Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı neden olur? nasıl nasıl geçer tedavisi nasıl yapılır?: Kaşıntı, cilt yüzeyinde oluşan rahatsızlık verici bir histir. Genelde vücudun bir bölgesinde ya da tamamında oluşabilir. Ciltte kızarıklık, kabartı ve döküntü meydana gelebilir. Bazı cilt hastalıklarında, alerjilerde, böcek ısırıklarında, mantar, bağırsak parazitleri, böbrek, karaciğer ve tiroid bezi hastalıklarında kaşıntı oluşabilir. İsilik ve kurdeşen zaten bilinen kaşıntı nedenleridir. Kaşıntıya neden olan hastalık anlaşılıp, tedavisi yapılınca kaşıntı kendiliğinden durur. İşte, kaşıntı nedenleri;

Kaşıntınız varsa, soğuk su ile yıkanmak, cildi nemlendirmek, parfümsüz ürün kullanmak, pamuklu kıyafet ve iç çamaşırı tercih etmek ve kaşınan noktaya kalamin losyonu sürmek rahatlamayı sağlar. Fakat kaşıntının nedenini anlamak ve tedavi etmek, kaşıntıyı komple bitirir ve rahatlatır.

Kaşıntı nedenleri nedir?

Alerjiler;

Alerjen olan bazı maddelere karşı bağışıklık sistemimiz yoğun tepki verir. Fazla antikor üreterek bu maddelerin ciltten atılması için uğraşır. Fakat bu sırada ciltte kaşıntı, döküntü ve şişmeler oluşabilir. Alerji kaynaklı olan kaşıntılara karşı dikkat edilmesi gereken en önemli şey, alerjenlerden uzak durmaktır. Bazı bitkiler, polenler, kumaşlar, boyalar, lastik eldivenler, böcekler, parfüm ve benzeri pek çok alerjen vardır. Astım, egzama ve saman nezlesi olan kişilerde, alerjiye bağlı olarak kaşıntı çok daha fazla görülmektedir.

Kuru cilt yapısı;

Ciltte oluşan kaşıntı, bazen cilt yapısının kuru olması nedeniyle meydana gelebilir. Kaşıntı dışında, kuru ciltte başka hiçbir belirti oluşmaz. Havanın neminin düşük olması, klimalı ortamda olmak, klorlu su ve çok banyo yapmak cilt kuruluğuna neden olur.

Güneş ışınları;

Güneş ışığına maruz kalmak kaşıntı oluşturabilir. Güneş ışığı altında kollarda kırmızı noktalar ve kaşıntı varsa, güneş size alerji yapmış olabilir. Güneşe çıkarken korunmak durumu düzeltebilir. Çok yaygın görülen bir durumdur.

Cilt hastalıkları ve enfeksiyon;

Çeşitli cilt hastalıkları, egzama, bit, uyuz, kurdeşen, kepek ve mantar kaşıntıya neden olur. Cilt hastalıkları kaynaklı olan kaşıntılarda, kaşıntı bir noktayı etkileyerek kırmızı lekeler, tahriş ve kabarmalara yol açabilir. Bu durumda mutlaka bir doktora gitmek gereklidir.

Kurdeşen;

Alerjen  maddelere karşı vücudun ürettiği histamin, cilt hücreleri tarafından çok salgı yaparsa kurdeşen oluşur. Ciltte, kırmızı veya beyaz kabarcıklar oluşur ve kaşıntı çok fazladır. Akut ve kronik olmak üzere iki türü vardır. Akut olan kurdeşen grip, soğuk algınlığı ve bazı yiyeceklere karşı oluşur. Kronik olan ise, histamin salgılanması ile meydana gelir.

Menopoz;

Menopoz döneminde hormonlarda çok fazla değişim olur. Ciltteki sinir uçları bu hormonlardan çok etkilenir ve vücudun pek çok noktasında kaşıntı oluşur. Bol su içmek, cildin kurumasını engellemek, güneşten ve sigaradan uzak durmak bu kaşıntıları önleyecektir.

Hamilelik;

Hamilelikte karın, uyluk, göğüs ve kollarda kaşıntı olur. Hamilelikte bu tarz kaşıntılar, hormonlardan kaynaklanmaktadır ve hamileliğin sonunda kendiliğinden geçer.

İlaçlar;

Penisilin, mantar ilaçları, aspirin, bazı antibiyotikler veya bazı farklı ilaçlar kaşıntıya neden olabilir. Bu durumda doktora danışıp, kaşıntı yapan ilaçların değiştirilmesi gerekir.

İç hastalıkları;

Karaciğer, tiroid bezi, çölyak, böbrek, anemi ve lenfoma gibi hastalıklarda kaşıntı oluşabilir. Bu hastalıklarda bazen cildin tamamı ya da bir noktası etkilenir. Hastalık tedavi edildiğinde ya da kontrol altına alındığında kaşıntılar da bitmektedir.

Kaşıntınız çok şiddetliyse, uzun sürüyor ve tekrarlıyorsa, sarılık, nefes darlığı, ciltte iltihap varsa ve tüm vücut kaşınıyorsa hemen bir hastaneye gidilmelidir.

Kaynak: nedenolur.net/kasinti-neden-olur

Leave a Reply