Saç Derisinde Egzama Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

Egzama, saç derisinde oluşan pullanma, yara ya da çeşitli deformasyon, deride şişme, renk değişimi, kaşıntı ve kuruluk gibi belirtiler veren egzama bir grup cilt hastalığının tanımıdır. Bu belirtilerin saç derisinde olması durumunda, saç derisi egzaması görülür. Genel olarak vücudun yağlı kısımlarında ortaya çıkar. 5-7 gün içerisinde ortaya çıkıp bir ay sonra kendiliğinden kaybolmaktadır.

Saç Derisi Egzaması Neden Olur? 

Kesin nedeni bilinmeyen egzamaya diğer hastalıklar, irritan maddeler, alerjiler neden olabileceği gibi genetik faktörler de neden olabilir. Hastalık bulaşıcı olmamakla birlikte, gebelik döneminde hormonal dengenin bozulması sonucu hastalık ortaya çıkabilir. Yeni doğan bebeklerde de kafa derisinde döküntüler görülebilir.

Bazı kişilerde stres ve alkol tüketiminden dolayı egzama ortaya çıkabilir. Ayrıca kişinin ani hava değişimi yaşaması sonucunda da derinin kuruması ve dökülmesi görülebilir. Cildine uygun olmayan şampuanları kullananlarda da hastalık ortaya çıkabilir.

Belirti ve Bulgular

Egzama, etkilediği bölgede yayılım göstermeye devam eder. Yağlı cilt, kabuklanma, saç dökülmesi, kafa derisinde döküntüler, kepeklenme, saç derisinde kırmızı lezyonlar görülmesi egzamaya işaret eder. Egzamanın belirtileri sedef hastalığı ile benzerlik gösterdiği için ayırt etmek amaçlı saç derisinden alınan döküntü biyopsi olarak alınıp incelenebilir. Sonuçlara göre hastalığın kesin tanısı konur.

Tedavi

Hastalığın tedavisi için genelde saçta kepeklenme ve döküntüyü önleyen şampuanlar kullanılmaktadır. Reçete edilen bu şampuanların kullanılmasıyla hastalık belirtilerinde azalma olacaktır. Etkilenen bölgeye uygulanan şampuanın gereğinden fazla kullanımı olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bu şampuanların kullanıldığı süreçte kaşıntılar biraz artış gösterebilmektedir. Lezyonların patlamasına neden olabileceği için bu bölgeleri kaşımak kötü sonuçlara yol açabilir. Açılan bu yaralardan enfeksiyon kapma ihtimali yüksektir.

Egzamada Bitkisel Tedavi

Egzama hastalığına yakalanan kişilerin uygulayacağı bitkisel yöntem şu şekildedir:

  • Saçlar yıkanmadan önce, zeytinyağı saç diplerine masaj yaparak sürülür.
  • Zeytinyağı saç derisinde bu şekilde 1 saat boyunca bekletilir. Ardından doktorunuz tarafından reçete edilen şampuan ile saçlar iyice durulanır. Bu uygulama ile kısa zamanda olumlu etkiler görülecektir.

Bir diğer yöntem ise:

  • Bir kabın içerisine 2 bardak su konulur ve 10 gram ısırgan otu üzerine eklenerek 20 dakika kısık ateşte kaynatılır. Ardından 1 saat soğumaya bırakılan karışım saç diplerine masaj şeklinde uygulanır ve ardından saç bir örtü ile kapatılır. Bu şekilde gece boyunca saç kapalı kalarak uyunur. Uyanınca saçlar iyice durulanır.

 

One Response

Leave a Reply