Boyun ve bel ağrılarının manuel terapi ile tedavisi

Manuel terapi uygulaması ile bel ve boyun ağrılarının tedavisi: Yalnızca el ile yapılan ve hiçbir cihaz veya cerrahi yöntem kullanılmadan yapılan terapiye manuel terapi adı verilmektedir. Manuel terapi, vücudun iyileştirme mekanizmasının harekete geçmesini sağlamaktadır ve ilerlemiş ülkelerde sigorta kurumlarının karşıladığı bir tedavi yöntemidir.

Bu yöntemin geliştirilmesi ve her il ve ilçede en az bir manuel terapi uzmanı bulundurulması amacıyla yapılan çalışmalar ülkemizde halen devam etmektedir. Bu yöntemin uygulanmasıyla, insanları gereksiz pek çok ameliyattan ve ilaç kullanımından kurtarmak, rahatsızlıkların tekrar etmeksizin tedavi edilmesi hedeflenmektedir.

Manuel terapi ile kireçlenme, sinir sıkışması, kanal daralması, kayma, düzleşme ve fıtıktan kaynaklanan omurga ağrılarında oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Uygulanan yöntemin yetmediği yerlerde refleksoloji, homeopati, dorn terapi, aromaterapi, egzersiz, masaj ve beslenme gibi uygulamalardan da destek alınabilmektedir. Terapinin uygulanma aşamasında doktorla fizyoterapistin yardımlaşması başarılı bir tedavi süreci açısından oldukça önemlidir.

Manuel terapi kimler tarafından yapılmalıdır?

Manuel terapi, fizyoterapistler tarafından geliştirilmiş ve yaygın bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Manuel terapi yöntemini uygulayan kişinin uzman bir fisyoterapist olduğundan emin olmalısınız. Bu yöntemde el yatkınlığı da oldukça önemli bir konudur ve her uzmanın uygulaması arasında farklılıklar olabilmektedir. Deneyim ve tecrübe ile birlikte el yatkınlığının olması, tedavinin sonucuna doğrudan etki etmektedir.

Ağrıları olan hastaların uzun yıllar sıkıntı çekmeleri tedavi sürecini etkilese de manuel terapiden yarar görmelerini fazlaca etkilememektedir. Şeker, kemik erimesi, tansiyon, ankilozan spondilit, kalp pili, gebelik, romatizmal hastalıklar, pıhtılaşmama problemi gibi noktaların fizyoterapiste mutlaka söylenmesi gerekir.

Uygulanan tedavi neticesinde sorunların aynı şekilde yinelemesi çok düşük bir ihtimaldir. Fakat yaşam tarzına özen göstermeme, travma yaşanması veya çalışma şartları gibi bazı faktörler nedeniyle sorun yaşanabilmektedir. Bu durumda olduğunu düşünen kişi, mevcut durumu daha da kötüleşmemesi içim hemen fizyoterapistine başvurması gerekmektedir. Bu sayede, daha kıza bir zaman diliminde tedavi olma imkanı sağlanabilir.

Manuel terapi hangi sorunlarda uygulanır?

İyileşmeyeceği düşünülen boyun düzleşmesi gibi sorunlar, aslında manuel terapi sayesinde çok kolay bir şekilde iyileştirilebilmektedir. Bu tür rahatsızlığı olan kişiler, genellikle bu sorunlarının iyileşmeyeceğini düşünürler ve yaşamları boyunca bu sorunla yaşamak durumunda kalırlar. Düzleşme, tedavi edilmediğinde kireçlenme ve fıtığı da tetikleyebilmektedir.

Hizalanma problemi bulunan bir omurgada, yük hatalı bir şekilde bindiği için aşırı yüklenme olan bölgelerden fıtıklaşma söz konusu olabilmektedir. Fıtıklaşma meydana gelen yerdeki yük azaltılmadan fıtığın eski yerine gelmesi mimkün değildir. Bu aşamada ameliyatla fıtığı çıkarmak, yükün yeniden değişik yerlere binmesine yol açar. Bundan dolayı da fıtık tekrardan ortaya çıkacaktır. Fiziksel bir tedavi yapılarak, yükün dengeli şekilde binmesinin sağlanması manuel terapi ile mümkün olabilmektedir. Yük dengeli ve düzgün olarak bindiğinde, omurga toprlanacak ve kendisini iyileştirme olanağı bulacaktır.

Yükün dengesiz bir şekilde bindiği yerlerde kireçlenme meydana gelebilir. Kireçlenme ise, sinrilere bası uygulayacak düzeye geldiğinde ağrı ve uyuşma gibi sorunlar olacak, fıtık gibi ciddi problemler meydan gelecektir. Eklemlerde ise, kireçler noktasal ağrılar ve eklem kilitlenmesine yol açabilmekte, aynı zamanda tüm hareket fonksiyonlarını imkansız bir hale sokabilmektedir.

Hareketsiz kaymalar olarak adlandırılan bel kayması gibi sorunlar da manuel terapi yöntemi ile düzeltilebilmektedir. Özellikle birinci derece kayma sorunlarında manuel terapinin başarı oranı bir hayli yüksektir.

Leave a Reply