İsilik nedir? İsilik nedenleri ve Nasıl Geçer?

Genellikle çocuklarda ve bebeklerde oluşan isilik nedir, neden olur ve nasıl geçer sorusuna yanıt aradık. Terin dışarıya atıldığı noktalar cilt yapısında olan gözeneklerdir. Gözeneklerde tıkanmalar olduğunda, ter deri altında birikmeye başlar ve kaşıntıyla birlikte kızarıklıklar ortaya çıkar. Sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de ortaya çıkan bir durum olan isilik, bebeklerde genelde çok fazla giydirmeye bağlı olarak oluşur. Bebekleri bu nedenle kat kat giydirmemek gereklidir.  İşte, isilik nedir neden olur ve nasıl geçer sorusunun cevapları.

İsilik sıklıkla göğüste, boyunda, karın üzerinde, kol ve bacaklarda genelde kıvrımların olduğu bölgeleri çok fazla severler. Çok şiddetli kaşıntı hissi ve büyük kızarıklıklar ile kendilerini belli ederler. Bebeklerde ve küçük çocuklarda açık tenlilerde çok daha fazla oluşurlar.

İsiliğin 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Miliaria kristalina, deri üzerinde pullu ve içi sıvı dolu kesecikli halidir. Miliaria rubra; deride içi sıvı dolu kesecikler vardır fakat etrafları pembe izle çevrilidir. Miliaria profunda; deri ile aynı renkte küçük şişliklerle oluşur.

İsilik nasıl ve neden oluşur?

Özellikle yaz aylarında ter bezlerimiz sıcak havalarda tıkanabilir. Ter bezleri tıkandığında, ter dışarıya atılamaz ve deri altında birikim yapmaya başlar. Bebeklerde sık yıkanma, ateşli hastalık geçirme ve çok kalın giyinme ile ortaya çıkabilir. Hafif olan türü su dolu kabarcıklıdır. Ağır isilik, kaşıntı ve su toplamış kabarıklıklarla oluşur. Kabarcıkların yanında karıncalanma ve kaşınma ciddi durumdadır.

İsilik nasıl geçerve tedavi nasıl uygulanır?

Eğer, iltihap su dolu keseciklerde ortaya çıkarsa, antibiyotik kullanılarak tedavi yapılmalıdır. İltihaplı isilikte, kıl köklerinde  bulunan küçük ter bezlerinde oluşur. İltihap olmayan isilikte kaşıntı azaltılabilir. İsilik olan bölgeleri sıkan kıyafetler giyilmemelidir. Eğer tekrarlayan isiliğiniz varsa, sıcaklarda klimalı ortamları tercih edin.

Sıcak günlerde duş aldıktan sonra havluyla kurulanmayın, ıslak kalın. Gözeneklerin tıkanmasını sağlayan kremleri, yağları ve makyaj malzemelerini az kullanın ya da kullanmayın. İsilik olan bölge mümkün olduğunca kuru olmalıdır. Kaşıntıya karşı soğuk kompres etkilidir.

İsilik, bebeklerde çok can yakıcıdır. Bu nedenle bebeği sıkı giydirmeyin, pamuklu ve teri emen kıyafetleri tercih edin. Normal bebe kremleri dahil hiçbir krem kullanmayın. Mutlaka çocuk doktoruna gidin. Doktorunuz, kalamin losyonu veya hidrokortizon kremi verecektir.

Bebeklerde isilikle karışan diğer konu, bebek bezi tahrişidir. Sıcak ve sürtünme ile bebek bezi cilt yüzeyinde tahriş yapar. Bu da acı vericidir, fakat deri yüzeyinde olduğundan tedavisi çok daha kolaydır. İsilik, kıl kökü altında olan ter bezlerinde tıkanma ile oluşur.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

İsilikte hafif olan tablo kendiliğinden geçer. Ağır olan tablo için kesinlikle doktora gidilmelidir. Bu arada vücudun serin tutulması, ılık duş almak sizi rahatlatacaktır. Tüm bu işlemleri yaptığınız halde, isilik geçmiyor, hatta yayılıyor ve kaşıntı artıyorsa hemen doktora gidilmelidir. Kaşıntı ile birlikte ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma oluşuyorsa bu durum isiliğin iltihaplı olduğunu gösterir.

İsiliğin olmasını engellemek için ne yapılmalıdır?

Yaz aylarında vücudunuzu ılık su ile yıkayın,

Dar giysiler yerine bol kıyafetler giyin, kıyafetlerin teri emen ve pamuklu olması gerekmektedir,

Sıcaktan terlemeniz varsa hemen kıyafetinizi değiştirin,

Parfüm, bakım ürünleri, makyaj malzemesi, şampuanlara bir müddet ara verin,

Bol su için, yataklarınızı ve çarşaflarınızı pamuklu kılıflarla kaplayın ve sık değiştirin,

Sıcak ve nemli ortamlardan uzak durun, normal ev ısısı 22-24 derece aralığıdır.

Evinizi havalandırın, dışarı çıkarken mutlaka güneşten korunun,

İsilik olan bölgeleri soğuk tutun, bebeklerde mutlaka doktora danışın.

Bebeklerde mutlaka bebeğin tırnaklarını kesin ve bebeğin isilikli bölgeyi kaşımasına engel olun,

Bebeklere pamuklu kıyafetler giydirin. Sıkmayan ve rahat kıyafet tercihi yapın.

Leave a Reply