Cilt Lekelerine Karşı 9 Etkili Öneri

Cilt lekelerine karşı 9 öneri

Cilt lekelerine karşı 9 öneri: Cilt lekelerinden kurtulmak ve korunmak isteyenler neler yapmalı? Neleri yapmaktan kaçınmalıdır? Kırışıklık ve yaşa bağlı oluşan cilt problemlerinden sonra en çok şikayet konusu olan cilt lekelerine karşı önerilerin sıralandığı yazımızı mutlaka okuyun.

Daha çok kadınlarda görülen cilt lekeleri dendiğinde, akla yalnızca güneşe korunmasız çıkmaktan kaynaklanan güneş lekeleri gelmektedir. Halbuki yaşlanma, lazerle yapılan peeling uygulamalarının hatalı uygulanması, doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar ve termal ısı gibi durumlar da cilt lekelerine neden olabilmektedir. Lekelerden kurtulmak için bilinçsiz bir şekilde kullanılan bazı krem ve ilaçlar da cilt lekelerine yol açabilmektedir. Cilt lekelerinden şikayet ediyorsanız, bakım yapmaya başlamalısınız.

1- Her zaman güneş kremi kullanın:

Cilt lekelerinde en başta gelen etken güneşin ultraviyole ışınlarıdır. El ve yüz gibi leke oluşumunun en fazla görüldüğü bölgeleri lekelerden korumak için, yaz kış demeksizin 30-50 koruma faktörlü güneş kremlerini kullanmalısınız. Dışarı çıkmadan yaklaşık 20 dakika kadar önce koruyucu kremi sürmeli, dışarıda kaldığınız her üç saatte bir de yenilemelisiniz. Arabaların ve pencerelerin camları güneş ışınlarını önlemez. Dolayısıyla ultraviyole A ışınlarının tamamı, ultraviyole B ışınlarının da %35’i camdan geçmektedir. Gölgede %50, bulutlu havalarda da %60 oranında güneş ışığı alınmaktadır. Bundan dolayı koruyucu özellikteki güneş kremlerini bu tür havalarda da kullanmaya özen göstermelisiniz.

2- Ultraviole A ve B ışınlarına karşı etkili güneş koruyucusu kullanın:

Cilt lekelerinden şikayetçi iseniz, alacağınız güneş koruyucu kreminin ultraviyole A ve B ışınlarına karşı etkili olması gerekmektedir. İçeriğinde özellikle glabridin, nikotinamid, kojik asit ve C vitamini olan koruyucuları tercih etmenizi öneririz.

3- Aşırı makyaj yapmayın:

Pudra ve fondöten gibi makyaj malzemelerinizi kaliteli markalardan seçin. Makyaj altı olarak kullandığınız kremlerin, cilt lekesine yol açabilecek A vitamini, bitki özleri ve meyve asitleri içermediğinden emin olmalısınız. İçeriğinde deodorant, parfüm ve alkol bulunan kozmetik ürünlerini kullanmamaya özen gösterin.

4- A, C ve E vitaminleri yönünden zengin bir beslenme yapın:

C ve E vitamini açısından zengin olan besinler antioksidan yönünden de zengindirler. C vitamini, ciltte kalojen üretimini destekler ve UV ışınlarına karşı ciltte oluşan hasarları onarmaktadır. E vitamini, cilt lekelerini tirozinaz enzimini düşürerek baskılamaktadır. A vitamini sayesinde de cilt yaşlanmaları ve lekeler düzeltilebilmektedir. Bundan dolayı da yeşil yapraklı sebzeler, çilek, kivi, ay çekirdeği, ananas ve badem gibi besinleri beslenme programınızdan eksik etmeyin.

5- Bitter çikolata ve yeşil çay:

Antioksidan özellikleri nedeniyle cilt lekelerinin oluşma riskini düşürmektedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde lekeye neden olan serbest radikalleri dışarı atmakta, cilt yaşlanmasını geciktirmektedir. Aynı zamanda ciltteki kan akışını arttırmakta ve güneşin zararlı ışınlarının etkilerinden korumaktadır. Her hafta 2 defa bitter çikolata ve 3-5 fincan yeşil çay tüketirseniz cilt lekelerine karşı olumlu etkilerini göreceksiniz.

6- Sigara içmeyin:

Cilt lekeleri en çok sigara içenlerde görülmektedir. Sigara, kan dolaşımının yetersiz olmasına ve yeterli oksijen taşınamamasına yol açmaktadır. Bu da ciltteki toksik maddelerin daha az oranda atılması demektir. Sonuç olarak sigara içenlerin cildi daha çabuk yaşlanmakta ve leke oluşumu riski artmaktadır.

7- solaryuma gidiyorsanız dikkatli olun:

Aynı güneşe maruz kaldığınızdaki etkiyi yapacağından cilt lekelerinin oluşabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Solaryuma girdiğinizde, cildiniz UV ışınlarından korunmak için melanin adlı renk maddesini arttırmakta ve kalınlaşmaktadır. Meydana gelen bu durum, cildinizin yaşlanmasına ve cilt lekelerine neden olabilmektedir.

8- Koenzim Q10 takviyesi alın:

Doğal bir şekilde vücutta bulunan Koenzim Q10 maddesi, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalan bir enzimdir. Dönem dönem bu güçlü antioksidanı kullanabilirsiniz. Özellikle cilt lekeleriniz varsa içeriğinde Koenzim Q10 olan koruyucu kremleri kullanmanızı tavsiye ederiz.

9- Tedavi için en uygun zaman:

Kimyasal peeling: Bu yöntemde kojik asit, hidrokinon, arbutin, glikolik asit, azelaik asit ve retinol içerikli kremlerle başlangıç yapılmaktadır. Mevsime bakmaksızın güneşten korunma koşulu ile enzim peeling etkili olmaktadır. Melanin pigmentini önleyen bu peeling uygulaması tek seans olarak uygulanmaktadır. Uygulama sonrası devam kreminin her gün kullanılması başarısını %80-90’lara çıkarmaktadır.

Kriyoterapi: Güneş veya yaşlılık lekeleri için hem ellere hem de yüze uygulanmaktadır. Bu uygulamada sıvı nitrojen sıvı olarak cilde tatbik edilmekte, dokuyu dondurarak tahribata uğratmaktadır. Yaklaşık 21 gün içinde sağlıklı cildin gelmesini sağlamaktadır.

PRP:  Cilt lekelerinin tedavisinde her mevsim uygulanabilen bir yöntemdir. 2-4 haftalık süreçte 3 seans olarak yapılır. Yöntemin içerdiği büyüme faktörleri cildin yenilenmesini sağladığı gibi, lekeye yol açan hücrelerin fazla çalışmasını baskılamaktadır.

IPL ve Lazer: IPL, yoğun atımlı ışık sistemidir ve cilt lekelerinin giderilmesine yöneliktir. Q anahtarlı lazer sistemler, kısa süreli atımlar yapar ve renk hücrelerindeki pigmenti tahrip ederek etki sağlamaktadır. Fraksiyonel lazerler, cilt üzerinde minik sütunlar meydana getirerek kalojen üretimini arttırmaktadır. Bütün lazerli sistemler dermatolog tarafından belirlenerek uygun kişilerde ve uygun cilt lekelerinde kullanılmaktadır.

Leave a Reply