Boyunda Çıkan Sivilce Nedenleri ve Tedavisi

Sivilceler genelde hormonsal olarak ergenlik döneminde ortaya çıkarlar. Hormonların etkisi ile vücut fazla yağ salgılar ve tıkanan gözeneklerden çıkamadıklarında enfekte olarak sivilceye neden olurlar. Ciltte oluşan ter, yağın vücuttan atılamaması, ölü hücre birikimleri başlıca sivilce nedenidir.  Ergenlik döneminde sık olmasına rağmen bazı insanlarda normal hayatlarında da sivilce çıkar.

Boyunda neden sivilce çıkar?

Boyunda çıkan sivilceler ter ve yağ bezleri, ölü hücre birikimi nedeni ile oluşabilir. Ayrıca, deterjan alerjisi kaynaklı da oluşabilir. Kullanılan deterjan alerji yaptığında boyun ve göğüs bölgesinde sivilce oluşabilir. Özetle, deterjan ile yıkanan tüm kumaşlar vücudunuza değdiği noktada alerjiye neden olur. Bu nedenle uzmanlar, hassas ciltler için alerji yapmayan hipoalerjenik deterjanlar kullanmanızı önerirler. Alerji sadece deterjan değil kullandığınız parfüm, krem, saç kremi, saç boyası ve şampuan gibi ürünlerle de oluşabilir. Özellikle fazla ter başlıca sivilce nedenidir.

Kadınlarda adet döneminde olan hormon değişimleri, artan hormonlar sivilce oluşumuna neden olur. Başta yüz ve boyun bölgesinde sivilceler ortaya çıkar. Bu dönemde doktorlar cilt temizliğine dikkat etmenin çok faydalı olabileceğini söylemektedir.

Boyunda çıkan sivilce nasıl geçer?

Boyunda ve yüzde çıkan sivilceler inatçıdır. Cildi temiz tutmak ve eczanelerden alınan çeşitli merhemler sivilce tedavisinde etkilidir. Fakat, bir süre zarfında bu yollar etkili olacaktır. Sivilceleri sıktığınızda sivilce içinde olan bakteriler, cilt yüzeyine yayılarak diğer gözenekleri enfekte etmekte ve sürekli sivilce oluşturmaktadır. Unutulmaması gereken şey sivilcenin iz bıraktığıdır. Sıkılan sivilce mutlaka cilt yüzeyinde kalıcı yara dokusu oluşturur.

Boyun bölgesini düzenli yıkamak ve temiz tutmak önemlidir. Özellikle terlediğinizde terin bu bölgede kalmasına izin vermeyin.

Boyun bölgesinde sivilce varsa bir sivilce merhemi kullanabilirsiniz. Bu bölgede olan sivilceler asla sıkılmamalı ve sabırlı olunmalıdır.

Bol su için. Vücudunuz susuz kaldığında sivilce oluşumu hızlanır.

Saçlarınız asla boyunla temas etmemelidir. Saçlarda olan yağ sivilceye neden olur.

Elleriniz ile sivilcelere dokunmayın, çünkü ellerinizde bulunan bakteriler sivilce oluşumuna neden olur.

Gece yattığınız yastık yüzü düzenli olarak değişmelidir. Havlular ortak kullanılmamalıdır.

Kullanılan şampuan ve saç kremi kaliteli olmalıdır. Parfümlü saç bakım ürünleri cildi çok daha tahriş eder. Bu ürünler kullanılmamalıdır.

Giyilen tişörtler ve gömlekler boynunuzu sıkmamalı veya sürtmemelidir. Nefes alan, pamuklu ve rahat yakalı ürünler tercih edilmelidir.

Kuvvetli kokusu olan kozmetikler kullanılmamalıdır. Çene bölgesinde çok fazla sivilce varsa, bu durum hormonsaldır hemen bir test yapılmalıdır.

Leave a Reply