Çıban nedir, neden çıkar ve tedavisi nasıldır?

Çıban nedir, neden çıkar ve tedavisi nasıldır

Çıban, vücudun hava almayan ve sıcak olan bölgelerinde çok daha fazla çıkar. İçi irin dolu şişliklere çıban denilir. Çıban, aslında iltihaplı bir deri hastalığıdır. Kasıklar, cinsel organ, koltuk altı ve göbek gibi noktalarda çok çıktığı gibi sırtta ve yüzde de ortaya çıkabilmektedir.

Çıban neden çıkar?

Vücudumuzda olan kıl köklerinde stafilokok bakterisi çok rahat üremektedir. Bu üreyen bakteriler ile akyuvarlar savaşmaya başlar ve her ikisi de ölür. Bu durumda oluşan atık, o noktada birikir ve çoğalır. Oluşan kese zamanla bakteri kaparak enfekte olur. Deride yumuşak noktalara doğru hareket eden bu kitle, aynı zamanda vücut içinde de hareket eder. Çıban bu noktada oluşur ve baş göstermiş olur.

İlk etapta sivilce gibi olan çıban, zamanla irinle dolarak çıbanı oluşturur. Şişliğin içinde, özellikle çıbanın özü çok tehlikelidir, çünkü bu nokta tekrar çıban oluşturur. Çıban asla patlatılmamalı ve elle temas edilmemelidir. Çoğunlukla kendiliğinden iyileşen çıbanlara bazen cerrahi müdahale edilebilir. Çıban patladıktan sonra bölge ilaç ve solüsyonlarla temizlenmelidir. Sürekli çıban çıkıyorsa kesinlikle antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.

Çıban, vücudun herhangi bir noktasında çıkabilir. Deride oluşan tahriş, kirli toprakla temas, sürtünme, egzama ve mantar çıban oluşumunu kolaylaştırır. Beslenme bozuklukları, vitamin ve protein açısından zayıf beslenme, alkol alma, vücutta enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinde olan eksiklik çıban oluşumuna neden olur. Kansızlık, kanser, kemoterapi, HIV ve şeker hastalığında da çıban oluşur.

Çıban tedavisi:

Çıban, çıktıktan yaklaşık 10 gün içinde kendiliğinden yok olur. Bu süreçte erken olgunlaşsın ve patlasın istiyorsanız, sıcak su kompresi yapmak veya sıcak suya tutmak çıbanın erken olgunlaşmasını sağlar.

Çıban çok büyükse, hastane ortamında kesi atılarak boşaltılmalıdır ve antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.

Çıbanın ilerlemesine ve bulaşmasına engel olmak için, eller düzenli olarak yıkanmalıdır, kullanılan havlu bir daha kullanılmamalıdır. Sargı bezleri düzenli değiştirilmeli ve çıbanın üzeri kapalı tutulmalıdır.

Çıban asla elle patlatılmamalıdır. Bakteri, öldürücü kremler ve batikonla temizlenmelidir.

Evde tedavi nasıl yapılır?

Kuru soğan ocakta pişirilip, çıbanın üzerine sarıldığında çıbanın normalden hızlı olgunlaşması sağlanır.

Keten tohumu dövülüp, balla karıştırıldıktan sonra çıbanın üzerine sürülürse hızla iyileşir.

Kudret narı yağı çıbanı tedavi eder.

Lapa haline gelen semiz otu ve marul çıbanı tedavi eder.

Leave a Reply