Bebeğin Ters Durması (Makat geliş, Makat doğum)

makat geliş

Gebeliğin son ayında bebeğin başı rahim ağzına doğru iner yani bebeğin başı aşağıya iner. Bu normal bir durumdur ve bebek doğuma hazırlanmaktadır. Fakat, gebeliklerin %3-4’ünde, doğum kanalına bebeğin poposu ve bacakları döner. İşte, bu duruma makat geliş denilir.

Makat geliş neden olur ?

Prematüre olan bebekler,

Bebekte anomalilikler olması,

Plasenta previa,

Bebeğin suyunun az olması ya da çok olması,

Hidrosefali, anensefali,

İkiz ya da üçüz gebelik,

Kromozomal anomaliler, pelvik tümörler, rahim anomalileri,

Çok fazla doğum yapmak, önceki doğumda makat geliş olması olarak düşünülür.

Makat geliş durumunun bilinen üç çeşidi vardır. Saf makat, tam makat ve ayak geliş arasında saf makat en çok görülen tiptir. Genelde doğum öncesi yapılan ultrasonda makat geliş tanısı koyulur. Eskiden makat geliş şeklinde olan bebekleri normal hale getirmek için çeşitli uygulamalar yapılırdı fakat bugün bu işlemler yapılmaz çünkü bebeğe çok fazla zarar vermektedir. Makat geliş olan bebekler bugün normal yoldan doğuma alınabilir. Bu duruma doktorlar ultrason ile karar verir. Genellikle ultrasona göre sezaryen uygulaması yapılır.  Bebek 34 hafta üzerindeyse, bebek canlı ve tahmini ağırlığı 2000-3500 gr. aralığındaysa, bebeğe ait anomalilik yoksa, anne pelvisi dar değilse normal doğum yapılabilir.

Makat doğum riskleri nedir?

Kordon sarkması, zor doğum, sezaryen doğum,

Doğum kanalında laserasyon, fetusta femur kırığı, klavikula, testis hasarı,

Beyin hasarı olarak sayılır.

Alın geliş (Alın prezentasyonu)

Alın geliş en nadir görülen durumdur. Bebeğin alnının tam olarak doğum kanalına yerleşmesidir. Vajinal muayenede, bebeğin burun kökü, göz çevresi ele gelmektedir. Her 1000 gebelikten 1 tanesinde görülen bir durumdur. Ultrasonografi ile teşhis koyulur. Alın gelişte normal doğum imkansızdır bu durumda genelde sezaryen uygulanır.

Risk faktörleri nelerdir?

Anensefali, prematüre, fetal anomaliler,

Polihidramnios, iri bebek, bebeğin boynunun kalın olması, fetusun boynuna kordon dolanması olarak sayılabilir.

Yüz geliş (Yüz prezentasyonu)

Yaklaşık 2000 doğumda 1 tane görülen bir durumdur. Bebeğin yüzünün doğum kanalına yerleşmesidir. Yüz gelişte çene önde ise, normal doğum yapılabilir. Fakat, çene arkada ise, normal doğum mümkün değildir. Sezaryen yapılması gerekir.

Risk faktörleri

Anensefali, prematüre, fetal anomaliler,

İri bebek, fetusun boynuna kordon dolanması, bebeğin boynunun kalın olması olarak sayılabilir.

Leave a Reply