Dengeli ve Yeterli beslenme nasıl olmalı?

Yeterli beslenme sağlıklı bir vücut için olmazsa olmazlardandır, dengeli beslenme sayesinde yaşamımızı devam ettirir, büyür ve sağlığımızı koruruz. Beslenme yaşımıza, hastalıklarımıza ve fiziksel özelliklerimize göre planlanması gereken bir şeydir. Bu nedenle, beslenme size özel olmak zorundadır. Yazımızda, yeterli ve dengeli beslenme nasıl olur Sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

İnsanların sağlıklı olması, büyümesi ve gelişmesi için 50 civarı besine ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştır. Her besinin içinde olan vitamin, mineral ve kimyasallar vücudumuzun çalışması, gelişmesi ve büyümesi için gereklidir. İnsanların gereksinimi olan besin öğeleri 6 grupta toplanmaktadır. Bunlar;

Proteinler; Proteinler sayesinde büyür ve gelişiriz. Proteinler vücudun yapı taşlarıdır ve olmazlarsa pek çok sağlık sorununa yol açabilir.

Karbonhidratlar; Vücudumuzda, kaslar dahil olmak üzere her şeyin çalışması için enerjiye ihtiyaç vardır. Enerji, karbonhidratlar sayesinde oluşur. Yani günlük enerjimiz karbonhidratlardan sağlanmaktadır.

Yağlar; Yağ aslında enerji verir. Vitaminlerin bir kısmı yağlarla alınır ve bazı hormonlar yağlarla yapılır. Vücut, yeterince enerji alamazsa yağları kullanarak enerji yaratır.

Mineraller; İskelet sistemimiz, dişlerimiz ve vücut için oksijenin taşınmasında mineraller ihtiyaç vardır. Bazı mineraller bağışıklık sisteminde kullanılmaktadır. Ayrıca vücutta olan su dengesi mineraller sayesinde sağlanır.

Vitaminler; Vücutta pek çok kimyasal olay vitaminler sayesinde oluşur.

Su; Besinlerin sindirilmesi, hücrelerin besin öğelerini alması, oksijenin dağılımı, atıkların atılması ve vücut ısısı su sayesinde gerçekleşmektedir.

Besinler, içerdikleri besin öğeleri ile 4 ana grupta toplanır.

Et, yumurta, kuru baklagiller;

Et, tavuk, yumurta, balık, kuru fasulye, nohut, mercimek, ceviz, fındık ve fıstık bu gruptadır. Bu yiyecek grubu içeriğinde protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B1, B6, B12 ve A vitamini, omega-3 ve posa bulunmaktadır.

Etler protein, B12 ve çinko kaynağıdır. Balıklarda omega-3 yağ asidi vardır. Bu gruptaki besinler günde 50-60 gr. kadar tüketilmelidir.

Yumurta en kaliteli protein kaynağıdır ve haftada 3-4 kez tüketilmelidir.

Günlük, posa arttırmak için kuru baklagiller tüketilmelidir. 1 çay bardağı kadar kuru baklagil haftada 2 defa yenilmelidir.

Ceviz ve badem, fındık; içeriğinde omega 3 yağ asidi, E vitamini ve flavonoid bulundurur. Kalp hastalıklarına ve kanser riskini düşürürler. Günde 30 gr. kadar alınmaları gerekmektedir.

Süt grubu:

Süt ve süt grubu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2, B12 ve A vitaminleri açısından zengindir. 2 su bardağı kadar süt grubu besin günlük olarak tüketilmelidir. Çocukların, menopozda olan kadınların ve doğum yapanların 3-4 porsiyon kadar tüketmeleri önerilmektedir.

Ekmek ve tahıllar:

Buğday, mısır, pirinç, çavdar ve yulaf bu grubun içindedir. Karbonhidrat olan bu besinler bol lifli olup, A, C, B12 ve B1 vitamini barındırırlar. Günde 6 porsiyon kadar alınmalıdır.

Sebze ve meyveler:

Folik asit, A vitamini, beta karoten, E, C ve B2 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum ve posa açısından zengindirler. Bağırsakların sağlıklı olmasını sağladığı gibi, kronik hastalıkların önüne geçme açısından çok önemlidirler.

Dengeli beslenmek için dikkat edilecekler:

Bütün besin türlerinden aynı oranda almak dengeli beslenmeyi sağlar,

Günde en az 3 öğün kadar beslenme yapılmalıdır,

Şekerli içecek ve yiyeceklerden mutlaka uzak durulmalıdır,

Fazla tuz tüketilmemelidir,

Tereyağı ve zeytinyağına öncelik verilmelidir,

Günde en az 8-10 bardak kadar su içilmelidir,

Yiyecekler gerektiği şekilde saklanmalıdır. Saklama koşulları öğrenilmeli ve buna uygun yapılmalıdır.

Faydalanılan kaynaklar:

tavsiyeediyorum.com/makale_821.htm

2 Comments

  1. Nur 25 Haziran 2018
    • admin 26 Haziran 2018

Leave a Reply