Zirkonyum Dişler Yeni nesil porselen Dişler ve Full porselen diş

Zirkonyum ve full porselen diş hakkında merak edilenleri bir araya getirdik, porselen diş mi daha iyi yoksa zirkonyum diş mi? işte bu makalede porselen diş ile zirkonyum arasındaki farkı tam olarak anlatmaya çalıştık işte detaylar. Modern teknolojilerin sağladığı faydalardan oldukça fazla yararlanan diş hekimliği sektörü, birçok sektörden evvel bu teknolojik gelişmeleri bünyesine almaktadır. Özellikle ileri teknoloji sayesinde yeni nesil porselenler öne çıkmaktadır. İşte, detaylar;

Yeni nesil porselenler doku dostu ve dayanıklı olmaları, estetik açıdan üstün olmaları, kolay çalışma imkanı sağlamaları ve ışık geçirgenliği nedeniyle diş hekimleri tarafından tercih edilmekte, metal destekli porselenlere karşı alternatif olmaktadır. Metal destekli porselenler bugün oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Metal alerjileri ve dokuların metalle olan etkileşimleri, estetik anlamda yetersiz kalması ve dişlere fazla kuvvet uygulanması gibi nedenlerden dolayı kullanımdan kalkacak diyebiliriz. Metal destekli porselen kullanımı sebebiyle diş eti çekilmesi gibi sorunlara da yol açabilmektedir.

Bir dişin protez ya da gerçek mi olduğunu anlamanın yolu dişetine bakmaktır. Dişetinde morarma veya dişeti ayrımlarında çizgi şeklinde ayırıcı bir siyahlık görülebilir. Bu durumun nedeni başka birçok şey olabileceği gibi, metal destekli yapılar da olabilmektedir. Metal destekli porselenlerin hepsinin kötü olacağı gibi bir durum da söz konusu değildir. Kullanılan metal kıymetli alaşımlardan da olabilir ve bu tür metallerde olası reaksiyonlar daha azdır. Bu tür olasılıklar nedeniyle, diş hekimliğinde bir arayışa girilmiş, zirkonyum ve full porselenler gibi alternatifler üretilmiştir.

Zirkonyum:

Atomik tabloda yer alan bir element olan zirkonyum, doğada hiçbir zaman tek başına bulunmamaktadır. 1982 yılında ilk kez Sri Lanka’da bulunmuştur. Günümüzde zirkonyum üretimi yapan başlıca ülkeler ABD, Avustralya, Rusya, Brezilya ve Hindistan’dır. Diş hekimliğinde, zirkonya’dan elde edilen zirkonya seramiği formu kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde cad cam teknolojileri ile kullanılmaktadır. Diş hekimliği piyasasında zirkonyumun yapım aşamasının da araştırılıp yaptırılması faydalı olacaktır.

Zirkonyum porselenin yapılışı:

Öncelikle dişler kesilir ve sonrasında dişlerin üç boyutlu yapısı tarayıcılarla bilgisayar ortamına aktarılır. Yapılan tarama iki türlüdür. Birincisi; dişler kesildikten hemen sonra, hastanın ağzına herhangi bir ölçü malzemesi koymaksızın tarayıcılarla ve kamera ile görüntüler sayısal ortama aktarılmaktadır. Bundan sonra uygulama ile ilgili planlamanın tümü bilgisayar ortamında hazılanmaktadır. Sonrasında da veriler cad cam sistemine aktarılmakta, zirkon bloklar döner sistemler vasıtasıyla porselen dişlerin altyapısı hazırlanır.

İkinci yöntem olarak; hastanın dişleri kesilir ve ağzından ölçü alınır. Standart yöntemlerle ölçüleri alındıktan sonra, laboratuarda ölçüler özel alçı sistemine dökülür ve dişlerin asıl kopyaları elde edilir. Bu aşamadan sonra scanner benzeri özel bir aletle ölçüler taranır ve bilgisayar ortamına alınır. Sonraki aşaması ise yukarıda anlattığımız işlemlerin aynısıdır. Alt yapısı prova edildikten sonra üst yapısının yani porselenin işlenmesi açısından laboratuara gönderilmektedir. Zirkonya porselen artık hazırlanmıştır ve ağızda simante edilebilir durumdadır.

Zirkonyum neden tercih edilmekte?

  • Dokuların dostudur. Bundan dolayı ağızda kalma süresi ve kullanım rahatlığı vardır.
  • Dayanıklıdır ve yüksek kırılma direncine sahiptir. Yapılan ölçümlerde zirkonyumun dayanıklılığı net bir şekilde ispatlanmıştır.
  • Doğal görünüme en yakın olan porselen zirkonyumdur. Metal yansıması olmadığı için rengi grimsi mat bir renkte değildir.
  • Isı yalıtım özelliğine sahiptir. Metal alt yapılı porselenlere nazaran çok daha az ısıyı dişe aktarmakta ve kullanım rahatlığı sağlamaktadır. Hiçbir problem yaşanmaksızın sıcak ve soğuk besinler tüketilebilmektedir.
  • Alerjik reaksiyon etkisi olan bir porselen değildir.
  • Işık geçirgenliği vardır ve estetik manada çok daha güzel bir görünüm sağlar.

Full porselenler:

Porselen dişler, taşıyıcı bir altyapının üzerine porselen işlenmesi sayesinde oluşturulmaktadır. Bu porselenler oldukça rahat ve çok estetik porselen tipleridir. Porselen malzemelerde diş ve dişeti bağlantıları neredeyse sorunsuz olabilmektedir. Full porselen sistemler, bugün oldukça fazla tercih edilen ve kullanılan sistemlerdir. Hem doğaldır hem de rahat kullanımları bulunmaktadır. Birçok firma bu tür porselenleri ve altyapılarını üretmeye devam etmektedir.

Zirkonyum ile full porselen kıyaslaması:

  • Zirkonyum köprü uygulamalarında kullanılabilmektedir. Full porselenler ise oldukça riskli olmaktadır.
  • Zirkonyum ve full porselenler tek tek dişlerde sorunsuzca kullanılabilmektedir. Ancak full porselenlerin dayanıklılığı zirkonyuma nazaran daha azdır.
  • Zirkonyum, renk değiştiren dişlerde rengi saklayabilir. Full porselenler altındaki diş rengini göstermektedir. Bundan dolayı önce dişlerin temizlenip sonra uygulanması gerekir.
  • Zirkonyum ön dişlerde kullanılabilecek derecede iyi durmaktadır. Full porselenler de oldukça estetik ve rahattır. Hemen hemen hatasız bir estetik sağlar.
  • Zirkonyum ve full porselenler dokularla çok iyi uyum sağlarlar.
  • Her iki porselen de çok hassas ölçülerle ve dikkatli yapılmaktadır. Çünkü her ikisinin de maliyeti oldukça yüksektir.
  • Full porselenlerin ışık geçirgenliği, zirkonyuma göre çok daha fazladır.

Kaynak: tavsiyeediyorum.com/makale_2500.htm bu makaleden derlenerek hazırlanmıştır.

Leave a Reply