Mol gebelik (Üzüm gebeliği) Mol hidatiform nedir?

mol gebelik

Mol gebelik (Üzüm gebeliği) Mol hidatiform nedir?Mol gebelik yani üzüm gebelik plasentanın anormal doku geliştirmesi ile oluşur. Rahimde üzüm şeklinde bol miktarda oluşum vardır. Anne yaşı artışı ile riski de artar. Kötü beslenen ve sosyoekonomik durumu düşük kadınlarda daha sık görülür. Önceden mol gebelik geçiren kadınlarda görülme riski 10 kat artar.

Mol gebelik 2 şekilde meydana gelir. Komplet mol (Tam mol); gebelikte bebeğe ait hiçbir şey yoktur. Sadece plasenta dokuları vardır. Parsiyal mol (Kısmi); plasenta gelişmiştir fakat bebeğe ait pek çok dokuda vardır. Yumurta hücresini iki sperm döllemiştir. Bebek oluşmuştur ama yaşayamaz.

Mol gebelik belirtileri

Hastada gebeliğin tüm belirtileri vardır. Erken gebelik döneminde kanama, gebelik bulantı ve kusması şiddetlidir, preeklampsi, hipertiroidi, aşırı tüylenme oluşur, üzüm tanesine benzeyen parça düşürme, her iki yumurtalıkta kistleşme oluşur.

Tanı

Mol gebelikte tanı ultrasonografi ile koyulur. Mol gebeliğe ait olan üzüm tanesi şeklinde olan veziküller yan yana sıralanır. Gebelik haftasına göre rahim çok daha büyük durur. Kanda HCG değeri 100 binin üzerindedir.

Mol gebelik tedavisi

Rahimin komple boşaltılması tedavi yöntemidir. Her iki türünde de aynı işlem uygulanmaktadır. Mol gebelik kendini tekrar ettiğinden takibi çok önemlidir. Hasta 1 yıl süre ile gebe kalmamalıdır. Bu nedenle hastaya doğum kontrol hapı verilir. 1 yıl süre içinde her şey normal olursa hastanın gebe kalmasına izin verilir.

Mol gebelik her bin gebelikte bir oranında görünmektedir. Bir defa geçirildikten sonra gebeliğin tekrar mol olması yüzde bir civarındadır. Komplet veya parsiyal mol gebelik yaşayanlarda tedavi sonrası hamilelik oluşur ve sağlıklı bebek doğururlar. Tedavide kemoterapi alanlarda rahatlıkla sağlıklı bebek doğururlar. Mol gebelik geçiren hastalarda  doğum sonrası plasenta değerlendirilmeli ve doğumdan 6 hafta sonra B-HCG değeri bakılarak gestasyonel trofoblastik neoplazi hastalığının kontrolü yapılmalıdır.

Gestasyonel trofoblastik neoplazi

Mol gebeliği gestasyonel trofoblastik hastalığına dönüşebilir. Kanda B-HCG düzeyi düşmez ya da aynı kalırsa veya düştükten sonra tekrar yükselirse GTN hastalığı düşünülür. Vücudun başka yerlerinde olabilen ve yayılan kendini tekrar eden bir hastalıktır. Kemoterapiye iyi yanıt verir.

Leave a Reply