Sedef Hastaları Nasıl Beslenmeli

Sedef hastalığında nasıl bir beslenme programı uygulanmalı. 15 ile 25 yaş arasında görülme sıklığı çok fazla olan sedef hastalığı bir cilt hastalığıdır. Dirsek, diz, kafa derisi, sırt, yüz ve avuçlarda kırmızı lekelenmelerin ve kabarcıkların oluşmasına sedef denilmektedir. Sedef hastalığı yalnızca görüntü olarak kendini göstermez. Kırmızı ve beyaz kabarcıkların yanı sıra sedef hastalarında bu belirtilerle birlikte bölgede kaşıntı ve yanma hissi de oluşacaktır.

Sedef hastalığı kronik bir hastalıktır ve tekrarlamaktadır. Sedef hastalığının yoğun olarak görüldüğü kafa derisi ve yüz gibi bölgeler bulunmaktadır. Ancak şu bölgede asla bulunmaz gibi bir şey söylemek mümkün değildir. Sedef her bölgede oluşabilecek bir cilt hastalığıdır.

Sedef hastalığı kronik bir hastalıktır. Birçok arklı sebepten oluşurken, en başlı sebebi şüphesiz ki strestir. Tüketilen besinler sedef hastalığına sebep olmaz. Ancak sedef hastalığı olan kişilerde bazı yiyecekler hastalık etkilerini artıracak etkiye sahiptir.

Peki, sedef hastaları nasıl beslenmelidir?

Gluten ve Maya

Bütün sedef hastalarına gluten ve mayanın dokunduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Ancak gluten ve maya tüketimi bazı sedef hastalarına ciddi anlamda zarar verecek etkidedir. Bu hastalar gluten ve mayanın dokunup dokunmadığını ancak kendileri anlayabilirler. Mayalı bir gıdanın tüketilmesinden sonra belirtilerin kendini göstermesi, gluten tüketiminden sonra belirtilerin oluşması sedef etkilerini artırmaktadır. Mayanın dokunduğu kişiler özellikle mayasız besinler tüketmelidir. Gluten dokunan kişiler ise glutensiz un ile beslenmelidir.

Mandıra

Mandıra ürünleri bazı sedef hastalarına dokunmaktadır. Mandıra ürünlerinin tercih edilmesi durumunda sedef etkileri artıyorsa mandıra ürünlerinin sizin sedef hastalığınız üzerinde olumsuz etki yarattığı gözlemlenmektedir. Bu durumda tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine yarım yağlı süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Bu sayede sedef etkilerini azaltmaya başlayacaktır.

Balık ve Omega 3

Balık ve omega üç kalp ve damar sağlığı açısından çok büyük öneme sahiptir.. Bunun aksi olarak sedef hastalığına karşı balık ve omega 3’ün her hangi olumlu bir etkisinin olduğu tespit edilmemiştir. Ayrıca bazı hastalarda da balık tüketimi sonrasında sedef hastalığı belirtilerinin arttığı gözlemlenmektedir.

Antioksidan Yönünden Zengin Gıdalar

Meyve, sebze, fındık ve tam tahıllı ürünler antioksidan açısından zengin olan gıdalardır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmanızı sağlayan antioksidan bakımından zengin olan gıdaların tüketimi bazı sedef hastalarına zarar vermektedir.

Alkol

Alkol her açıdan vücuda zararlıdır. Ancak sedef hastalarının da vücudunda oluşan kabarcık ve kızarıklıkların artmasında önemli bir etkisi bulunmaktadır. Özellikle bazı sedef hastaları alkole karşı çok hassastır. Bu hassasiyetleri ise onların alkol kullanmasıyla lezyonların artış göstermesine sebep olmaktadır.

A ve D Vitamini

Kavun, havuç, mango, karpuz A ve D vitamini açısından zengin olan besinlerdir. Bu besinler vücuda çok faydalıdır ve bu nedenle de mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdendir. Ancak bu besinler bazı sedef hastalarına zarar verecek niteliktedir. Bunun için de sedef hastaları bu besinleri tüketirken kendilerine zarar verip vermediğini anlamak için mutlaka bir yemek günlüğü tutmalı ve bu yemek günlüğüne göre hangi gün kaşıntı ve yanmalarının arttığını tespit etmelidir.

Bitkisel Takviyeler

Bitkisel takviyeler genel olarak sağlık açısından çok büyük önem taşımaktadır. Ancak sedef hastalarına bitkisel tedavinin zarar verme ihtimali de bulunmaktadır. Eğer ki bitkisel takviye alındığında vücuttaki belirtiler şiddetlenerek devam ediyorsa bitkisel takviyelere karşı alerjiniz olabilir. Bu durumda bitkisel takviye alımından kaçınmanızda fayda vardır.

Diyet Tedavide Etkili Olur Mu?

Sedef hastalarının diyet yapması hastalığı tedavi etmez. Ancak hastalık belirtilerinin artmamasını, minimize edilmesini sağlamaktadır.  Sedef hastalığı diyetleri size dokunan besinleri keşfetmeniz üzerine şekillenmektedir. Glutene karşı hassasiyeti olanlar glutensiz diyet yaparlar. Bu durum sedef hastalığına tek bir diyet uygulamanın yanlış olduğunu birkaç diyetin uygulanabilir olduğun göstermektedir. Peki, sedef hastalığında hangi diyetler yapılmaktadır?

Düşük Kalorili Diyetler

Bazı diyetler özellikle düşük kalori üzerinedir. Yüksek kalori birçok zaman sedef hastalığını tetikleyen bir etmen olmaktadır. Kilolu kişilerde ve obezite hastalarında sedef hastalığı belirtilerini çok daha fazla göstermektedir. Bu durumda düşük kalorili diyet uygulayarak sedef hastalığının belirtilerini minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Glutensiz Diyet

Gluten özellikle çölyak hastalarına dokunan maddedir. Bunun için de çölyak hastaları glutensiz diyetler yapmaktadır. Her sedef hastasıda olmasa da bazı sedef hastalarında da gluten hassasiyeti görülme ihtimali bulunmaktadır. Gluten hassasiyeti görülen hastalar glutensiz diyet yapmalıdır. Bu sayede glutenin artırdığı sedef etkilerinden de korunmuş olacaksınız.

Sağlıklı Beslenmek

Bütün insanlar özellikle de sedef hastaları sağlıklı bir yaşam sürmek için sağlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Özellikle yağlı ve fast food gıdalardan uzak durmalıdır. Bunun yerine kendine dokunmayan meyve ve sebzelerle beslenmelidir.

Leave a Reply