin yeterli gelmemesi halinde stresten korunma için öneriler verilmekte, gerekirse ilaç enjeksiyonu da yapılabilmektedir. Diş hekimi tarafından dişerin yüzeyine yapılacak olan şeffaf plaklar sayesinde de bruksizmin etkilerinden korunmak mümkün olabilmektedir.

Leave a Reply