Nonstres test (NST) Nedir Kimler Yaptırmalı

NST testi

NST testi, bebeğin kalp atışları ve hareketleri arasında olan bağlantıyı araştıran testtir. Bu şekilde bebeğin normal ya da sıkıntılı olduğu ortaya çıkarılır. Test sırasında anne sol tarafına yatar ve ölçüm cihazının bir parçası bebeğin kalp atışlarını diğeri ise rahmin kasılmalarını algılar. 20 dakika içinde, bebeğin her hareketinde annenin butona basması istenir. Bu şekilde bebeğin hareketleri ile kalp atımı gözlemlenerek, bebeğin sağlığı hakkında bilgi alınır.

Risk taşımayan gebelikte, NST uygulaması 36. Gebelik haftasından sonra haftada 1 defa, 40 gebelik haftasından sonra 2-3 günde bir defa tekrarlanması istenilir. NST öncesi annenin aç olmaması istenilir.

NST kimlere önerilir?

Bebeğin hareketlerinin az hissedilmesi,

Bebeğin suyunun erken gelmesi,

Amniyon sıvısının az ya da fazla olması,

Günaşımı, fetusta gelişme geriliği,

Kan uyuşmazlığı, fetal anomaliler,

Çoğul gebelikler, anormal kalp atımları,

Hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları,

Guatr testleri, anemi, kollojen doku hastalıkları olarak sayılabilir.

NST, hata payı olan bir testtir. NSTnin, iyi sonuç vermesi, kötü sonuçlardan çok daha garantilidir. Özetle, fetüs iyi durumdaysa bunun kesinliği %95dir. Fakat, fetüs kötü durumdaysa bu %40 doğrudur.

Reaktif NST ve non reaktif NST nedir?

NST’de, fetüsun kalp atımı en az 2 defa 15 kez, 15 sn. hızlanmalar oluyorsa bu test reaktif değerlendirilir. 20 dakika boyunca fetüsün kalp atımında 2 defa hızlanma olmaz ise, test 40 dak. Uzatılır. Bu ikinci 20 dakikada fetüsün kalp atımında hızlanma olmaz ise, bu durum non-reaktif olarak bilinir.

Deseleratif NST

NST’de fetusn kalp atımında saptanan yavaşlamalara verilen isimdir. Bu durumda bebeğin sıkıntısı olabileceği düşünülür. Fetüsün kafasının sıkışması, kordon sıkışması, plasenta yetmezliği buna neden olabilir. Çok şiddetli olarak deselerasyon yaşanıyorsa hemen sezaryen önerilir.

Deselerasyon nedenleri

Plasenta yetmezliği, kordon basısı, baş basısı, annede hipotansiyon, dekolman plasenta, eklampsi nöbeti olarak söylenebilir.

Fetal taşikardi

NST çizelgelerinde bebeğin kalp atışının 160 dk. Üzerinde olmasıdır. 160-180 arasında taşikardi, 180-200 orta taşikardi, 200 üzeri şiddetli taşikardi  olarak kabul edilir. Başlıca nedenleri;

Annede yüksek ateş, gebelik zarı iltihabı,

Hipoksi, annede hipertroidizm,

Annede ve fetusda anemi,

Fetüsta kalp yetmezliği, prematurite sayılabilir.

Leave a Reply