Çocuklarda gece öksürük nöbetlerinin nedenleri

çocuklarda öksürük nöbeti

Çocuklarda gece öksürük nöbetlerinin nedenleri nelerdir işte detaylar. Daha çok kış mevsiminde salgın şeklinde ortaya çıkan krup hastalığı, çocukların en sık yakalandığı hastalıkların başında gelmektedir. Çocuklarda gece öksürük nöbetlerine sebep olan krup hastalığı, halk arasında yalancı kuşpalazı adıyla bilinmektedir. Çocukların geceleri havlama gibi ses çıkararak öksürme nöbetleri geçirmesine neden olmaktadır.

Krup hastalığı genellikle erkek çocuklarda daha fazla etki etmektedir. Bu sendrom nedeniyle çocuğun gırtlak ve çevresini etkisi altına alan, akciğerlere oksijen gidişini önleyen viral bir hastalıktır. Krup sendromunun ana nedeni parainfluenza virüsüdür. Çoğunlukla soğuk algınlığı belirtileri ile kendini göstermektedir ve bir müddet sonra havlamaya benzer şiddetli öksürüğe dönüşmektedir. Genellikle çocuklardaki krup hastalığı nöbetler şeklinde olur ve ağlamaları ile daha da şiddetli hale gelir. İlerleyen süreçte de çocuğun gırtlak ve ses tellerinde ödem meydana getirerek nefes almasını zorlaştırmaktadır.

Krup sendromu genellikle 1-6 yaş aralığındaki çocuklarda görülür ancak 1,5-2 yaş çocuklarda da sıklıkla görülebilen bir hastalıktır. Erkek çocukları kız çocuklarına oranla bu hastalıktan daha çok etkilenirler. Yalancı kuşpalazı adıyla da anılan bu hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlamakta, bronşlara ve soluk borusuna kadar yayılabilmektedir. Bulaşıcı bir enfeksiyon olan krup hastalığı, daha çok hapşırma ile havaya yayılan damlacıklarla diğer kişilere bulaşmaktadır. Bununla birlikte nezle ve soğuk algınlığının nedenlerinden olan pek çok virüs bu sendroma yol açabilmektedir.

çocuklarda öksürük nöbeti sebebi

Hafif, orta ve ağır seyirli olmak üzere değişik belirtiler verebilmektedir. Krup belirtileri genellikle gece uyku zamanında ağırlaşmaktadır ve uykusundaki çocuk hastalanmış olarak uyanabilmektedir. Nefes alıp vermede güçlük, ses kısıklığı, tiz ve hırıltılı biçimde havlamaya benzeyen öksürük nöbeti görülmektedir. Nefes alabilmek için çocuklar rahat oldukları bir pozisyona geçer ve hareketsiz kalırlar. Öksürme nöbeti ile birlikte ateş, yutkunma problemi, salya ve boğaz ağrısı da görülebilmektedir.

Çocukların hava yolu yetişkinlere göre daha dar olduğu için 3 yaşından küçük çocuklarda daha ağır seyredebilir. Çocuğun hayatını riske atan solunum yetmezliği görülebilir ve acilen tedavi gerektirir. Krup hastalığının tedavisindeki öncelik çocuğun solunumunu düzenlemek ve rahatlatmaktır. Bunun için oksijen desteği ve solunum yollarının açık tutulması gerekmektedir. Çocuğun rahatlamasını sağlamak için ödem çözücü ilaçlar ve soğuk buhar verilir. Ayrıca eğer ateşi varsa düşürmek için ateş düşürücü ilaç kullanılır.

Çocuğun boğazında oluşabilecek olan ödem ve solunum sıkıntısını azaltmak için başını yükseltmeli, heyecan ve panik yapıp ağlamasının önüne geçilmelidir. Çocuğun bol miktarda sıvı almasını sağlamalı, oda ısısının 20 derecenin üstünde olmasına, nem düzeyinin de %50’ni altında almasına özen gösterilmelidir.

Leave a Reply