Boğaz ağrısına iyi gelen bitki çayları

bogaz-agrisina-iyi-gelen-bitki-caylari

Boğaz ağrısı, grip ve soğuk algınlığı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazen bademcik iltihabı gibi hastalıklar kaynaklı olabilir. Boğaz ağrısı yanında halsizlik ve ateş de varsa bu durumda mutlaka hemen doktora gitmek gereklidir. Evinizde boğaz ağrısını engelleyen ve tedavi edebilecek bazı bitkilerden yararlanabilirsiniz. 

Bazı bitkiler, boğazı yumuşatır ve ağrıyı yavaşlatır ve hafifletir. Bu nedenle bu bitkiler rahatlıkla boğaz ağrısında kullanılır. Fakat, bitki çaylarını demlerken bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Pek çok bitki çayı demlendiğinde içinde uçucu olan kimyasallarını kaybeder. Bu nedenle hem demleme ve hangi bitkilerin kullanılması gerektiğine dikkat edilmelidir.

Adaçayı:

Adaçayı, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir. Adaçayı içerisinde bulunan bazı kimyasallar boğazda oluşan yangıya ve iltihaplara çok iyi gelir. Fakat, bu kimyasallar uçucu özellik taşır. İşte, bu nedenle adaçayı demlerken 1 bardak kaynar suya adaçayı eklenir ve üzeri kapatılarak yaklaşık 10-15 dakika kadar beklenilir. Günde 2 fincan bu şekilde demlenerek içildiğinde boğaz ağrıları geçecektir.

Nane çayı:

Nane çayı, içerisinde bulunan bazı kimyasallar boğazda oluşan acımaya iyi gelir. Bu kimyasallar boğazın yumuşamasını ve rahatlamasını sağlar. Günde 2-3 fincan nane çayı tüketilmelidir. Fakat, nane içerisinde olan bileşenlerde uçucu olduğundan ağrı kapatılarak demlenmelidir.

Nar kabuğu:

Nar kabuğunda bulunan polifenolik kimyasalla, boğazda oluşan enfeksiyonlara ve bakterilere karşı çok etkilidir. Boğaz ağrısını da hızla geçiren nar kabuğu, kurutulup çay olarak tüketilir. 2 çay kaşığı nar  kabuğu üzerine 1 bardak su ilave edilerek ağzı kapatılarak 10 dakika kadar demlenmeli ve içilmelidir.

Karanfil:

Karanfil içeririnde bulunan öjenol kimyasalı boğazda olan yanmayı hemen çözer. Karanfil ağza alınıp çiğnenebileceği gibi çaylara ilave edilip tüketilebilir. Karanfil kuvvetli bir ağrı kesici ve antiseptiktir.

Meyan kökü:

Meyan kökü balgam söktürücüdür. İçeriğinde bulunan saponin kimyasalları boğazda olan balgamın atılmasını sağlar. 3 bardak suya 3 tatlı kaşığı meyan kökü ilave edilip 15 dakika kadar demleyerek içilmelidir.

Bitki çayları alınırken mutlaka aktara ve doktora danışılmalıdır. Bazı bitki çayları boğaz ağrısı ve gribinizi iyileştirirken, diğer taraftan kan basıncınızı yükseltebilir. Bu nedenle kronik hastalıkları olanlar doktora danışmadan bitki çayı tüketmemelidir.

Leave a Reply