Damar Sertliğine Ne İyi Gelir?

Vücudumuzda yaygın bir damar ağı vardır. Bu sayede, kanımız tüm organlarımıza ve dokularımıza ulaşır. Kanın geçtiği tüm damarlar genişler ve daralır. Esnek bir yapıya sahiptir. Damarların duvarında biriken yağ, bazen plaklar oluşturur ve damarları tıkar. Bu durumda kan çok zayıf akar ya da akamaz. Bundan dolayı kalp krizi ve beyin kanaması oluşabilir.

Damar sertliği riskini arttıran faktörler nelerdir?

Yaşın biraz ilerlemesi ile birlikte damar sertliği riski artar. Özellikle kadınlarda, menopoz döneminde hormon seviyelerinde olan düşüş kaynaklı olarak damar sertliği faktörü artar.

Şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlarda damar sertliği riski çok yüksektir. Damar sertliğinin yanı sıra kalp krizi ve felç riski de yüksektir.

Özellikle sigara içenlerde damar sertliği riski yükselir. Akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olan sigara hemen bırakılmalıdır. Sigara bırakılınca risk hemen düşer.

Damar sertliğine ne iyi gelir?

Damar sertliği en tehlikeli hastalıklardandır. Damar sertliğinin önüne geçmek için, kan basıncı normale getirilmelidir, besinlerden yağ alımı düşürülmeli yani kolesterol düşürülmelidir, düzenli beslenme yapılmalıdır.

Damar sertliği olan kişilerde kalsiyum ve magnezyum oranlarını arttırmak gereklidir. İşlenmemiş gıdalar bol miktarda tüketilmelidir.

Düzenli egzersiz yapmak gereklidir. Yapılan sporda kalp yorulmamalıdır. Egzersiz bu konuda en etkili yöntemdir. Bu sayede kilo dengesi kurulur ve metabolizma hızlanır.

Hayatınızdan stresi hemen çıkarın. Stres vücudun tüm fonksiyonlarını yavaşlatır, pıhtılaşmayı arttırır. Kanın yoğun olması pek çok hastalığa kapıyı açacaktır. Hayatınızda size stres yapan konuları çözemiyorsanız bir doktora görünmelisiniz.

Şeker ve tuz beslenme programınızdan çıkmalıdır. Bu sayede diyabet ve yüksek tansiyon dengeye alınır. Damar sertliği de engellenmiş olur.

Damar sertliğinde tedavi:

Damar sertliği tedavisinde uygulanacak olan yöntem, hastlığın ne kadar ilerlediği ile alakalıdır. Fakat, genel olarak yaşam ve beslenme şekilleri değişmelidir. Yaşam ve beslenme şeklini değiştiremeyen hastalarda cerrahi uygulamalar yapılmak zorundadır.

Anjiyoplasti; Daralmış olan kalp damarlarının açılması işlemidir. Kan akımı için damarlar genişletilir. Damarın açık olması için, damar içine bir tüp de yerleştirilebilir.

Kroner arter Bypass; Kroner arterler açılarak, kalbe yeni yollar yaratmak için uygulanır. Bu işlemle, göğüste olan baskı azaltılır ve kalp krizinin önüne geçilir.

Endarterektomi; Tıkanan arterlerin temizlenmesi işlemidir. Beyne ve kalbe giden damarlarda yapılan temizliktir. Genelde felç riskini düşürür.

Leave a Reply