Buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler

Hangi yiyecekler buzdolabında saklanmamalı.Mutfakların demirbaşı olan buzdolabı, tükettiğimiz gıdaların uzun müddet saklanmasını ve tazeliğini korumasını sağlamaktadır. Ama her besin maddesi buzdolabında saklanamıyor. Buzdolabı, her gün tükettiğimiz besinlerin daha uzun dayanmasına imkan sağlamakta, olası hastalıkların riskini azaltmaktadır. Ancak her besinin buzdolabına konularak muhafaza edilmesi uzmanlar tarafından uygun görülmemektedir. Yazımızda, buzdolabında saklanmaması gereken yiyecekler ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Buzdolabına konulmaması gereken besinler:

  • Bal:

Baldaki yoğun şeker ve asidik yapı, bozulmaya yol açan mikroorganizmaların üreyip çoğalmasını önlemektedir. Bundan dolayı balın karanlık, kuru ve oda sıcaklığında bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Balın buzdolabında saklanması kristalleşmesine yol açacaktır.

  • Kahve:

Kahve buzdolabına konulursa, tıpkı bir sünger gibi tüm kokuyu kendi üzerine çekecektir. Buna bağlı olarak hem tadı hem de aroması bozulacaktır. Öğütülmüş olan kahve ve kahve çekirdeklerinin, hava geçirmez cam kavanozlarda ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklanması gerekir. Bu sayede kahve tazeliğini koruyacak ve aromasını kaybetmeyecektir. Eğer kahve öğütülmemiş haldeyse yani tam kahve tanesi şeklinde ise, daha sonra kullanmak amacıyla derin dondurucuda saklanabilir. Hava geçirmez ambalajın içerisinde 30 gün süreyle derin dondurucu da kalabilir.

  • Zeytinyağı:

Eğer zeytinyağını buzdolabında saklamayı düşünüyorsanız yanlış yaparsınız. Çünkü zeytinyağı buzdolabında yoğun bir kıvama gelerek tıpkı tereyağı gibi sertleşir. Bu nedenle de kullanmakta zorlanırsınız. Saf zeytinyağını karanlık ve serin bir alanda saklamalı kesinlikle buzdolabına koymamalısınız.

  • Soğan:

Soğan iyi hava alabilen serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Eğer uzun süre saklanacaksa havayla mutlaka temas etmelidir. Poşette tutuyorsanız kesinlikle çıkarmalısınız. Kabuğu soyulan veya kesilmiş olan soğanlar nemini kaybetmeye ve kurumaya başlar. Bundan dolayı bu durumdaki soğanları sarıp buzdolabında saklayabilirsiniz.

  • Patates:

Buzdolabında saklanan patateslerin nişasta yapıları bozulmakta, buna bağlı olarak da lezzeti yok olmaktadır. Patateslerinizi naylon poşetteyse çıkarıp kağıt kese kağıdının içinde ya da karton kutuda rahatlıkla saklayabilirsiniz. Patatesin serin, kuru ve karalık bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Eğer patatesleri yıkayıp sakladığınız zaman ise, çok daha kolay bir şekilde bozulmasına imkan verirsiniz.

  • Sarımsak:

Sarımsak buzdolabında saklanırsa kısa zamanda çimlenmeye başlayacaktır. Bu nedenle sarımsağın karanlık ve kuru alanlarda saklanması önemlidir.

  • Domates:

Buzdolabında muhafaza edilen kesilmemiş domatesler, dolabın soğuk ortamında tazeliğini yitirmekte ve yumuşamaktadır. Tıpkı bekleyen elmada olana benzer bir şekilde domatesin de kepeklenmesi söz konusudur. Bundan dolayı, domatesi az ve çabucak tüketebileceğiniz kadar satın almaya çalışın.

  • Kavun – karpuz:

Aldığınız kavun ve karpuzu kesmeden oda sıcaklığında bir yerde muhafaza ederseniz, içindeki beta-karoten ve likopen maddelerini çok daha iyi korumuş olacaksınız. Fakat kesilen kavunun ve karpuzun kesinlikle sarılarak buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir.

  • Muz, kayısı, şeftali, kivi, mango, avokado ve siyah erik:

Sıraladığımız meyvelerin olgunlaşana dek oda sıcaklığında saklanması gerekir. Bu sayede besin değerlerini de muhafaza etmiş olursunuz. Henüz daha olgunluğa ulaşmayan meyvelerin buzdolabında saklanması olgunlaşma sürecinin yavaşlamasına neden olur. Olgunlaşan meyvelerin buzdolabına konulması ise, daha çabuk kararmasına veya yumuşamasına yol açacaktır.

  • Fesleğen:

Eğer fesleğeni buzdolabına koyarsanız çok çabuk solmasına neden olursunuz. Bununla birlikte fesleğen buzdolabındaki diğer kokuları da üzerine çekecektir. Fesleğenin en etkili saklanma tekniği, bir bardak suyun içerisinde oda sıcaklığında tutulmasıdır. Fesleğenin uzun süre beklemesi gerekiyorsa, kurutulup saklanması daha iyidir.

  • Çikolata:

Buzdolabında saklanan çikolatanın yağı donar ve çikolatanın üzerini kaplar. Çikolatanın görünümü ve tadında bozulma meydana gelir. En ideal çikolata saklama yöntemi, 20 derece yani oda sıcaklığıdır. Özellikle nemi olmayan serin yerlerde saklanması gerekmektedir.

Kaynak: Bu yazı, hurriyetaile.com/sizin-icin/beslenme-diyet/domatesi-buzdolabinda-saklamayin_17660.html#detail kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

One Response

  1. domates yiyen adam 26 Mayıs 2018

Leave a Reply