Çocuklarda iştahsızlığın nedeni anne ve baba olabilir!

İştahsız bebekler ve çocuklar aslında hemen hemen her ailede olan bir sorundur. Pek çok aile, çocuğunun yemediğini söyler ve iştahsızlığını savunur. Bazen bu durum ailenin takıntısı olarak ortaya çıkarken, bazen de gerçekten iştahsız bebeklere rastlanılıyor. Bir aileye göre iştahsız kabul edilen çocuklar, başka ailelerde iştahlı kabul ediliyor. İşte, çocuklarda iştahsızlığın nedenleri;

Çocuklarda iştahsızlık, önemli bir hastalık kaynaklı olabilir. Fakat pek çok aile, çocuğun çok yemesinin onun sağlıklı olmasını sağlayacağını düşünüyor. Bu durum, aslında çocukta zorlama ile yemek yedirmeye neden olarak iştahsızlığı körükleyebiliyor. İşte bu nedenle, iştahsız çocuk teşhisi konulmadan önce çocuk iyice araştırılmalıdır. Bunu yapacak olan kişi ise, kesinlikle çocuk doktoru olmalıdır.

Çocuklarda iştahsızlık nedenleri


Genetik özellikler, beslenme şekli, sosyoekonomik durum ve çevresel faktörler çocuğun iştahını etkilemektedir. İştah ile ilgili olan faktörler, bebek anne karnındayken etkilenebiliyor. Bebeğin normal doğum ile dünyaya gelmesi bile, iştahında çok önemli nokta olarak kabul ediliyor.

Hep aynı yiyecekler ile beslenen çocuklarda farklı yiyecekler reddedilebilir. Bu nedenle, bu çocukları yeniden beslenme düzenine sokmak için çaba gösterilmelidir. Bu tarz bir beslenme düzenine geçmek için çaba gösterilmediğinde, çocuk gelişme sürecinde olduğundan zeka ve büyüme sekteye uğramaktadır.

Pek çok anne bebeğinin yemek yemediğini, çiğnemeye üşendiğini düşünerek yiyecekleri blenderden geçirerek bebeğe vermektedir. Bu nedenle, ortaya blender bebekler çıkmaktadır. Bu bebekler, ilerleyen yaşlarda yutma zorluğu çekerek, ciddi iştahsızlık sorunları yaşamaktadırlar.

Yemek yenirken çocuğun eline telefon tutuşturmak veya televizyon seyrettirmek, ödüllendirme ve ceza yöntemleri iştahsızlık yaratmaktadır. Yemek yenirken ailecek sofraya oturmak, çocuğun yemek seçme özgürlüğünün olmasına izin vermek ve dikkat dağıtıcı öğelerden uzak tutmak iştahsızlığın önüne geçmektedir.

Çocuğun ağzına sürekli bir şeyler tıkıştırmamak ve aşırı beslenmeden uzak durmak gereklidir. İştahsızlık bir yana, bazı çocuklarda bu yöntemlerden kaynaklanan obez çocuklar ortaya çıkmaktadır. Çocuğa kola, meyve suyu, şekerli çay ve aşırı süt içirmek gibi yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Yemek öncesi abur cuburdan uzak durmak kesinlikle önemlidir.

Hazırlanan yiyecekler, çocuğun ağız tadına uygun olmalıdır. Çocuğa yemek seçme hakkı verilmeli ve ne istediği sorulmalıdır. Özellikle kendi başına yemek yemesine izin verilmelidir. Yemediği ve reddettiği yiyecekler için, çocuğu zorlarsanız ömür boyu iştahsız bir çocuğunuz olabilir. Çocuğunuz yemek yerken hep aynı saatlerde yemeği hazır olmalıdır. Aile içinde, bir sofra düzeni kesinlikle çocuğa alıştırılmalıdır. Öğün aralarında asla şeker ve atıştırmalık verilmemelidir.

Ailelerin iştahsız çocuklarda başlıca hatası, iştah artsın diye çocuğa sürekli vitamin ve mineral takviyesi vermesidir. Bu tarz yardımcı gıdaları doktorunuz önermedikçe asla vermeyiniz. Çünkü genelde vitamin ve mineral takviyelerinin iştah arttırması gibi bir özelliği bulunmamaktadır.

Leave a Reply