Romatizma: Belirtileri, Nedenleri ve Etkili Tedavi Yöntemleri

Romatizma Nedir?: Kaslarda, kemiklerde, eklem ve bağ dokusunda oluşan hastalıklara romatizma denilir. Romatizma, bazen şişlikler bazen de şekil bozuklukları oluşturur. Genelde iki tip romatizmavardır bunlar; iltihaplı ve iltihapsız romatizmadır. İltihaplı olmayan romatizma boyun, sırt, kol ve bacakların dokularında ağrı ile oluşur. İltihaplı romatizma eklemlerde, bazen organlarda ve yumuşak dokularda oluşan ağrılı iltihaplardır.

Romatizma belirtileri nelerdir?

Kaslarda güçsüzlük, kas ağrıları, sırt ve bel ağrıları, ciltte oluşan döküntüler, tırnak şeklinde olan değişim, deride sertleşme, ağız kuruluğu, gözlerde kızarıklık, görmede azalma, uzun süren ateş, parmaklarda renk değişimi, nefes darlığı, kuru öksürük, kanlı balgam, sindirim şikayetleri, böbreklerde sorunlar, nörolojik değişimler, kalp ve dolaşım sistemi sorunları oluşur.

Eklem romatizması belirtileri:

Eklemlerde şişlik, hareket kabiliyetinde azalmalar, sabahları eklemlerde sertleşme olması, el parmaklarında beyazlaşma, cilt altında bezeler, güneşe aşırı duyarlılık, deride sertlikler, güçsüz olma, kaslarda ağrılar ve gözlerde sık iltihaplanma olması olarak sayılır.

Romatizma tedavisi nasıl yapılır?

Romatizma hastalığının tedavisinde önemli olan, hastanın rahat ve ağrısız olmasını sağlamaktır. Zaman zaman hastalık hızlanır ve ataklar halinde hastayı zorlar. Tedavide, fizik tedavi uzmanı ve ortopedi uzmanı birlikte çalışırlar. Bu sayede hastalık kontrol altına alınır. Romatizma kronik bir hastalıktır ve bu nedenle, hastalık ömür boyu devam edebilir.

İltihaplı romatizma:

İltihaplı romatizma bağışıklığın düşmesi, ürik asit ve mikropların zarar vermesi nedeni ile oluşmaktadır. Vücutta tüm organları etkileyebilir. Ellerde ve ayaklarda şişmeler, his kayıpları, iştah kaybı, şişkinlik, deri altında şişlik olması ve uyku düzensizliği oluşabilir.

Romatizma hastalıkları:

Yumuşak doku romatizması ; En önemli olan romatizmadır, çünkü en fazla görülen romatizma türüdür. Selülit, kireçlenme, belkemiği romatizması, gut ve akut eklem romatizmaları bu grup içindedir.

Eklem romatizmaları, iç organ romatizmaları ve hepsinin bir arada olduğu tipler olmak üzere 4 tip romatizma vardır.

Romatizma neden olur?

Vücutta eklemleri, kasları, kemikleri ve bağ dokularını etkileyen hasarlara romatizma deniliyor. Bu hasarlar nedeniyle eklemlerde şişlik, kızarıklık, hareket sisteminde kısıtlanma ve şekil bozukluğu meydana gelmektedir. Hatta, bazen iç organlar ve bağışıklık sistemi de bu durumdan etkilenir. Genel olarak romatizmanın neden olduğu bilinmiyor, fakat genetik, çevresel faktörler, cinsiyet ve yaş faktörlerinin önemli olduğu düşünülmektedir.

Romatizma ağrısı:

Her romatizma türünde ağrı yoktur. Romatizma denilince, nedense herkesin aklına ağrı gelir. Toplumda soğuk havanın romatizmayı çok etkilediği düşünülür. Soğuk havalarda ve havada nem olduğunda, eklem içinde olan kayganlaştırıcı sıvı akışkanlığını yitirir. Bu nedenle de ağrılar oluşur. Fakat bu durum, sağlıklı olan bireylerde de oluşmaktadır. Romatizmada oluşan ağrılar için kullanılan ilaçlar vardır, bu sayede ağrı kontrol altına alınmaktadır.

Romatizma ilaçları:

Romatizma ilaçları bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Bu nedenle, kan ve doktor takibi ile hasta bu ilaçları kullanmaktadır. Sık sık kullanılan kortizon buna en iyi örnek olarak kabul edilir. İlaçlar hap ve iğne şeklinde kullanılır. Tedavide kullanılan egzersizler, hareketi sınırlanmış eklem ve omurganın eski esnekliğine kavuşması için çok faydalıdır.

Romatizma sadece yaşlılarda mı oluşur?

Romatizma sadece yaşlılarda oluşmaz. Çok genç yaşlarda da romatizma görülmektedir. Çocukluk döneminde oluşabilen romatizma türleri vardır. Erken teşhis ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların ve gelişme geriliğinin önüne geçilmiş olur.

Romatizma genetik midir?

Genlerin romatizma üzerinde etkisi olduğu bilinir. Ailede olan romatizma, sizde romatizmaya yatkınlığın olduğunu göstermektedir. Ama bu kesin bir durum değildir. Bunun için detaylı bir sağlık kontrolünden geçmek gereklidir.

Hamilelik ve romatizma:

Romatizma, anne adayında kontrol altına alınmışsa ve uzun süre hastalıkta alevlenme yoksa gebeliğe izin verilir. Fakat gebelik boyunca hasta kontrol altına alınır. Bazı romatizmalarda gebelikte alevlenmeler meydana gelir. Bu nedenle, doktordan izin almak ve ilaçların kesilmiş olması gerekmektedir. Çünkü bazı romatizma ilaçları anneden bebeğe geçebilmektedir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/romatizma-belirtileri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply