Ketojenik diyet: Kafanıza takılan sorular ve cevapları

Ketojenik diyet ve sık sorulan sorular: Birçok kişinin ketojenik diyet sırasında akıllarına takılan bazı soruların olduğunun farkındayız. Yazımızda, ketojenik diyet ve sık sorulan sorular ile ilgili cevaplarıbulacaksınız. İşte, detaylar;

Ketojenik diyet ve yapısal bazı sorular;

Ketozise girmek kaç gün sürmektedir?

Ketojenik diyet yaparak doğru makroları yakalamış durumda iseniz, ketozise girmek 3-7 gün arasında sürebilmektedir. Bu süre alınan karbonhidrat miktarına, karbonhidratların tipine ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak değişebilir.

Ketojenik diyette kalori takibi yapılıyor mu?

Ketojenik diyet sürecinde temel odak nokta karbonhidrat alımı ile birlikte kalori takibinin yapılması da çok önemlidir. Başarılı olmak için hedefe dönük kalori tüketimi ön koşullardan biridir.

Ketojenik diyette makroları tamamlamak için ne yapılmalı?

Çoğu ketojenik diyet yapan kişi, diyetlerinde makroları tamamlayamadıklarından yakınmaktadır. Aslında bu, uzun süreler karbonhidrat bakımından zengin bir diyet yaparak beslenmenin neticesidir. Bu tür diyetler yapıldığından dolayı yağ bakımından zengin besinler dikkate alınmamakta ve diyete nasıl ilave edileceği düşünülememektedir.

Yapılacak olan şey, ketojenik diyete dahil olan tarifleri araştırarak uygulamaktır. Bununla birlikte besinlerin yağ oranlarını bilmek de ciddi katkı sağlamaktadır. Bunları bildikten sonra ne yemek pişireceğim? sorusunu sormayacağınız kesin.

Ketojenik diyet kilo aldırır mı?

Bu diyet yalnızca kilo vermek isteyenler için geçerli değildir. Ayrıca sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenler için de önemlidir. Bundan dolayı kilo almak isteyenler de ketojenik diyet uygulayabilirler. Bu noktada yaşanan kalori alımıyla ilgili sorundan da bahsetmek gerekiyor.

Ketojenik diyet yapanların birçoğunun uygun besinler bulmakta güçlük çektiği bir gerçek. Şayet ketojenik diyette makroları tamamlamakta zorlanıyorsanız, ayrıca kilo almak istiyorsanız ketojenik diyet yerine düşük karbonhidrat diyeti yapabilirsiniz.

Ketojenik diyet sürekli yapılabilir mi?

Ketojenik diyet herhangi bir mani olmadıktan sonra istenen sürelerde yapılabilir. Kilo vermek amacıyla ketojenik diyet yapmaya başlayan kişilerin büyük kısmı, kilo verdikten sonra da diyetlerine devam etmektedir. Bunun için yapılması gereken şey, alınacak olan makroların kiloların korunması yönünden yeniden düzenlenmesidir.

Ketojenik diyette meyve tüketimi nasıldır?

Ketojenik diyet sırasında meyve tüketimi de yapılabilir. Ancak tüketilecek olan meyvelerin karbonhidrat seviyelerine dikkat edilmesi ve makroların aşılmaması gerekmektedir. Diyette seçilebilecek en önemli iki meyve olarak avokado ve Hindistan cevizi öne çıkmaktadır.

Ketojenik diyette spor nasıl yapılmalı?

Ketojenik diyette spor yapmak için herhangi bir mani bulunmamakla birlikte, bedeniniz ketozise alışma sırasında belirli bir müddet performans kaybı görülebilir. Vücut ketozise adaptasyon sağladıktan sonra, karbonhidrat alımı normal olan biri ile spor yapan biri arasında performans farkı kalmaz.

Ketojenik diyet kas kaybı yaşatır mı?

Hayır. Ketojenik diyet kas kaybı meydana getirmemektedir. Ancak diyet başlangıcında hacim kaybı söz konusu olmaktadır. Bu, kas içi glikojen depolarındaki boşalmayla ilgilidir ve bunun kas kaybı gibi değerlendirilmemesi gerekmektedir.

Hangi hastalıklarda ketojenik diyet yapılabilir?

Ketojenik diyet, bazı hastalıkların tedavisinde veya belirtilerinin giderilmesinde gayet etkili olmaktadır. Bu hastalıklar şöyle;

  • Tip 2 diyabet,
  • Epilepsi,
  • Polikistik over,
  • Metabolik sendrom,
  • Kanser türlerinden bazıları şeklinde sayılabilir.

Ketojenik diyet, daha çok ilaçlara yanıt vermeyen çocuklardaki epilepsi hastalıklarında tercih edilmektedir. Diyet sayesinde oluşan keton cisimcikler beyni stabilize etmekte ve yaşanan nöbetleri azaltmaktadır.

Ketojenik diyet, insülin direncinin eşlik ettiği tip 2 diyabet, polikistik over ve metabolik sendrom hastalıklarında da kullanılmaktadır. Bu hastalığı taşıyan kişilerde kilo kontrolü ve insülin direncinin yüksek karbonhidrat içeren diyetler ile giderilebilmesi çok zordur. Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat alımıyla insülin direncinin azalmasını ve metabolik problemlerin süratle çözülmesini sağlamaktadır. Ayrıca kanser hastalıklarının bazılarında, kanserin yayılmasının azaltılması ve uygulanan tedaviye destek olması maksadıyla da ketojenik diyet yapılabilmektedir.

Ketojenik diyeti kimler yapamaz?

Gelişme çağındaki sağlıklı çocuklar ve gençler, emziren anneler ve gebeler yaptıkları diyetlerde homojen bir makro dağılımı ihtiyacı duymaktadırlar. Dolayısıyla sıraladığımız gruptaki kişilerin ketojenik diyet yapmaları uygun değildir.

Ketozis ile ketoasidoz aynı mıdır?

Çoğu kişi ketozis ile ketoasidozu birbiriyle karıştırmaktadır. Ketoasidoz, tip 1 diyabetlilerde sıklıkla görülmekte olan, insülin alımıyla alakalı olarak yüksek kan şekerinin meydana getirmekte olduğu bir durumu ifade etmektedir. İnsan yaşamını tehdit eden bir durumdur. Ketozisten farklı bir şekilde kan pH’ında düşme yani yoğun asidoz meydana gelmektedir.

Ketoziste ortaya çıkan keton cisimcikleri yüksek kan şekerine bağlı olarak değil, düşük kan şekerine bağlı oluşan bir durumdur. Bundan dolayı asidoz yani kanda pH düşüşü meydana gelmez ve hayati tehlike oluşturmaz.

Ketojenik diyet kolesterolü yükseltir mi?

Kolesterol düzeyleri yalnızca alınan yağların miktarına bağlı değişmez. Bundan dolayı doğrudan yapılan kolesterol tüketimleri, kan kolesterol seviyesini etkilememektedir. Sağlıklı bir birey eğer ketojenik diyet yaparak doğru makroları seçerse, yüksek kolesterolden koruma sağlayacaktır.

Düşük karbonhidrat tüketiminin, kolesterol seviyelerini düşürmede çok daha etkili olduğu gerçekleştirilen araştırmalarda görülmüştür. Bunun yanı sıra, düşük karbonhidrat tüketimi yüksek kolesterol alınması anlamına gelmemektedir. Yüksek kolesterole sahip bir dislipidemi hastası, ketojenik diyet sürecinde düşük kolesterol tüketimi yapabilir.

Ketojenik diyet vitamin ve mineral eksikliğine neden olur mu?

Uygulanan ketojenik diyette vitamin eksikliğine pek rastlanmamaktadır. Ancak kötü hazırlanmış olan bazı diyet programları yüzünden, çok büyük olasılıkla vitamin ve mineral eksikliği görülebilmektedir.

Ketojenik diyet yapıldığı halde kaliteli bir beslenme olmadığı düşünülürse D vitamini, magnezyum ve çinko alımlarına bakılmalı, gerekirse bu konuda doktora görünerek takviye ürünler alınmalıdır.

Leave a Reply