Çıplak ayakla toprakta yürümek (Topraklama) ve faydaları

Kişinin topraklama amacıyla yaptığı bir uygulama olan çıplak ayakla toprağa basmak ile ilgili bildikleriniz nelerdir? Konuyla ilgili birçok sitede pek çok yanlış bilgi verilmekte ve konu kontrolden çıkmış bir hal almış durumda. Bu nedenle yazımızda doğrulardan bahsetmeye ve çıplak ayakla toprağa basmanın gerçek faydalarını anlatmaya çalışacağız.

Topraklama ne demektir?

Topraklama konusu gayet basit bir mantığa dayanmaktadır. İlk başta bu mantığın çıkış noktasını, diğer bir ifadeyle serbest oksijen radikallerini ele almamız gerekmektedir.

Serbest oksijen radikalleri, vücutta meydana gelen ya da ortaya çıkan ürünler olarak tanımlanır. Bunlar hücre yapısı üzerinde önemli ölçüde zararlı özellikler göstermektedir. Bundan dolayı kronik hastalıklardan yaşlanmaya kadar pek çok mekanizmada bu oksijen radikalleri görev almaktadır. Topraklama konusu ise, vücutta bulunan bu serbest radikalleri nötr hale getirme veya tümüyle zararsız bir hale getirme amacını taşımaktadır.

Topraklamanın faydaları nelerdir?

Topraklama, şehir hayatı içinde yaşayan bu yaşam tamamen adapte olmuş kişilere çok fayda sağlayabilecek bir uygulamadır.

  • Kas ağrılarını ve kas tutulmalarını rahatlatır; Strese baplı olarak gelişen gerginlikler yaşayan kişiler toprakta çıplak ayakla yürüyerek kendilerini rahatlatabilirler. Toprakta yürümek, kronik stresle mücadelede insanlara çok önemli faydalar sağlar. Bununla birlikte, yoğun bir antrenmandan sonra oluşan kas ağrılarının giderilmesinde bu kişilere destek ve fayda sağlar. Çünkü çıplak ayakla toprağa basarak topraklama yapılırsa, kan akışının hızlanması sağlanmaktadır.
  • Uykusuzluğa iyi gelir; Çıplak ayakla toprakta yürünmesi, kişinin çok daha fazla oksijen almasını ve rahatlık duymasını sağlar. Bu, yatılacak saatlerde daha erken uykunun gelmesini ve kolay bir şekilde uykuya geçilmesini sağlayacaktır.
  • Kronik yorgunluğa faydalıdır; Bugün, kronik yorgunluktan şikayet edenlerin sayısı oldukça yükselmiştir. Daha çok kapalı ortamlarda çalışan ve aşırı stres altında olan, kötü beslenen kilerde çok daha fazla oranda yorgunluk görülmektedir. Toprakta yürümek, bu tür kronik yorgunlukların giderilmesinde kişinin rahatlamasını sağlamaktadır.
  • Ağrı tedavisinde destek sağlar; Yoğun ağrılar, özellikle yoğun stres ve inflamasyon nedeniyle gelişmektedir. Uygulanacak olan topraklama ağrılara neden olan stres ve inflamasyon konusunda kişiyi rahatlatarak büyük fayda sağlamaktadır. Fibromiyalji hastalarına her hafta 2-3 defa çıplak ayakla toprakta yürümek oldukça iyi gelecektir.
  • Kan akımının hızlanmasını sağlar; Kan akımının yavaş olduğu kişilerin dokularında daha az oksijen olmasını ve zararlı atıkların çok daha fazla birikmesi söz konusudur. Çıplak ayakla toprakta yürümek ya da topraklama uygulaması yapmak, kan akımının hızlanmasına yardım etmektedir. Çıplak ayakla yürümenin diğer bir yararı da vücudun ağırlık merkezini ve de duruşunu düzeltmesidir. Bu nedenle topraklama konusunda herhangi bir beklenti içinde olmasanız bile, çıplak ayaklarınızla toprakta yürümelisiniz.

Topraklama mekanizması ne kadar doğru?

İnternette birçok web sitesinde doğru olmayan yanlış bilgiler verilmekte. Çünkü topraklama, ne yazık ki bu mecralarda anlatıldığı kadar mucizevi bir şey değildir. Doğru bilgiler verecek olursak;

  • Topraklama kanseri engellemez.
  • Kişinin horlamasını düzeltmez.
  • Şeker hastalığını iyileştirmez.
  • Kilo vermeye yardım etmez.

Buna bağlı olarak topraklama ile ilgili her şeyden önce doğru bir beklenti içinde olmanız oldukça önemlidir.

Modern çağda insanların toprakla daha az haşır neşir olması aslında çok kötü bir durumdur. Ancak hayatı devam ettirmek açısından çok da gerekli bir durum değil. Bu nedenle konu ile ilgili aşırılığa kaçılmasının hiçbir şekilde mantığı yoktur. Bunun yanı sıra, topraklamanın anlatıldığı gibi serbest oksijen radikallerini etkisiz hale getirmediği ile ilgili bilgiler de mevcut. Bununla ilgili bir teoriden bahsetmek gerekirse;

Teoriye göre; vücuttaki zararlı maddelerin ve hücrelerin sindirilmesini sağlayan makrofaj denen savunma hücreleri bulunmaktadır. Bunlar zararlı olan maddeleri serbest oksijen radikallerini üreterek etkisizleştirmektedir.

Şayet topraklama, bu radikalleri bu denli etkili bir biçimde etkisizleştirebilseydi, eski dönemlerde ayakkabısız bir şekilde dolaşan atalarımızın bağışıklıkları yeterli oranda çalışmazdı. Bundan dolayı topraklamanın doğrudan radikallerin tümünü tam manasıyla nötr hale getirmediği düşünülebilir.

İleri sürülen bu teori aslında basitçe çürütülebilecek bir düzeydedir. Ancak anlatılmak istenen şeyi anladığınızı varsayıyoruz. Bunun yanı sıra, topraklama konusunda gerçekleştirilen çalışmalar bugün halen emekleme seviyesindedir. Ancak topraklama uygulaması, çok keyifli ve gayet mantıklı bir aktivitedir.

Topraklama nasıl yapılır?

Bunun en basit yolu ayakkabıların çıkarılıp toprak üzerinde yürümektir. Ancak herkes bunu yapacak kadar şanslı olmayabilir. Çünkü standart bir beyaz yakalı iseniz, dış ortama çıkarak çıplak ayakla toprağa basmaya zaman bile bulamıyor olabilirsiniz. Bu noktada bir uyarı yapacak olursak; piyasada satılmakta olan topraklama ekipmanlarına kesinlikle itibar etmemenizdir. Çünkü bu amaçla satılan ekipmanların tümü fiyasko ve para tuzağıdır.

Evde topraklama uygulaması yapmak isterseniz, en etkili yöntem ılık bir duş almaktır. Duştan çıktığınızda hafifçe kurulanıp nemli haldeyken tercihen tuğla bir zemine oturmanız, bunu da her hafta 2-3 defa tekrarlamanız yeterlidir.

Topraklama olmayan alanlar;

  • Parke veya tahta zeminler
  • Fayans döşeli zemin
  • Halılar
  • Plastik

Topraklama uygulaması, özellikle şehir hayatı süren kişilerin rahat bir nefes almalarını sağlayabilecek, doğru uygulandığında da oldukça yararlı etkiler sağlayacak bir uygulamadır. Buna göre;

  • Kronik ağrılar
  • Kronik yorgunluk durumu
  • Aşırı stres
  • Uykusuzluk ve uyku düzeninde bozukluk

İle ilgili yakınan kişilerin hiç yapmadılarsa, topraklama uygulamasını her şeyi bir kenara bırakarak yapmalarını öneririz. Topraklama için yapılması gereken şey; dışarıya çıkıp çıplak ayakla toprakta yürümek veya kolları, karın kısmını ve omuzları açıkta tutan ince bir kıyafetle toprağa uzanmaktır.

Kaynak: fitekran.com/ciplak-ayak-yurumek-topraklama

Leave a Reply