Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?

karbonhidrat hangi besinlerde bulunur

Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?
En çok karbonhidrat içeren besinler nelerdir: Karbonhidratların ana görevi vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlamaktır. Tüketilen besinler vasıtasıyla alınan karbonhidrat, sindirim sistemi sayesinde kan şekerine yani glikoza dönüştürülmektedir. Oluşan bu şeker yeni hücre ve doku oluşumunun yanı sıra organların çalışmasında kullanılmaktadır. Fazlalık şeker ise, daha sonra kullanılmak üzere karaciğerde depolanmaktadır.
Karbonhidratlar Kompleks ve basit karbonhidrat olarak ikiye ayrılmaktadır. Kompleks karbonhidratlar olarak baklagiller, tam tahıllı ekmekler, kahvaltılık gevrekler ve nişastalı sebzelerdir. Aynı zamanda besin lifi açısından zengin gıdalardır. Basit karbonhidratlar ise sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleridir.

Karbonhidratlı besinler nelerdir?

Kişilerin genel sağlıklarını koruyabilmeleri için uzmanlar, yemeklere ilave şeker eklemeden ve sonradan şeker eklenmiş hazır besinleri çok az tüketmelerini, sindirim sisteminin düzgün çalışabilmesi için kompleks karbonhidrat açısından zengin besinlerin tüketilmesini önermektedirler. Basit karbonhidrat alımı için ise şeker tüketmek yerine sebze ve meyve tüketilebilir.

Karbonhidrat bakımından zengin beslenmenin, yani karbonhidratın kilo aldırdığı düşüncesi tamamen bir önyargıdır. Vücut için gerekli olan karbonhidratın dengeli şekilde alınması, kasların ve organların işlevlerini eksiksiz yerine getirebilmesi ve gerekli enerjinin sağlanması açısından çok önemlidir. Buna bağlı olarak alınacak olan karbonhidratların iyi ve kötü olarak tasnif edilmesi gerekmektedir. Kötü karbonhidratlar olarak beyaz pirinç, beyaz ekmek, beyaz şeker, tatlılar ve işlenmiş gıdalar sayılabilir. Bu kötü karbonhidratların besin değerleri oldukça düşük olup, çok az lif içermekte ve kan şekerinde dalgalanmalar yaratmaktadır.

Paketli gıdaları satın almadan önce üzerindeki içindekiler bölümünü inceleyerek şeker olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Şeker ibaresi ararken fruktoz, mısır şurubu, laktoz, maltoz, sakaroz, malt şurubu, mısır tatlandırıcısı gibi ibarelerin de şeker olduğu anlamına geldiğini unutmamak gerekir. Bu ibarelerden herhangi birinin bulunması o ürünün kötü karbonhidrat sınıfında olması için yeterlidir.

Sağlıklı bir beslenme için alınması gereken karbonhidrat miktarı ne kadar olmalıdır? Genel sağlık durumunuzda bir sorun bulunmuyorsa, sağlıklı bir kişinin günlük alması gereken kalorinin %40-60 kadarı karbonhidratlardan oluşmalıdır. Bu karbonhidrat miktarının da mümkün olduğunca kompleks karbonhidrat sınıfından alınması önemlidir. Bunun için de tam tahıllı ekmek, taze meyve ve sebzeler, fasulye, bezelye, esmer pirinç ve mercimek tüketebilirsiniz.

Karbonhidrat içeren bazı besinlerin listesi:

Sıraladığımız bu besinler basit ve kompleks karbonhidrat grubunda bulunan bir kısım gıdaları içermektedir. Karbonhidratlı besinlerin tam bir listesi değildir. Size en uygun beslenme listesini belirlemek için bir beslenme uzmanından destek almanızda fayda vardır.

Tahıllar:
Tam buğday unu, esmer pirinç, bulgur, arpa, yulaf ezmesi, patlamış mısır, çavdar ve darı.

Bakliyatlar: Kuru fasulye, siyah fasulye, fasulye, mercimek, barbunya ve lima fasulyesi.

Sebzeler: Tatlı patates, beyaz patates, bezelye, mısır ve kabak.

Meyveler:
Elma, muz, üzüm, elma püresi, ananas, çilek, yaban mersini, portakal, armut, kavun, kuru üzüm ve şeftali ile kuru meyveler.

Süt ürünleri:
Yağsız yoğurt, yoğurt, yağsız süt, süt.

Leave a Reply