Kivi neye iyi gelir, kivinin faydaları

Kivi’nin faydaları ve besin değerleri

Kivi neye iyi gelir, kivinin faydaları: Uzak Doğu’da ve Avustralya kıtasında popüler bir meyve olan kivi, ülkemizde de popüler hale gelmiş hatta yetiştiriciliğine de başlanılmış bir meyvedir.

Ülkemizde yetiştirilmeye başlamasıyla birlikte makul fiyatlara gelen kivi, lezzetli olduğu kadar sağlık bakımından da oldukça faydalıdır. Önemli bir C vitamini kaynağı olan kivi’de zengin antioksidanlar yer almaktadır. Kivi’nin faydalarına geçmeden önce besin değerlerini kısaca inceleyelim.

Kivinin besin değerleri nedir?

Yaklaşık 70 gram ağırlığında ortalama bir kivide 43 kalori ve 2,6 gram lif bulunur. Sindirimi kolay olan kivi’nin içerdiği lif, bir kişinin günlük lif ihtiyacının %10’unu karşılamaktadır.

C vitamini yönünden çok zengin bir meyve olan kiviyi günden 1 adet tüketerek, günlük C vitamini ihtiyacının %124’ü karşılanabilmektedir. Özellikle kış aylarında tükettiğinizde sizi soğuk algınlıklarına karşı korur. Kivi’nin içeriğinde bir bireyin günlük ihtiyacın %7’sini karşılayacak kadar potasyum, %6’sını karşılayacak kadar magnezyum, %3’ünü karşılayacak kadar A vitamini ve B6 vitamini, %2’sini karşılayacak kadar demir, niasin, E vitamini, demir ve riboflavin bulunmaktadır.

Kivinin faydaları nelerdir?

İçeriğinde bulunan zengin C vitamini ve antioksidanlar kanser, kalp hastalıkları ve birçok hastalığın riskini düşürmektedir. Kivi tüketen kişilerin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkıda bulunan kivi’nin en önemli 7 faydasını sizler için sıraladık.

1- Kardiyovasküler açıdan yararları:

İçeriğinde bulunan lif, pek çok hastalığa karşı koruyucu etki sağlamaktadır. Yapılan çalışmalarda lifli beslenme diyetlerinin kolesterol düzeylerini düşürdüğü ve sonucunda da kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde minimize ettiği belirlenmiştir. C vitamini güçlü bir antioksidandır ve kivide bol miktarda bulunur. Bu nedenle de oksidatif strese ve kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığın nedeni olan serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır.

C vitamininin yüksek tansiyonu düşürdüğü de bilinmektedir. Bunun anlamı da kivide bol miktarda bulunan C vitamininin, kardiyovasküler riskinde düşme sağlamasıdır. C vitamini kan damarlarını genişletmekte, damar sertliği, yüksek kötü kolesterol, göğüs anjini ve konjestif kalp yetmezliği gibi sorunların önlenmesine de katkı sağlamaktadır.

Düzenli bir biçimde kivi tüketildiğinde kandaki trigliserit oranı da azaltılabilmekte ve pıhtı atma riski düşmektedir. Kivi aynı zamanda oldukça iyi bir E vitamini, potasyum, magnezyum ve bakır içermektedir. Bunların tümü kardiyovasküler sistem sağlığında gereken maddelerdir.

2- Kanserin önlenmesinde yardımcıdır:

Serbest radikaller oksidatif akciğer, mide kanseri, kolon kanseri ve daha birçok kanserle bağlantılıdır. Kivideki zengin C vitamini, zeaksantin ve lutein gibi antioksidanlar bu serbest radikallere karşı savaşmaktadır. C vitamini E vitamininin vücudumuzda yeniden oluşturulmasına da katkı sağlamaktadır.

3-  Eklem ve kemik sağlığına iyi gelir:

Kivide bol miktarda bulunan C vitamini, vücutta karşılaştığı serbest radikalleri nötralize etmektedir. Serbest radikaller sağlıklı olan hücrelere zarar vermekte, kemikler ve bağ dokularında enflamasyona yol açmaktadır. Bundan dolayı da C vitamini eklem iltihabı ve kemik hastalıklarının belirtilerini önemli ölçüde düşürmektedir. Kivideki potasyum da kemiklerin zayıflamasını önlemektedir.

4- Sindirimin sağlıklı çalışmasını sağlar:

Kivinin içeriğinde bulunan lif, alınan besinlerin mideden kalın bağırsağa gerektiği hızda ilerlemesine katkı sağlar. Bu sayede de sindirim sisteminin parçaları fazla çalışmaz. Vücuttaki kimyasalların en ideal dengede olmasını ve sindirimde gereken mikroorganizmaların sayısını arttırmaya destek verir.

5- Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar:

Tüketilen besinlerin ideal hızda sindirim sisteminde ilerlemesini sağlayan lif, kan şekeri emiliminde de düzenleme yapar. Şekerin aşırı alınması ani kan şekeri yükselmelerine, şeker alımındaki azalma da kan şekerinin ani düşmesine yol açabilmektedir. Kivinin içeriğindeki lif bu durumların oluşmasının önüne geçmektedir.

6- Akciğer sağlığına iyi gelir:

Kivideki C vitamini birçok meyveden çok daha fazladır. Astım, nefes darlığı ve öksürük gibi sorunlarda olumlu etki yapar. 6-7 yaş aralığında olan 18 bin çocuğun katıldığı İtalya’daki bir araştırma çalışmasında kivi ve turunçgiller tüketen çocukların %44’ü çok daha az hırıltılı solunum yapmakta, %32’si çok daha az nefes darlığı yaşamakta, %28 daha az burun akıntısı ile %25’i de daha düşük kronik öksürükle karşı karşıya kalmışlardır.

7- Kivi çekirdeği iyi bir omega-3 kaynağıdır:

Balıklardaki kadar olmasa da kivi çekirdekleri iyi bir omega-3 ve alfa linoleik asit içermektedir. Bunlar vücutta üretilememektedir ve mutlaka diyetle birlikte alınmalıdır. Metabolik sağlık, eklem ve kalp sağlığı bakımından yararlı olan omega-3’ü bitkisel olarak alabileceğiniz en önemli ve etkili kaynak kividir.

Leave a Reply