Basura iyi gelen besinler ve yiyecekler

basura iyi gelenler

Basur hastalığı anüs bölgesinde olan damarların varisleşmesi ile oluşan bir hastalıktır. Anüste kanama, acı nedeni ile dışarı çıkamama, anüs bölgesinde kaşıntı ve şişlikler ile kendini belli eder. Gebelik döneminde, uzun süre oturarak çalışanlarda, şişman kişilerde, liften yoksun beslenme tarzı olanlarda, kabızlık ve az su içenlerde basur sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. İşte, basura iyi gelen yiyecekler;

Basur hastalığında ilk şey kabızlığı önlemek ve basur belirtilerini kontrol altına almaktır.

Yoğurt ve kefir

Yoğurt ve kefir, bağırsaklarda olan yararlı bakterileri çoğaltır. Bu bakterilerin artmasında bağırsaklara gelen yiyecekler çok daha hızlı ve etkin biçimde parçalanır. Kabızlık azalır.

Meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzeler liflidir. Lifli yani posalı gıdalar kabızlığı önler. Bağırsakları harekete geçirir, dışkıyı yumuşatır, kabız olmadan rahatlıkla vücuttan atılması sağlanır. Elma, armut, avokado, enginar, bezelye, brokoli, sebzeler ve fasulye öncelikle tüketilmesi gereken gıdalardır.

Tahıllar

Kepekli tahıllar lif ve protein içerirler. Basurun neden olduğu sorunları azaltırlar. Sağlıklı bir boşaltım sistemi için, günlük 30 gr. kadar lif alınmalıdır. Yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kepek ekmeği, tam buğday ekmeği bunlara örnektir.

Sıvılar

Bol miktarda sıvı tüketmek, basurun önüne geçmek için gereklidir. Sindirimi kolaylaştıran çaylar, lifli sebze ve meyve suları ve su bol miktarda almalıdır.

Basurda tüketilmemesi gereken gıdalar

Bazı gıdalar basuru şiddetlendirebilir. Ağrı ve kanama yaratabilir. Kahve, çay ve kafeinli içecekler basuru tetikleyen içeceklerdir. Kafein, vücutta idrar söktürücü etkiye sahiptir bu nedenle sıvı kayıpları oluşur. Böylece tuvalete çıkma sorunu baş gösterir. Kırmızı pul biber, karabiber, acı hardal gibi baharat ve soslar, basur kanamalarını arttırır. Şekerli olan gıdalar, kabızlık yapar ve bağırsak hareketleri yavaşlar. Patates kızartması, patates cipsi, tuzlu krakerler, hazır yemekler, şarküteri ürünleri, tuzlu fıstık basura neden olan damarları şişirir.

Basur için ne zaman doktora gidilmeli

1 haftadan fazla olan ağrılarda, ağrı ve şişliğin şiddetlenmesinde, evde kullanılan merhemlerle bir hafta içinde inmeyen şişliklerde, kan renginin koyu kırmızı olması, dışkının bordo ya da siyah olmasında mutlaka doktora gidilmelidir.

Basuru hafifletmek için

Ağrı ve kaşıntı olduğunda sıcak su ile yapılan banyo iyi gelir, ilerlemiş basur için merhemler kullanılabilir, oturarak çalışıyorsanız her yarım saatte bir ayağa kalkıp biraz adımlayın, 15 dakika kadar buzlu torba ile bölgeye kompres yapın.

Leave a Reply