Damar sertliği belirtileri nedenleri ve tedavisi

Damar sertliği, felç ve kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Kötü beslenme alışkanlıkları ve sigara kullanımı, atardamarlarda plak oluşmasına neden olmakta vedamar sertliği yapmaktadır. Yazımızda, damar sertliği belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Damar sertliği belirtileri nelerdir?

Damar sertliği, kan dolaşımında tıkanmaya neden olana dek, pek bir belirti vermemektedir. Aşağıdaki hastalıklar da damar sertliğinden kaynaklanabilir;

  • Kalp spazmı
  • Periferik arter hastalığı
  • Kalp krizi
  • Damar genişlemesi
  • Felç

Bu hastalıklar görüldüğünde değişik şekillerde şiddetli belirtiler görülebilmektedir. Bunlar;

  • İyileşmeyen yaralar
  • Vücutta farklı bölgelerde uyuşukluklar ve kuvvet kayıpları
  • Saç dökülmeleri
  • Ciltte renk değişimlerinin olması
  • Sertleşme bozukluğu
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi, bayılma, bilinç kayıpları ve denge bozuklukları

Damar sertliği nedenleri?

İnsanın yaşı ilerledikçe damarlarda sertleşme meydana gelir ve daralır. Sıralayacağımız faktörler ise, damar sertleşmesindeki sürecin hızlanmasına yol açmaktadır.

  • Kolesterol ve yağlı gıdalar; Vücudun gereksinim duyduğu temel bileşenlerden biri de kolesteroldür. Fakat yağlı gıdalarda yer alan LDL olarak tanımlanan kötü kolesterol, aşırı birikmeye başladığında damar duvarında birikir. Bu da damarlarda sertleşmeye neden olur. Sıralayacağımız bu besinler bolca doymuş yağ içermektedir ve LDL’nin yükselmesine yol açar;

– Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri

– Kek, bisküvi ve hamur işi çeşitleri

– Kızartma çeşitleri

– Margarin ve tereyağı

– Krema

Bu gıdaların dışında kötü kolesterolün yükselmesine şu etkenler de yol açmaktadır;

– Aşırı kilo

– Herhangi bir egzersiz veya spor yapılmaması

– Aşırı alkol tüketimi

  • Sigara içmek; Sigara içmek, damar duvarının tahriş olmasına neden olur. Pıhtı yapan elemanlar damar duvarındaki bu tahrişi gidermek için buraya birikirler. Bu da damarın daralıp sertleşmesine yol açar.
  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon); Damarların dayanabileceği kan basıncı belli bir noktaya kadardır. Hipertansiyon, sigara içmenin yaptığı etkiyle aynı etkiyi gösterir ve damar sertliğine neden olur.

– Aşırı kilo

– Stres

– Alkol

– Sigara içmek

– Hareketsizlik, egzersiz yapılmaması da yüksek tansiyona yol açabilmektedir.

  • Şeker hastalığı (diyabet); Tip1 ve Tip2 diyabet kontrol altına alınamadığında, kanda bulunan glukoz seviyesi yükselmektedir. Glukoz artışı da atardamar duvarına zarar verip damar sertliği yapabilmektedir.
  • Hava kirliliği; Konuyla ilgili gerçekleştirilen araştırmalar, hava kirliliğinin de damar sertliğine yol açtığını ortaya koymuştur.

Damar sertliği tedavisi nasıldır?

  • Sarımsak; Sarımsağın içindeki allicin maddesi, iltihap giderici ve anti-mikrobik özelliğine sahiptir. Bu madde sayesinde sarımsak, damar sertliği yapan plakların %20 gibi yüksek bir oranda azalmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca daha çok plak oluşmasının da önüne geçmekte, LDL yani kötü kolesterolü de %20 oranında azaltmaktadır.

Kişi yaşlandıkça belli oranda damar sertliği meydana gelmektedir. Bundan dolayı, plak oluşumu, kötü kolesterol ve damar sertliği ile doğal yollarla savaşmalıdır. Bununla birlkte şu bitkisel yöntemler de kullanılabilir;

Ananas; Bromelain içeren ananas, protein sindiriminin kolaylaşmasını ve yağ birikmesini önlemektedir.

Kırmızı biber; Kolesterolü düşürdüğü gibi kan dolaşımını da rahatlatmaktadır. Kırmızı biber kullanımı kılcal kan direncini arttırmakta, kollardaki ve bacaklardaki damarların güçlenmesini sağlamaktadır.

Zerdeçal; Zerdeçalin içinde bulunan kurkumin maddesi, damarlarda meydana gelebilecek hasarları engellemektedir.

Yeşil çay; İçeriğinde yer alan polifenol maddesi sayesinde, kolesterolün bağırsaklarda emilimini zorlaştırır ve antioksidan içermektedir.

Zencefil; Kötü kolesterolün önüne geçer ve tansiyonu düşürüp dengeler.

Pancar şerbeti; Kötü kolesterolü ve damarlarda biriken yağları azaltır.

Maydanoz; Damarların güçlenmesini sağlar.

Ayrıca soğan, limon, papaya ve dolmalık biber de damar sertliğine fayda sağlayan besinler olarak sıralanabilir.

  • Doymamış yağ içeren gıdalar; Vücudun yağ ihtiyacını karşılamak için avokado, balık yağı ve zeytinyağı gibi doymamış yağların tercih edilmesi gerekmektedir. Aşağıda sıralanan tedbirlerle damar sertliğinin önüne geçebilirsiniz.

– Sigara içmeyin

– İdeal olan kiloda kalın

– Alkol tüketimini düşürün

– Hareketsiz kalmayın ve egzersiz yapın

  • İlaç tedavisi; Damar sertliğinin altında yatan sebep belirlendikten sonra, tedavide değişik ilaçlar kullanılır. Tansiyonun düşürülmesi için şu ilaçların kullanılması tavsiye edilecektir;

– Kalsiyum kanal blokerleri

– ACE inhibitörleri

– Tiazit idrar söktürücüler ile,

Kolesterolün düşürülmesi amacıyla statin ilaçlar, damar sertliğiyle birlikte görülebilen pıhtı atma problemlerini engellemek amacıyla kan sulandırıcılar kullanılabilir.

  • Cerrahi tedavi; Oluşan damar sertliği, kalbe ve beyne giden damarlarda daralma yaratırsa cerrahi tedavi gerekecektir. Kalp krizi ve felç gibi önemli rahatsızlıkların önlenmesi amacıyla şu ameliyatlar yapılabilmektedir;

Koroner anjiyoplasti;

Kalbi besleyen damarların genişletilmesi amacıyla başvurulan bir cerrahidir. Damarın iç kısmına yerleştirilen elastik tüpler sayesinde balonlar şişirilmekte ve damar açılmaktadır.

Koroner arter bypass greft;

Tıkanmış olan kalp damarlarının ya da daralan bölümlerin, vücuttaki başka yerlerden alınan damarlar kullanılarak bypass edilmesidir.

Karotoid endarterektomi;

Bu cerrahi müdahale ile şah damarının genişletilmesi sağlanmaktadır.

Hastalara gerekli görülürse ekstrakranyaldan intrakraniyale ve karotoid anjiyoplasti bypass ameliyatları da yapılabilmektedir.

Damar tıkanıklığına iyi gelen bitkiler hangileridir?

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/damar-sertligi-belirtileri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply