Doğumdan sonra bebeğin kafasında şişlik olması

bebeğin kafasında şişlik

Doğumdan sonra bebeğin kafasında şişlik olması nedenleri hakkında bilgi: Bazen bebek doğduktan sonra bebeğin başında şişlikler oluşabilir. Şekil bozukluğu ya da şişlik, bazı nedenlerden dolayı olabilir. Bebeklerde bazen görülebilen bu durumda bazen 1 -2 gün içinde kendiliğinden düzelebilir bazen de durum tedavi gerektirebilir. İşte, doğum sonrası bebeğin kafasında şişlik olması;

Kaput suksadenom (Skalp ödemi)

Bebek doğum kanalına başı ile birlikte girer. Bebeğin, başı önde olduğundan başa uygulanan bir basınç vardır. Bebeğin başının önünde olan engel, rahim ağzıdır. Rahim ağzının açılması ile bebek buradan geçerken zorlanır ve başa uygulanan basınç çok daha fazla artar. Fakat, bu basınç turnike etkisi ile bebeğin başını sıkıştırır. Ortada olan kısımda sıvı birikimi olarak ileriye doğru çıkıntı yaratır. Kaput suksadenom denilen bu durumda başın şişliğinin üzerine parmak ile dokunulursa çukur oluşur. bu durum, doğumdan 2-3 gün sonra kendiliğinden düzelir. Özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz.

Kaput suksadenom, normal doğumda vakum uygulamasında, müdahale gereken ve alet kullanılan doğumlarda meydana gelmektedir. Çok nadir olarak sezaryen doğumda da meydana gelmektedir.

Kaput suksadenom riskini arttıran durumlar

Amniyon kesesinin kendiliğinden açılması,

Bebeğin normalden iri olması, doğumun zor ve uzun sürmesi,

Zor doğum, vakum ve forseps uygulaması dır.

Molding (Bebeğin kafasında uzunlamasına şekil bozukluğu)

Doğum kanalından geçerken bebeğin kafasına uygulanan basınç kaynaklı kafatasını oluşturan kemiklerin üst üste gelmesi ile oluşur. Bu noktada kafa yanlardan basık, uzun ve dikdörtgen şeklinde olacaktır. Bu durum geçicidir yaklaşık 1-2 gün içinde kendiliğinden düzelir.

Sefal hematom

Kafatasını oluşturan kemik ile dış bölgesinde oluşan hematomlardır. Hematom, kemiğin dışında olan zar ile çevrili olduğundan buradan geçemez. Parmak ucu ile baskı yapıldığında kan etrafına yayılır ve parmak çekildiğinde eski haline geri döner. Kaybolması yaklaşık olarak 1-2 haftayı alır. Zor doğum, vakum, forseps kullanılması ile oluşur.

Subgaleal hematom

Epikranial aponevroz ve kemik periostosu arasında olan kanamalarla oluşur. Şişliğe basınç uygulandığında dağılma yapar. Genelde su dolu bir balona benzer. Bazen ciddi kan ile dolu olabilir. Bu nedenle bebekte anemi bile başlatabilirler. Bebekte sarılık oluşabilir veya içinde kalsiyum birikebilir. Bu tarz durumlarda 1-2 ay kadar şişlik kalabilir.

2 Comments

  1. Aynur 25 Temmuz 2016
  2. Ayşe 14 Mart 2018

Leave a Reply